Pastariņa muzejā latviskās tradīcijās godinās Rudens saulgriežus

19.septembrī no plkst.10.00 līdz 17.00 Pastariņa muzejā (Bisniekos, Dzirciemā, Zentenes pagastā, Tukuma novadā) apmeklētāji aicināti izzināt un godināt Rudens saulgriežus latviskās tradīcijās.

Rudens saulgriežu svētku apmeklētāji aicināti rīta cēlienā piedalīties svētku gatavošanā - maizes iemīcīšanā, galda rotāšanā, ražas vākšanā, bet pusdienlaikā – saulgriežu maizes un ābolu cepšanā. Dienas gaitā Pastariņa muzeja dzīvojamā mājā varēs lasīt Ernesta Birznieka-Upīša “Nīnas pasaciņas” un  radīt pašam savu pasakas stāstījumu. Pastariņa muzeja sētā notiks jumja meklēšana, saulgriežu rotaļas un dziesmas.

Ievadot Rudens saulgriežu svētku nedēļu, Pastariņa muzejā, visas nedēļas garumā no 14. – 19.septembrim, skatāma leļļu izstāde, kuras darinājusi Sēmes un Zentenes amatierteātra “Āža dziesma” vadītāja Ivita Kalnozola-Kalsere. Lelles darinātas dažādām teātra iestudētām izrādēm.

Rudens saulgriežu saukti arī par Miķeļiem jeb Miķeļdienu, kas uzskatāma par gada auglīgākās daļas aizvadīšanas svētkiem. Svētku latviskais nosaukums ir Apjumības jeb Appļāvības, jo šajā dienā pēdējo reizi pļāva labību. Miķelis latvju dainās saukts par bagātu vīru, arī par maizes tēvu, kas saistās ar rudens ražas ienākšanos.

Astronomiskais rudens šogad iestājas 22.septembrī plkst. 22.21.

Pastariņa muzejs ir veltīts rakstniekam Ernestam Birzniekam-Upītim (1871-1960), kas bērnībā saukts par Pastariņu. “Bisnieku” viensēta (Zentenes pagastā, Tukuma novadā), kurā rakstnieks dzimis, ir vairāk nekā 400 gadus sena un laika gaitā mainījusies līdz nepazīšanai. Vēsturiskās ēkas atjaunotas atbilstoši 20. gadsimta vidus situācijai, kad sētā saimniekoja rakstnieka brālis Kārlis Birznieks (1864–1942).

“Bisnieku” saimniecība daudz pieredzējusi un mainījusies. Reiz tā bija Dzirciema kroņa muižas vecsaimniecība, kurā jau no 18. gs. saimniekoja Birznieku dzimta. 1887.gadā, kad sākās māju izpirkšana no Dzirciema muižas, 9 ēkas un zeme tika nodotas izpirkumā rakstnieka vecākajam brālim Kārlim Birzniekam. Vienlaikus ar zemes izpirkšanu sākās arī jaunu saimniecības ēku celtniecība. 1906. gadā saimniecība bija izpirkta un varēja uzsākt arī jaunas dzīvojamās ēkas celtniecību, kuru pabeidza 1913.gadā. Vēlākos gados ēka tikusi pārbūvēta. 1967. gada 1.oktobrī "Bisniekos" atklāts Ernesta Birznieka-Upīša memoriālais muzejs. Rakstnieks bērnībā dēvēts par Pastariņu, tāpēc 1997. gadā muzejs pārdēvēts par Pastariņa muzeju.

Dalības maksa: 4.00 Eur, pirmskolas vecuma bērzniem bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.14534616sec.