Autors: Jānis Pēteris Bērziņš
Avots: BalticTravelnews.com/nordisch.info
Vecgada vakarā norvēģi uzklausa Norvēģijas karaļa runu, šauj salūtu, saskandina dzirkstošā vīna glāzes un vēl veiksmīgu Jauno gadu!
Ļoti daudzas norvēģu ģimenes Vecgada vakarā galdā liek ceptu tītaru, taču daži norvēģi dod priekšroku jēra ribiņām, kas parasti ir Ziemassvētku ēdiens Norvēģijā.
Reklāma

Norvēģi Vecgada vakarā lej laimītes, gatavo saldo ēdienu – rīsu pudiņu ar vienu mandeli. Tam, kurš savā pudiņā atrod mandeli, Jaunais gads būs īpaši laimīgs. Vecgada vakarā norvēģi pārsvarā dzer alu, akvavitu (destilēts alkohols no graudiem un kartupeļiem) un dzirkstošo vīnu.
Kopš 1960.gada Norvēģijā karalis teic televīzijā Vecgada runu, tāpēc liela daļa norvēģu (5,3 miljoni) pulksten 19:30 cenšas tradicionāli noklausīties uzrunu. Norvēģiem ļoti patīk salūts un tas viņiem ir atļauts no pulksten 18:00 līdz 2:00 naktī.
Ļoti daudzi norvēģi televīzijā bauda koncertu no Vīnes koncertzāles ar Vīnes filharmoniķiem.
Norvēģi Jauno gadu sagaida mājās kopā ar ģimeni un draugiem vai arī dodas uz viesu mājām, kur pulksten 24:00 dodas ārā un sveic viens otru ar saucienu ''Godt nytt år''! Pēc tam visi atgriežas iekštelpās un svin Jauno gadu!
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.