TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Pētījums: Eksportējošie uzņēmumi visaugstāk novērtē atbalstu dalībai starptautiskajās izstādēs

Pētījums: Eksportējošie uzņēmumi visaugstāk novērtē atbalstu dalībai starptautiskajās izstādēs

Kopš 2022. gada ir palielinājies to uzņēmēju īpatsvars, kuri pēdējā gada laikā ir kontaktējušies vai saņēmuši pakalpojumus no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA). Pēdējā gada laikā ar LIAA ir kontaktējušies 45%, savukārt pakalpojumus saņēmuši 32% uzņēmumu, liecina šogad veiktās eksportējošo uzņēmumu aptaujas rezultāti.

“Viens no rādītājiem, kuru mēram LIAA stratēģijā ir klientu informētība un apmierinātība ar saņemtajiem pakalpojumiem. Pētījuma dati apliecina, ka ir attaisnojusies iecere ieviest klientu attiecību vadītāju pozīcijas, jo 90% aptaujāto uzņēmumu, kam ir kontaktpersonas LIAA, atzīst, ka ir labi informēti par piedāvātajiem pakalpojumiem,” uzsver LIAA direktora pienākumu izpildītāja Iveta Strupkāja, akcentējot, ka kopumā LIAA darbu uzņēmēji novērtējuši vidēji augstu, 10 punktu skalā ar 6,7 punktiem.

Aptaujas mērķis bija iegūt Latvijas eksportējošo uzņēmumu novērtējumu LIAA sniegto pakalpojumu pieejamībai, kvalitātei un atbilstībai mērķa grupas vajadzībām, kā arī identificēt diasporas lomu eksporta veicināšanas jomā.

Arī šogad par ērtāko veidu, kā saņemt informāciju par LIAA piedāvātajām atbalsta programmām un pakalpojumiem, atzīts tiešais e-pasta sūtījums “LIAA jaunumi”, to norāda 76% uzņēmēju. Nedaudz vairāk kā trešdaļai uzņēmumu informāciju ir ērti saņemt LIAA mājas lapā. Tomēr salīdzinājumā ar 2022. gadu šis informācijas saņemšanas veids tika minēts retāk.

Par iespēju LIAA pakalpojumus saņemt vietnē www.business.gov.lv kopumā ir dzirdējuši nedaudz mazāk kā puse eksportējošo uzņēmumu pārstāvju, bet trešdaļa šo vietni ir apmeklējuši.

Izvērtējot dažādus LIAA sniegtos eksporta veicināšanas pakalpojumus un organizētos pasākumus, par noderīgākajiem tiek atzīti: atbalsts Latvijas uzņēmumiem dalībai ārvalstu izstādēs, konferencēs, kontaktbiržās klātienē vai attālināti; konsultācijas par ārvalstu tirgiem; kontaktu atlase ārvalstu tirgos; atbalsts publicitātei ārvalstu nozaru medijos, kā arī reklāmas un mārketinga materiālu izstrādei. Arī LIAA ārvalstu pārstāvniecību atbalsts eksportējošajiem uzņēmumiem ir nozīmīgs. Jāatzīmē, ka, salīdzinot ar 2022. gadu, visu minēto pakalpojumu un pasākumu nozīmīgums ir palielinājies.

Izvērtējot vēl arī citus LIAA sniegtos pakalpojumus un organizētos pasākumus, par svarīgākajiem tiek atzīti: līdzfinansējums inovatīvu produktu attīstībai, kā arī atbalsts darbinieku apmācībām un atbalsta pieejamība inovatīviem investīciju projektiem. Kā nākamos svarīgākos uzņēmumi atzīst līdzfinansējumu produktu un pakalpojumu attīstībai biznesa inkubatoru uzņēmumiem, atbalstu skolēnu mācību uzņēmumiem un pētniecības rezultātu komercializācijai, investīciju piedāvājumu izplatīšanai Latvijā un ārvalstīs, biznesa apmācības komersantiem inovāciju jomā, kā arī pirmsinkubācijas atbalstu.

Eksportētāju viedoklis par Latvijas tēlu citu valstu acīs vērtējams kā vidējs (5 punktu skalā vidējais vērtējums 3,3 punkti). Kopumā kā pozitīvu to vērtē 36%, kā neitrālu – 45%, bet kā negatīvu – 14%.

Pašlaik 13% uzņēmumu ir darbinieki, kuri strādā attālināti no ārvalstīm. Šis rādītājs saglabājas stabils jau kopš 2021. gada. Biežāk tas raksturīgs pakalpojumu jomas uzņēmumiem, uzņēmumiem, kas nodarbina vismaz 250 darbiniekus, un uzņēmumiem, kuru apgrozījums ir virs 5 milj. eiro. 42% eksportētāju apsvērtu iespēju attālināti nodarbināt ārvalstīs dzīvojošos Latvijas izcelsmes cilvēkus (t.i., diasporai piederīgos). Šāda gatavība kopš 2022. gada ir palielinājusies. Biežāk gatavību attālināti nodarbināt ārvalstīs dzīvojošus Latvijas izcelsmes cilvēkus izrāda uzņēmumi, kas nodarbina 1-9 darbiniekus, ar apgrozījumu līdz 250 tūkstošiem eiro gadā.

Ar pētījuma rezultātiem var iepazīties šeit.

Eksportējošo uzņēmumu aptauju 2024. gada februārī un martā veica uzņēmums “RAIT Custom Research Baltic”, telefonintervijās aptaujājot 502 eksportējošo uzņēmumu pārstāvjus. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Brauc ar klasi Alūksni! Alūksnes TIC
Skolēniem viens no gaidītākajiem notikumiem neatkarīgi no mācību mēneša un gadalaika, ir klases ekskursijas kopā draugiem un saviem skolotājiem! | Skatīt vairāk
no 3.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 04.05.2024 Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13873506sec.