Martā folkloras kopa «Upīte» skan disko skaņās

Balvu novada Nemateriālās kultūras mantojuma centra “Upīte” folkloras kopa “Upīte” turpina vērienīgo darbu – veicot lauka pētījumus, apzinot, ierakstot un mācoties Upītes kultūrtelpā un tai pieguļošajā teritorijā kolhoza laikos dziedātās dziesmas. Daļu no savāktajām dziesmām atjaunojot, dodot tām jaunu, mūsdienīgu skanējumu un katru mēnesi 21. datumā publicējot jaunu dziesmu. Martā tiek izdota dziesma – Ak, dzeive, kas veltīta vienam no sāpīgākajiem Latvijas tautas notikumiem – izsūtīšanai un līdz ar to cilvēku sadzīšanu kolhozos.

Tuvojoties Latvijas vienam no sāpīgākajiem notikumiem, ko okupācijas vara pēc otrā pasaules kara izdarīja Latvijā – izsūtīja tūkstošiem nevainīgu cilvēku, tā atlikušajiem piespiežot strādāt kolhozos. Folkloras kopa “Upīte” izvēlējās martā publicēt dziesmu “Ak, dzeive”, kura tieši par to stāsta, ka dzīve ir nežēlīga un Latvijas tautai ir salauzts tās ierastais dzīves veids. Oriģināli šī dziesma ir melanholiska, aizkustinoša. Folkloras kopa “Upīte” izvēlējās šo dziesmu aranžēt 20. gadsimta 80. gadu disko skaņās, kas piešķir dziesmai savādu skanējumu. Dziesmai pievienots reps, kura teksta autors ir Arnis Bukšs.

Folkloras kopas vadītājs Andris Slišāns un šīs dziesmas video autors saka: “Dziesmas video stāsts ir veidots kā 20. gadsimta 80. gadu diskoballīte, kur mūziķis, kas uzstājas tam laikam raksturīgajās disko skaņās izpilda ļoti nopietnu un ar dziļu domu dziesmu. Jaunieši izklaidējas, nedomājot par savu vecāku un vecvecāku likteņiem, jo pagājuši vairāk kā 30gadi no sāpīgajiem notikumiem, nomainījusies paaudze, turklāt starp viņiem protams ir “ciema caca” – komjauniešu vadītāja, kura ir izteikta okupācijas varas slavinātāja. Bet šajā disenītē arī ierodas patriotiski noskaņots vīrietis, kurš ir kā baltais zvirbulis, viņa pārliecības dēļ tiek izsmiets, bet viņam sanāk parādīt pareizo ceļu.”

Folkloras kopa “Upīte” ir savākusi vairāk kā 100 kolhoza laikos dziedātās dziesmas. No šīm dziesmā ieplānots vismaz 10 dziesmas atjaunot, dodot tām jaunu skanējumu, bet vēl vismaz 30 dziesmas kvalitatīvi ierakstīt, lai tās nepazustu, jo šo dziesmu zinātāji paliek vecāki un dziesmas dzied retāk, tiek aizmirstas līdz izzūd pavisam. Iedzīvinātas un atjaunotas tiek tās dziesmas, kurās jūtama smeldze par brīvību, kurās dzied par mīlestību, attiecībām, sadzīvi un pat okupācijas laiku izsmejošām tēmām.

21. novembrī tika prezentēta pirmā dziesma “Kara laukā”. 21. decembrī tika dāvināta klausītājiem jauna dziesma “Kod īt iz balli”. 21. janvārī tika prezentēta dziesma “Brigaders”. Februārī tika dāvināta Līvijas Supes teiktā ukraiņu tautas dziesma “Marička”. Martā tiek dāvināta dziesma “Ak, dzeive”. Ieraksts tika veikts studijā “Bigmaar’s Records”, bet video versiju dziesmai veidoja “Waltz Visuals” kopā ar video režisoriem Andri Slišānu un Kati Slišāni. Video aktieri – folkloras kopas “Upīte” dalībnieki un kopas draugi. Liels paldies par atbalstu Valsts Kultūrkapitāla fondam.

Folkloras kopa “Upīte” dibināta 2002. gadā uz Upītes bērnu folkloras kopas pamata, kura savukārt dibināta 1980. gadā. Līdz šim FK Upīte ir izdevusi jau četrus albūmus, CD “Vusi ļauds breinovuos”, CD/DVD “Dzīduot muoku, doncuot muoku”, CD “Ryugts” un CD “Padzīdam i…”. Kopa aktīvi piedalās dažādos Latvijas festivālos un kopš 2016. gada Latviju pārstāv dažādos starptautiskajos festivālos visā Eiropā – Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Itālijā, Sardīnijā, Čehijā, Rumānijā, Portugālē, Slovākijā, Francijā, Kosovā, Baltkrievijā.

Jaunākā dziesma “Ak dzeive” - https://youtu.be/p4aprFlmjgs
Februāra dziesma “Marička” - https://youtu.be/QV6wUj4GRTo
Janvāra dziesma “Brigaders” - https://youtu.be/1F7UjonY7EA
Decembra dziesma “Kod īt iz balli” – https://youtu.be/1b27Ff5NVGw  
Novembra dziesma “Kara laukā” – https://youtu.be/4d99ENCnBW4

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.83060503sec.