Reinis Zariņš, Valsts Akadēmiskais koris «Latvija» un Ērika Ešenvalda simfonijas pirmatskaņojums Koncertzālē «Cēsis»

Reinis Zariņš, Valsts Akadēmiskais koris «Latvija» un Ērika Ešenvalda simfonijas pirmatskaņojums Koncertzālē «Cēsis»

Sestdien, 2024. gada 11. maijā, gaidāms viens no Koncertzāles “Cēsis” desmitās jubilejas lielajiem notikumiem - koncerts ar pianista Reiņa Zariņa, Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” un diriģenta Māra Sirmā piedalīšanos, interpretējot Džona Tavenera vokālos un Olivjē Mesiāna klavieropusus, kā arī pirmatskaņojot latviešu komponista Ērika Ešenvalda simfoniju korim un klavierēm “Vēstules”.

Koncerta pirmajā daļā mūs gaida neparasta saspēle starp kori un pianistu - Džona Tavenera opusus izpildīs Valsts Akadēmiskais koris “Latvija” a cappella, kam Olivjē Mesiāna klaviermūzikā atbildēs Reinis Zariņš.

“Šie abi autori stāv atstatus no visa, kas notika 20.gadsimtā, un muzikālā ziņā atstatus arī viens no otra. Viņi bija dziļi dievbijīgi, un ne vien dievbijīgi, bet lielāko daļu sava radošā mūža veltīja teoloģijas ietērpšanai skaņās — jā, tieši tik neiespējamu misiju viņi uzņēmās, un, manuprāt, izcili to paveica: katrs pilnīgi savā, unikālā valodā un pieejā. Bet mēs viņus abus - Mesiānu un Taveneru - savedam kopā uz sarunu, un, manuprāt, lai arī viņus nevar sajaukt, gluži kā kori nevar sajaukt ar klavierēm, tomēr viņiem ir vienprātība par pašu galveno. Un arī mēs ar kori centīsimies simboliski paust vienprātību, uz dažiem mirkļiem saplūstot koncerta pirmās daļas noslēgumā," par koncerta pirmās daļas ideju stāsta pianists Reinis Zariņš.

Programmas otrajā daļā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Ērika Ešenvalda simfonija “Vēstules”. Simfonijas forma ir neparasta un orģināla – pianists (Reinis Zariņš) lasa vēstules, kuru autores ir mātes, sievas, māsas, meitas, jaunietes un sirmgalves; vēstules ir daudzšķautņainas un iemieso sevī sievietes redzējumu par dzīvi, par sapņiem, par ilgām pēc mīlestības, par sadzīves rūpēm un pārlaicīgo, par reakciju uz iekšējiem un ārējiem impulsiem.

Simfonijā filigrāni kopā tiks saaustas četras spēcīgās komponentes - pianists, koris, noskaņa un dzejniece (parādoties rokraksta oriģinālā, balss audio vai video ierakstā). Katra vēstule muzikāli taps “uzgleznota” citādās krāsās, jo to saturs ir atšķirīgs. Pavisam darbu veido desmit vēstules, taču dzejrindu autoru skaits ir ap divdesmit - to vidū Amanda Aizpuriete, Paulīna Bārda, Vizma Belševica, Aspazija, Regīna Ezera, Insese Zandere, Broņislava Mārtuževa, Rasa Maija Armale.

Biļetes nopērkamas Koncertzāles “Cēsis” kasē, Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 06.05.2024 Tukuma pilsētas Kultūras nama aktualitātes Tukuma TIC
Tukuma pilsētas kultūras nams šajā nedēļā piedāvā Latvijas NBS Jūras spēku orķestra koncertu, aicina uz Strūklakas modināšanas svētkiem, kā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.05.2024 - 04.05.2024 Pavasara gadatirgus Ērgļos Madonas TIC
4. maijā no 8.00 līdz 14.00 Ērgļos Oškalna ielā notiks Pavasara gadatirgus. Katrs varēs iegādāties sev nepieciešamo pavasarī dārzam, mājai vai | Skatīt vairāk
Kandavas Retro auto  - pavisam drīz!  Tukuma TIC
14 vietīgs Kandavas Retro auto, kurš vedīs jūs iepazīt Kandavas šarmantās un vēsturiskākās vietas. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56731915sec.