Pētījums: 2021. gadā autovadītāji visbiežāk grēkojuši ar telefona lietošanu pie stūres un auto apkopi

Analizējot Latvijas autovadītāju braukšanas un auto uzturēšanas paradumus aizvadītajā gadā, secināts, ka visvairāk tiek grēkots ar auto apkopi un telefona lietošanu braukšanas laikā. Vairāk nekā trešā daļa jeb 34% aptaujāto šoferu norāda, ka paši seko līdzi auto tehniskajam stāvoklim un pie speciālista vēršas tikai galējas nepieciešamības gadījumā, savukārt 6% uzskata, ka pietiek, ja reizi gadā dodas uz obligāto tehnisko apskati CSDD. Gandrīz tikpat daudz autovadītāju arī atzinuši, ka pie stūres mēdz runāt pa telefonu (33%) vai rakstīt ziņas (5%), liecina “GO atbildīgas braukšanas indeksa” dati.

Daudz lielāku atbildību autovadītāji demonstrē, izvairoties sēsties pie stūres alkohola reibumā vai ievērojot pieļaujamo 0,5 promiļu robežu. 66% autovadītāju norādījuši, ka nekad nav braukuši reibumā, bet 25% to darījuši tikai līdz pieļaujamai robežai. Arī Ceļu satiksmes drošības direkcijas dati liecina, ka 2021. gadā (no janvāra līdz novembrim) ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros iesaistītas personas alkohola reibumā, ir samazinājies, salīdzinājumā ar 2020. gada tiem pašiem mēnešiem (attiecīgi 167 un 188).

Drošas braukšanas skolas (DBS) vadītājs Jānis Vanks norāda: “Visbiežāk autovadītāji grēko ar riepu nodilumu, neatbilstošu bremžu stāvokli un problēmām balstiekārtā. Tas pierāda, ka autovadītāji nemaz tik bieži nepārbauda sava auto tehnisko stāvokli,” norāda Drošas braukšanas skolas direktors Jānis Vanks.

Runājot par braukšanu alkohola reibumā un telefona lietošanu pie stūres, eksperts piebilst: “Maldīgi uzskatīt, ka tikai alkohola lietošana pie stūres rada riskus – bīstama ir arī uzmanības dalīšana, kad lietojam telefonu, ēdam vai dzeram, paralēli vadot automašīnu. Svarīgi katrā šajā gadījumā izvērtēt riskus un prioritātes un nepieciešamības gadījumā apstāties ceļa malā, lai, piemēram, paēstu.”

2021. gada vienpadsmit mēnešos ceļu satiksmes negadījumu skaits salīdzinājumā ar šādu pašu periodu 2020. gadā ir pieaudzis (attiecīgi 37 468  un  35 433), taču tajā pašā laikā nav audzis bojā gājušo skaits negadījumos, kuros vismaz viens vadītājs bijis alkohola reibumā. Tas apliecina, ka ir būtiski turpināt analizēt autovadītāju paradumus un uzsvērt drošas un atbildīgas auto vadīšanas nozīmi.

 “GO atbildīgas braukšanas indekss” ir bezalkoholiskā alus “GO” pētījums, kas tapis sadarbībā ar Drošas braukšanas skolu un pētījumu centru Norstat. Pētījumā, kas veikts 2021. gadā, piedalījās 1007 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44494009sec.