Tirdzniecības centri: pirmās nepieciešamības precēm jābūt pieejamām visiem pircējiem [2]

Patlaban lēmumu pieņēmēju starpā notiek diskusijas par to, kādi būs turpmākie ierobežojumi tirdzniecībā kontekstā ar epidemioloģisko situāciju. Latvijas lielākie tirdzniecības centri aicina neatkārtot Lietuvas kļūdas pircēju dalīšanā, kas izsaukušas plašu sabiedrības neapmierinātību, produktu pieejamības pārrāvumus kaimiņvalstī un nopietnus draudus uzņēmējdarbības turpināšanai.

Pārtikai, medikamentiem un citām pirmās nepieciešamības precēm ir jābūt pieejamām visos veikalos, tostarp tirdzniecības centros, pilnīgi visiem iedzīvotājiem vienādi un bez viņu dalīšanas. Savukārt, lai nodrošinātu iespēju darboties arī citiem veikaliem, kuru sortiments neiekļaujas pirmās nepieciešamību preču sarakstā, iespējams izskatīt iespēju tajos ļaut atrasties cilvēkiem, kas pie konkrētā veikala ieejas uzrāda derīgu sertifikātu vai ir testēti.

Tirdzniecības centri pandēmijas laikā rīkojušies kā sociāli atbildīgi uzņēmumi, ieguldot ievērojamus līdzekļus informatīvu materiālu sagatavošanā un izvietošanā, kā arī atverot 17 vakcinācijas punktus visā Latvijā, kuriem katrs tirdzniecības centrs piešķīris vidēji 150 m2 lielu telpu, nepiestādot par to nomas maksu. Šie vakcinācijas punkti ir kļuvuši par nozīmīgu vakcinācijas procesa daļu, tādēļ ir svarīgi tiem nodrošināt nepārtrauktu piekļuvi, neslēdzot tirdzniecības centrus lielai daļai sabiedrības.

“Lietuvas eksperiments, kas nozīmē nevakcinētām cilvēkiem liegt piekļuvi pirmās nepieciešamības preču veikaliem, ir izgāzies un kaimiņvalstī notiek diskusijas par šī modeļa maiņu. Latvijai nevajadzētu atkārtot Lietuvas kļūdas, bet gan ieviest epidemioloģiski un saimnieciski pamatotu modeli, kas pirmās nepieciešamības preču veikaliem (pārtika, aptiekas u.c.) un vakcinācijas punktiem tirdzniecības centros ļauj piekļūt jebkuram cilvēkam. Var diskustēt par to, kādi ir piekļuves nosacījumi (tests, sertifikāts u.tml.) otrās nepieciešamības veikaliem, piemēram, apģērbu veikaliem,” norāda Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

Lai nodrošinātu vienlīdzīgu situāciju nozarē, tirdzniecības centri aicina ļaut ar vienādiem nosacījumiem darboties visām tām tirdzniecības vietām, kuras spēj nodrošināt epidemioloģiski drošu vidi telpās ar atbilstošas mehāniskās ventilācijas palīdzību. Tieši gaisa kvalitāti zinātnieki izceļ kā vienu no nozīmīgākajiem faktoriem, kas ietekmē vīrusa izplatību telpās – to apstiprina Pasaules Veselības organizācija, Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta pētnieki un Apvienotās Karalistes pētnieki (Environmental and Modelling group). Visi lielākie tirdzniecības centri Latvijā ir aprīkoti ar profesionālām, jaudīgām gaisa ventilācijas sistēmām, kas nodrošina visa telpu gaisa pilnīgu apmaiņu pat 20 minūšu laikā. Tātad pat līdz 3 reizēm stundā viss gaiss tirdzniecības centrā nomainās, nodrošinot to, ka līdz ar katru pircēju plūsmu vairums potenciālo vīrusa daļiņu tiek izvadītas no ēkas. Tādējādi tirdzniecības telpās ar ventilācijas palīdzību tiek uzturēts ļoti zems CO2 līmenis – vidēji 395 līdz 660 ppm.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Ezis 09/22/2021 12:13 Protams, ka visiem. Tikai viņiem jābūt vakcinētiem.

2 Santa 09/22/2021 08:47 Es vienkarshi nesaprotu, ka var domat, ko drikstes pirkt, ko ne. Ja jau esi iegajis veikala, tad visu var pirkt. Danija, piemeram, lugums bija nenakt no vienas gimenes vairakiem cilvekiem, ja vien, piemeram, nav japerk apavi, bet vienam no gimenes, nakt uz veikalu ar sarakstu, lai plusma atrak virzitos. Varbut par kaut ko tadu jadoma, nevis, ko drikst, ko nedrikst veikala


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
Latvija 5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 20.03.2024 Sagaidi Lielo dienu Lejeniekos! Bauskas TIC
Esi aicināts Lejeniekos, lai sagaidītu brīdi, kad dienas garums pārsniedz nakts garumu! | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.61057782sec.