Limbaži pārtaps par akordeona galvaspilsētu

2023. gada 9. un 10. martā Limbaži atkal pārtaps par Eiropas akordeona galvaspilsētu, jo sāksies XVI Viktora Ņikandrova starptautiskais akordeonistu festivāls. Šoreiz festivālā piedalīsies izcili solisti un ansambļi no Igaunijas, Lietuvas, Itālijas un Latvijas. Visi mīļi aicināti uz festivāla koncertiem!

Artūrs Noviks – aizrautīgs un talantīgs mūziķis gan klasiskajā  repertuārā, gan laikmetīgajā mūzikā. Artūrs ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docents, Tango sin quinto dalībnieks, solists un kamermūziķis. Dažādos projektos muzicējis ar Latvijas Radio kori, kori Kamēr…, Sinfonietta Rīga, pūtēju orķestri Rīga, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Spēlējis deju grupas Ritms izrādē Tango līnijas, Dailes teātra koncertā Ziedonis. Lācis. Sievietes., Ziedonis. Lācis. Vīrieši., kameroperu diptiha Līsistrate uzvedumā u.c.  Šoreiz akordeona  saspēli dzirdēsim ar  Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu kvintetu, kurā spēlē  Sandis Šteinbergs, Raimonds Melderis, Arigo Štrāls, Jānis Rinkulis un Raivo Ozols.

Mediante ir muzikāli dinamisks duets, kura izpildījumu un izvēlēto repertuāru raksturo harmoniska akadēmiskā smalkuma, improvizācijas un populārās mūzikas interpretācijas apvienojums. Ansambļa veidotās koncertprogrammas ir akordeona spēles un balss rotaļa, kas aicina klausītāju uz brīdi atstāt aiz durvīm ikdienas rūpes un caur mūziku izdzīvot patiesu, jautru un gaiši smeldzīgu stāstu.

Studējot Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, Mediante radās kā platforma muzikāliem eksperimentiem, kas deva iespēju pārbaudīt savas spējas un iespējas ārpus klasiskās mūzikas žanriem.

Momira Novakoviča un Teodora Sinka duets darbojas kopš 2020. gada. Abi ir piedalījušies vairākos Igaunijas mūzikas pasākumos un festivālos, un šogad duets plāno izdot savu pirmo albumu “Altered Constructs”, kas sastāv galvenokārt no transkripcijām čellam un akordeonam. Momirs Novakovičs ir serbu izcelsmes klasiskais akordeonists, kurš dzīvo Igaunijā un izglīto jauno akordeonistu paaudzi. Momirs ir pazīstams kā solists un kamermūziķis, kurš uzstājies dažādos festivālos un pasākumos visā pasaulē, ieguvis vairāk nekā 40 balvas starptautiskos konkursos, pirmatskaņojis daudzus skaņdarbus akordeonam un šobrīd koncentrējas uz igauņu oriģinālrepertuāra bagātināšanu klasiskajam akordeonam. Igauņu čellists Teodors Sinks ir daudzpusīgs atskaņotājmākslinieks, kurš pazīstams kā spilgts solists un lielisks kamermūziķis. Šī gada nogalē viņš saņēma balvu Gada mākslinieks par augsta līmeņa solista un kamermūziķa sniegumu, kā arī par ieguldījumu radošajā darbībā Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenā čellista amatā.

Samuels Telari        

"Viņa muzicēšana ir tik vērienīga, tik nevaldāma, ka viņš pārspēj instrumenta iespējas, kuru spēlē" (BBC Record recenzija).

Samuels Telari ir 2019. gada YCAT ( Young Classical Artirsts Trust ) balvas ieguvējs, viens no mūsdienu atpazīstamākajiem akordeonistiem. Mūsu festivāla daudzkārtējs viesis pēdējo gadu laikā ir attīstījis savu solista karjeru un aktīvi muzicē visā Eiropā. Samuels debitēja kā solists Haidna orķestrī diriģenta Kenta Nagano vadībā, spēlēja Vigmora zālē un Šlernas mūzikas festivālā, Berlīnes  Konzerthaus, Concertgebouw Amsterdamā un citur, kā arī sniedza koncertus, sadarbojoties ar dažādiem atskaņotājmāksliniekiem.

2021. gadā ierakstu kompānija Delphian Records izdeva Samuela albumu, kurā ieskaņotas J. S. Baha Goldberga variācijas. Tas tika ierakstītas Edinburgas Queens Hall,  izpelnoties lielu kritiķu atzinību.

Subtilus

Kopš pēdējās reizes, kad grupa ciemojusies mūsu festivālā, sastāvs ir mazliet izmainījies, līdz ar to arī ansambļa skanējums vairs nebūs pilnīgi tāds pats. Žigimantas Baltrūnas un Tautvidas Jurkša ir jaunie grupas akordeonisti un taustiņinstrumentālisti, savukārt, Laurinas Vaitkus (birbīne) un Vitautas Švažas (bungas, perkusijas) palikuši Subtilus nemainīgās vērtības.

Subtilus plaši koncertē ārzemēs, prezentējot kā lietuviešu komponistu, tā pašu rakstīto mūziku. Koncertos skan arī lietuviešu tautas mūzikas melodijas un tām raksturīgā stilā izpildīti pazīstami populārās mūzikas darbi.

Ansamblim tik raksturīgā eksplozīvā enerģija uz skatuves ir neatņemama koncertu sastāvdaļa. Vienalga, vai viņi spēlē pašu radītu mūziku, džeza standartu, roku – popu vai moderno folku, – viss viņu koncertos izklausās svaigi, it kā dzirdēts pirmoreiz.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 05.05.2024 Putnu draugu skola 2024 Bauskas TIC
Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.53359199sec.