Rimma Mateļska: Stūra māja un līdzīgas vietas nav piemērotas viesnīcu izveidei [1]

Pavisam nesen publiskajā telpā izskanēja informācija par plāniem veidot viesnīcu kādreizējā PSRS Valsts drošības komitejas ēkā jeb t.s. Stūra mājā. Tāpat jau vairākus gadus apmeklētājiem ir iespēja nakšņot Karostas cietumā, tādejādi izbaudot neierastas sajūtas.

Viesnīcas Pullman Riga Old Town operatīvā direktore, Biznesa augstskolas Turība absolvente Rimma Mateļska norāda, lai gan nereti viesu vēlme pēc asākām izjūtām pārspēj vēlmi pēc komforta un viņi izvēlas naktsmītnes cietumos vai ēkās ar līdzīgu vēsturi, tomēr šādas vietas iemieso mūsu tautas vēstures smagākās lappuses un būtu jāsaglabā neskartas.

Vēstures smagākās lappuses nav domātas biznesam

Tūristu vēlmes ir ļoti dažādas - lielai daļai ceļotāju iespēja pārnakšņot ēkās, kurās kādreiz risinājušies šausminoši notikumi, šķitīs varens piedzīvojums. Daudzi pat neaizdomājas, kā konkrēto objektu būtu iespējams izmantot citiem mērķiem. Manuprāt, nav ētiski šādās vietās veidot biznesu, tajā skaitā, ierīkojot viesnīcas. Kā lielisku piemēru varētu minēt visiem labi zināmo Stūra māju, par kuras pārbūvi šobrīd norisinās plašas diskusijas. Manuprāt, pārveidojot šo namu par viesnīcu, tiek samazināta tā nozīme Latvijas vēsturē. Mūsu valsts vēsturē bijušas arī ļoti smagas lappuses – neskaitāmas zaudētas dzīvības, sagrautas ģimenes un dzīves. Tomēr tā ir un paliek mūsu vēsture, kura jāsaglabā un jāciena. Protams, par to ir jāstāsta ar jaunākajām paaudzēm un mūsu valsts viesiem, taču tas jādara ar pienākušos cieņu pret tiem, kuri zaudējuši savas dzīvības. Spilgts piemērs ir  Aušvica jeb Osvencima - nacistiskās Vācijas lielākā koncentrācijas nometne, kas atrodas Polijā. To ir iespējams apskatīt, dodies ekskursijā gida pavadībā un uzzināt tās vēsturi. Tā ir vēstures izziņas, nevis atpūtas vai izklaides vieta.

Vietu spēcīgā enerģētika

Viesnīca ir vieta, kur ikvienam ceļotājam atpūsties un sagatavoties jaunam dienas cēlienam. Tādās vietās kā Stūra māja, Karosta u.tml. ir ļoti spēcīga enerģētika, turklāt dzirdēts, ka cilvēkiem nav vēlams ilgstoši atrasties tāda tipa objektos. Manuprāt, tik spēcīga enerģētika un vēsture nav savienojama ar viesnīcas telpām. Pavadīt šādā vietā vairākas stundas, klausīties gida stāstījumu, aplūkot fotogrāfijas u.tml. ir viena lieta, taču nakšņot, baudīt vakariņas un brokastis ir pavisam kas cits.

Viesnīca vienreizējam apmeklējumam

Lielākā daļa no šādiem projektiem, kad ēkās ar smagu un negatīvu vēsturi, tiek izveidotas viesnīcas,  nav ilgtspējīgi, jo tūristi neatgriezīsies tur atkal un atkal, salīdzinot ar klasiskām viesnīcām. Tās parasti ir vietas, ko redzēt vienu reizi. Lai atkārtoti piesaistītu apmeklētājus, nepieciešams regulāri strādāt pie jauniem risinājumiem  - atjaunot ekspozīcijas, rīkot tematiskos pasākumus u.tml., taču arī tas visticamāk piesaistīs apmeklētājiem tikai uz dažām stundām bez atkārtotas nakšņošanas. Protams, šāda tipa viesnīcas nevar salīdzināt ar viesnīcu tās klasiskajā izpratnē – tie ir divi pavisam atšķirīgi segmenti, kuri savstarpēji nekonkurē. Tomēr jāatceras, ka viesnīcas pamatuzdevums ir komforta, viesmīlības un laba servisa nodrošināšana, ko pieprasa ikviens klients. Jā, varbūt pavadīt vienu nakti vietā, kas apvīta ar nostāstiem un mītiem, vai kurā risinājušās šausmu lietas, ir aizraujoši, bet, ja tas jādara trīs vai pat četras naktis, nedomāju, ka veidotos lieliskas atmiņas par ceļojumu. Šādas vietas varētu būt aktuālās jauniešu auditorijai, kuri meklē ekstrēmas izjūtas, dodoties no vienas vietas uz otru.

Vēlme pēc neierastām sajūtām pārspēj vēlmi pēc komforta

Līdzīgi kā mainās apģērbu mode, arī tūrisma nozarē tiek ieviesti dažādi jaunumi uzmanības piesaistīšanai. Ja runājam par mūsu vēstures drūmākajām lappusēm, viennozīmīgi esmu pret to izmantošanu biznesam un izklaidei. Vēlme pēc neierastām sajūtām var pārspēt vēlmi pēc komforta, bet noteikti ne ilgtermiņā. Lieliskus piedzīvojumus iespējams atrast arī citur, piemēram, dodoties laivu braucienos, nakšņojot teltīs vai paliekot nelielās mājiņās kalnos vai pie jūras.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Silvija 08/15/2019 12:18 Pilnīgi piekrītu visam rakstītajam. Stūra mājai jābūt tikai vēstures muzeja filiālei.


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 23.03.2024 Atvērtā ekskursija Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām ikvienu interesentu doties aizraujošā ekskursijā pa Līgatni un iepazīt Līgatnes auduma-tūbas stāstu! | Skatīt vairāk
Latvija 6 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.03.2024 - 20.03.2024 “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” Valmieras TIC
19.martā plkst.12.00 un 14.00 Valmieras Kultūras centrā koncertuzvedums “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” koncertu ciklā “Mūzika Tev”. | Skatīt vairāk
7 EUR
Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53258204sec.