Atklās izstādi "Siguldas šnicele" ēdnīcā "Tūrists" Turaidā

Sākot ar 27.jūniju Turaidā, ēdnīcas „Tūrists” telpās apskatāma izstāde „Siguldas šnicele. Sabiedriskā ēdināšana Siguldas novadā padomju laikos”.

20. gadsimta 60./80. gados sabiedriskā ēdināšana ir cieši saistīta ar Padomju Savienības politiku - atbrīvot sievietes no mājsaimniecības darbiem un dot viņām iespēju iesaistīties sabiedriskajā, kultūras un ražošanas dzīvē. Siguldā un tās apkārtnē padomju laikos ir ap 30 sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu - restorāni, kafejnīcas, bufetes un kioski. Izstāde sniedz ieskatu nozarē, atklājot gan pavāru, oficiantu un citu strādājošo darba specifiku, gan sabiedriskās ēdināšanas vietas. No 20. gadsimta 60. / 80. gadu fotogrāfijām raudzīsies bufetniece Basja, restorāna „Gauja” muzikanti, kafejnīcas „Turaida”, tautā sauktas „Zirnītis”, darbinieki.

Izstāde par sabiedrisko ēdināšanu sniedz ieguldījumu novada kultūrvēsturiskā mantojuma daudzveidības popularizēšanā un nesenās pagātnes nozīmības izvērtēšanā. Izstādes tēma - sabiedriskā ēdināšana - ir aktuāla, jo, pirmkārt, tā saistīta ar ēdienu kā vitāli svarīgu lietu cilvēka dzīvē, otrkārt, izstādes tēma atklāj vērtību un sociālpolitisko un ekonomisko procesu saistību. Proti, 20.gadsimta 60./80. gadi ir laiks, kad sabiedrības dzīve, salīdzinot ar mūsdienām, noritēja ekonomiskā drošībā un iepriekšparedzamībā (bija zināmi noteikumi darba attiecībās, paredzams regulārs atalgojums, noteikts, nemainīgs pensijas vecums un lielums u.c.). Neskatoties uz to, ka darbs padomju ideoloģijā tika idealizēts, izstādes viens no uzdevumiem ir atgādināt darba nozīmību sabiedrības dzīvē, vienlaikus atklājot cieņu pret cilvēka vērtībām un ikdienu padomju laikā. Darba mīlestība, izpalīdzība, rūpes par līdzcilvēku labsajūtu, atbildība ir tās vērtības, kas caurvij tēmu par sabiedrisko ēdināšanu 20.gadsimta 60./ 80. gados.

Jaunā izstāde par sabiedrisko ēdināšanu papildina Turaidas muzejrezervāta piedāvājumu. Šobrīd muzejrezervāta ekspozīcijas par Turaidas novada kultūrvēsturisko mantojumu hronoloģiski beidzas ar 20. gadsimta sākumu. Izstāde par sabiedrisko ēdināšanu padomju laikos turpina stāstu par Turaidas vēsturiskā centra tūkstošgadu mantojumu. Izstādes eksponēšanas telpa - ēdnīca „Tūrists”- ir piemērota šim vēstījumam, jo padomju arhitektūras ēka visu laiku izmantota tās celtniecības funkcijai – sabiedriskajai ēdināšanai. Izstāde apmeklētājus uzrunā atbilstošā un autentiskā vidē. Turklāt ikviens apmeklētājs pirms vai pēc izstādes iepazīšanas var nobaudīt ēdnīcas „Tūrists” pavāru gatavoto šniceli „Sigulda”, kā arī citus ēdienus, kuru receptes izturējušas laika pārbaudi – soļanku, gulašu, pelēkos zirņus ar speķi u.c.

Ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu izstādi sagatavojuši Turaidas muzejrezervāta speciālisti sadarbībā ar SIA „Segevolde”. Turaidas muzejrezervāts izsaka pateicību visiem siguldiešiem, kas dalījās pieredzē par darbu sabiedriskajā ēdināšanā. Izstāde 2008. gadā būs apskatāma līdz tūrisma sezona beigām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.05.2024 - 19.05.2024 Muzeju nakts Naukšēnos Valmieras novada Tūrisma pārvalde
18.maijā no plkst.19.00- 01.00 aicinām uz muzeju nakti Naukšēnu Cilvēkmuzejā, iepazīstot muzeju citā gaisotnē! | Skatīt vairāk
🇨🇾 Atpūtas ceļojums uz Kipru Latvia Tours
340 saulainu dienu gadā, silta smaragdzila jūra, garšīgi ēdieni un daudzas izklaides! | Skatīt vairāk
no 299 EUR
👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI! Latvia Tours
Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar | Skatīt vairāk
no 53.00 EUR
️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5323801sec.