LATVIJA | Jēkabpils

Maijā sezonu atsāk Raiņa muzejs «Tadenava»

Raiņa bērnības mājās “Tadenavā” caur spēlēm un rotaļām saredzi, saklausi un ar rokām sajūti to, kas veidojis Raiņa dzīves pirmos bērnības gadus.

Tadenavā 1865. gada 11. septembrī “Varslavānu” māju pirtiņā aizsācies dzejnieka Raiņa jeb Jāņa Pliekšāna dzīves ceļš. Sava tēva Krišjāņa Pliekšāna celtajā Tadenavas pusmuižā Jānis pavadījis pirmos trīsarpus gadus.

Pliekšānu ģimenes dzīvojamajā mājā apskatāma ekspozīcija – spēle, kurā ikvienam apmeklētājam ir iespēja ar interaktīvu rotaļu palīdzību izzināt Raiņa literāro mantojumu, kā arī attīstīt tēlainību un vēlmi pašam interpretēt. Ekspozīcijā atklājas arī Raiņa bērnības ainas, tēva Krišjāņa, mātes Dārtas un māsas Līzes nozīme mazā Žaniņa, kā tolaik mīļi dēvēja Raini, bērnības telpā – Tadenavā. Saules motīvam, kas gan Žaniņam, gan Rainim dzīvē un radošajā darbībā bija svarīga un klātesoša, muzejā ir piešķirta īpaša loma. Saule, kas rit visu cauru dienu pa debess jumu, būs muzeja apmeklētāja ceļvedis Tadenavā. Saule iespīdēs tēva istabā, kur aug Pliekšānu dzimtas koks. Saule ielūkosies mātes istabā, kur auklēti bērni un pūralādē krāti rokdarbi. Saule vadīs mazo Jāni Pliekšānu caur bērnības mājām un skolām līdz pašai Rīgai.

Muzejs aicina uz ekskursijām un muzejpedagoģiskajām nodarbībām "Uzraksti vēstuli!", "Žaniņa dabas grāmata. Herbārijs" un "Dzimtaskoks" skolēniem, "Ieskaties dabā" ar pārgājiena elementiem pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem, kā arī reizi mēnesī sestdienās piedāvā radošās darbnīcas ģimenēm.

Muzejs ir atvērts no maija līdz oktobra beigām. Katra mēneša pēdējā sestdienā muzeju var apmeklēt bez ieejas maksas. Informācija par muzeja darba laiku pieejama www.aspazijarainis.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50357604sec.