Kas ir ziemas alus un vai alu patiešām var gatavot līdzīgi kā karstvīnu?

Ziemas jeb Ziemassvētku alus (Christmas beers) ir īpašs, oficiāli atzīts alus veids, kas no klasiska alus atšķiras gan ar dažādu garšvielu piedevām, gan augstāku alkohola saturu. Vienlaikus tendences liecina, ka ziemas laikā, kad temperatūra aiz loga būtiski krītas, alus baudītāji mēdz izvēlēties dažādus alus veidus, kam raksturīgs augstāks alkohola daudzums, piemēram, porteri. Tieši no portera iespējams gatavot arī t.s. karstalu – uzsildītu (ne uzvārītu) alu, kam pievienotas dažādas garšvielas, un baudīt to aukstajos ziemas vakaros kopā ar draugiem. Viedokli pauž “Mežpils alus” vēstnesis Edgars Magons.

Aukstāks laiks – augstāks alkohola daudzums alū

Ziemassvētku alus ir īpaša alus kategorija, kurā ietilpst eili (Ale), taču retos gadījumos arī lager tipa ali. Šiem aliem jau darīšanas procesā tiek pievienotas dažādas garšvielas, piemēram, kanēlis, krustnagliņas, pipari, žāvētas apelsīna miziņas un dzērvenes. Patiesībā tam var pievienot pilnīgi jebko, kas piederas ziemas laikam, pēc darītāja ieskatiem. Ziemassvētku ali visbiežāk ir tumši un ar nedaudz augstāku alkohola saturu – virs 6%. Kā jau vēsta nosaukums, šis alus veids ir sezonas tendence – kaut kas īpašs, ko likt galdā, tuvojoties Ziemassvētkiem, nevis baudīt visu gadu.
Porteri biežāk izvēlas rudenī un ziemā

Ja runājam par to, kāds alus ir populārāks ziemā kopumā, tad jāmin porteri un stauti (Stout), piemēram, “Mežpils” Klasiskais Baltijas Porteris, ko raksturo ļoti bagātīgs aromāts un saldena garša ar iesala dominanci un apiņu rūgtumu. Gada aukstākajā laikā mēdzam izvēlēties alu, kas ir tumšāks, ar augstāku alkohola saturu, attiecīgi – arī sildošāks. Analizējot Latvijas alus cienītāju izvēles, jāsecina, ka portera baudītāji ir ļoti lojāli šim alus veidam – tā baudītāju skaits ir nemainīgs jau vairākus gadus, un uzticīgākie tā cienītāji iegādājas šo alu arī vasarā. Kopumā lielākie alus ražotāji pievērš papildus uzmanību porterim tieši ziemā, kad, baudot alu, ir lielāka vēlme sajust sildošo sajūtu un pilnīgāku alus ķermeni.

Viskija vai citu stipro dzērienu mucās nogatavināts alus

Dažu alus darītavu piedāvājumā var pamanīt arī imperiālos porterus – tas nozīmē, ka alus būs stiprāks, varenāks un brangāks, salīdzinājumā ar citiem aliem, kā radīts baudīšanai sniegotā ziemā. Pēdējo gadu laikā ļoti populārs kļuvis arī mucās nogatavinātais alus. Absolūti lielākajā daļā gadījumu tās būs darinātas no ozolkoka un visbiežāk tieši viskija mucas, pateicoties amerikāņu viskija veidam – burbonam. Burbona noturēšanai izmanto svaigas koka mucas, kurās pirms tam nav briedināts alkohols, tāpēc tās var izmantot tikai vienu reizi. Pēc tam tās nereti nonāk tajās alus darītavās, kurās gatavo nogatavināto alu. Šādam nogatavināšanas veidam parasti tiek izmantoti tieši porteri un stauti. Šādā veidā alu var nogatavināt no viena gada līdz pat 5 un 6 gadiem un tādejādi alus iegūst tā dzēriena nianses, kam sākotnēji tika izmantotas mucas, bagātinot tā garšu un aromātu.

Uzsildīts alus ar garšvielām jeb karstalus

Runājot par alus baudīšanu ziemā, nereti nākas atbildēt arī uz jautājumu par to, vai un kā var gatavot karstalu. Pavisam noteikti var, tikai svarīgi to karsēt samērīgi, nepārcenšoties un neuzvārot dzērienu. Lai pagatavotu karstalu, ieteicams izvēlēties porteri. Šāda dzēriena garšai rezultātā vajadzētu būt saldai, lai rūgtums nebūtu dominējošais. Tieši tumšāks alus ar augstāku alkohola daudzumu palīdzēs sasniegt vēlamo rezultātu.

Šādām dzērienam var pievienot jebkuras garšvielas, kas mums asociējas ar Ziemassvētkiem - anīsa zvaigzni, koriandru, krustnagliņas, kanēli u.c. Es ieteiktu pamēģināt arī jau gatavo Ziemassvētku garšvielu maisījumu, kas paredzēts karstvīniem. Svarīgi gan piebilst, ja vēlamies pareizi uzsildīt alu, vislabāk to sildīt tieši mikroviļņu krāsnī un traukā, no kura plānojam arī dzert. Ja vispirms pārliesim alu katliņā, lai sildītu uz plīts, bet pēc tam vēlreiz glāzē, lai baudītu, alus zaudēs ļoti lielu daļu no karbonizācijas un nebūs baudāms. Karbonizācija gan zūd abos gadījumos, tomēr, sildot alu katliņā, pilnībā var pazust alus garša, mainīties tā konsistence, tekstūra un ķermenis. Svarīgi arī nepārcensties ar karsēšanu, jo pie 78,4 grādiem alkohols izgaro. Kopumā ieteicams sildīt tikai līdz pirmajiem tvaikiem, nekādā gadījumā negaidiet līdz dzēriens sāk burbuļot un vārīties.

Lieliski sader gan ar svētku kūku, gan cepeti

Jāpiezīmē, ka porteris lieliski sader ar šokolādes desertiem, kā arī ar brangākiem gaļas ēdieniem. Tumšajā alū ir diezgan daudz dedzinātā iesala un karameļu iesala, tāpēc tas lieliski sader tieši ar ceptiem ēdieniem, piemēram, ar Ziemassvētku cūkgaļas cepeti. Neraugoties uz to, kāds alus tiek celts Ziemassvētku galdā, ieteicams to baudīt tikai no glāzes – tā būs daudz garšīgāk, aromātiskāk un arī vizuāli pievilcīgāk.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 20.04.2024 Dzīvas mūzikas vakars  Park Hotel Latgola
Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14162517sec.