Ģimenes auto ar dīzeļdzinēju izzūd – ko likt vietā?

Praktiski, efektīvi un ekonomiski. Ilgu laiku šādi īsumā tika raksturoti dīzeļauto, kas derēja visdažādākajām ģimenēm un neizputināja to maciņus ar lieliem degvielas tēriņiem. Taču tagad, kad vides prasības Eiropā kļūst arvien stingrākas un mainās cilvēku dzīvesveids, transformējas arī mūsu auto. Pilsētās aizvien biežāk aizliedz izmantot dīzeļus, auto straujā tempā tiek elektrificēti, pārdošanas rādītājos dominē krosoveri, un pat vismazākajos no tiem komforta, drošības un ērtību kļūst aizvien vairāk.

Daži to paredzēja

Šķiet, daži ražotāji šādu tendenci prognozēja jau labu laiku iepriekš. Piemēram, Kia Niro bija viens no pirmajiem modeļiem tirgū, kurš jau no paša sākuma bija gan pilnībā elektrisks vai elektrificēts (dīzeļdzinēju tam nebija), gan par mērenu cenu, gan piemērots mazām ģimenēm un uzņēmumiem.

Šī kombinācija guva ievērojamu popularitāti, tāpēc nav pārsteigums, ka arvien vairāk ražotāju sāka piedāvāt ko līdzīgu. Saskaņā ar DataCenter informāciju 2022. gadā Baltijā pilsētas krosoveru pārdošanas apjoms veidoja 53% visa tirgus. Franči ražo krosoveru Peugeot 3008, kas pieejams gan ar tradicionālo iekšdedzes dzinēju, gan ar plug-in hibrīdu. Opel ir izveidojis pilnībā elektrisko Mokka-e. Arī Ford ir pievienojies šai kustībai, krosoveram Kuga piedāvājot gan tradicionālās, gan plug-in hibrīda versijas. Un, protams, Toyota ar divām RAV4 hibrīda opcijām.

Delfi Auto redaktors Raimonds Zandovskis uzskata, ka nebūtu pareizi tiešā veidā salīdzināt hibrīda krosoveru ar dīzeļauto, jo katrai tehnoloģijai ir priekšrocības noteiktos apstākļos: dīzelis ir izdevīgāks tālos un ilgos maršrutos, savukārt hibrīda plusi būs jūtami pilsētas satiksmē.

"Ja mēs runājam par maziem ģimenes krosoveriem, tad esmu visai drošs, ka 80 procentus laika tie pavada pilsētā un piepilsētā. Es teiktu, ka hibrīda piedziņa šāda tipa automašīnās jau drīzumā kļūs par jauno standartu. Šī tehnoloģija ļauj visai ievērojami samazināt degvielas patēriņu un padara braukšanu pilsētā ievērojami ērtāku, jo tā ļauj braukt arī tikai ar elektrību," saka Raimonds.

Skaitļi runā paši par sevi

Kompaktie hibrīda krosoveri priecē ar zemu degvielas patēriņu. Kia Niro hibrīdam tas vidēji ir 4,41 litrs uz 100 km (pēc WLTP mērīšanas metodes). Jaunākais Toyota C-HR hibrīds patērē no 4,7 litriem, bet Honda HR-V – no 5,4 litriem. Turklāt šādi rādītāji tiek sasniegti, nepasliktinot jaudu. Piemēram, Niro ir aprīkots ar 1,6 litru benzīna dzinēju, kompaktu 42 kW elektromotoru un 1,32 kWh litija jonu polimēru akumulatoru, kas atgūst enerģiju ātruma samazināšanas brīdī un bremzēšanas laikā. Šī sistēma ļauj attīstīt 139 ZS un 265 Nm griezes momentu. Plus atšķirībā no citiem hibrīdiem korejiešu modelim ir tradicionālā sešpakāpju divsajūgu automātiskā pārnesumkārba, nevis variatora transmisija.

Taču ir vēl viena būtiska priekšrocība – tas, ka klasiskā hibrīda gadījumā autovadītājam nav jāmaina savi braukšanas ieradumi. Pietiek kādā uzpildes stacijā ieliet degvielu – un dodies ceļā. "Nav pat jācenšas izprast, kā hibrīds darbojas. Modernās mašīnas parasti ir ieprogrammētas tā, lai tās hibrīda sistēma strādātu visefektīvākajā režīmā, un braukšanas apstākļiem sistēma pielāgojas maigi, autovadītājs izmaiņas gaitā pat neizjūt," saka Raimonds.

Ilgtspējīgi un ietilpīgi automobiļi

Kā jau to varēja gaidīt, elektrificētie ģimenes krosoveri neizbēgami kļūst arī arvien ilgtspējīgāki un plašāki. Jo tālāk, jo biežāk interjerā tiek izmantoti otrreizējie vai no atjaunīgiem avotiem iegūti materiāli, kas ir ļoti svarīgi tiem autovadītājiem, kuri rūpējas par planētas nākotni. Piemēram, jau pieminētā Niro apdarē atrodams materiāls no pārstrādātām tapetēm, bet sēdekļos izmantots audums no eikalipta lapām. Arī Subaru Crosstrek, Hyundai Tucson un Honda CR-V sēdekļos ir otrreizējās izcelsmes materiāli.

Taču, izvēloties tieši ģimenes auto, būtiskāki ir citi faktori – jāņem vērā savi ceļošanas paradumi un konkrētā modeļa piemērotība. Jāizvērtē, cik komfortabli un plaši ir aizmugurējos sēdekļos, jāpārdomā, vai ir svarīgi, lai būtu pilnpiedziņa, vai tomēr pietiek ar vienas ass piedziņu. Mūzikas cienītāji īpaši var pārbaudīt audio sistēmu.

Tāpat jāparēķina, cik lielu vajag bagāžnieku. Pat šķietami līdzīga izmēra krosoveriem bagāžnieka ietilpība var ievērojami atšķirties, tāpēc ir vērts to iepriekš izpētīt. Toyota C-HR, piemēram, var salikt 388 litrus mantu, Lexus UX – 401 litru, Honda HR-V mazāk – tikai 335 litrus, bet Kia Niro – 451 litru.

"Vēlos uzsvērt – ignorējiet valdošos mītus par dažādiem ražotājiem. Atsauciet atmiņā 10 mītus, kas radušies pirms pāris desmitgadēm, un deviņi tagad izrādīsies nepatiesi. Izvēlieties mašīnu bez aizspriedumiem: vienalga, vai tas būs atzīts vācu ražotājs vai kādreiz mazāk pazīstams korejiešu zīmols – katrai kompānijai ir vismaz daži ļoti labi modeļi," piebilst Raimonds.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 29.04.2024 ️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
25.maijā norisināsies Lielais plosts TAKA
25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


1st-studio.com
,


SIXT Latvija
,


Europcar
,


Park Hotel Latgola semināru telpas
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.57019806sec.