LATVIJA | Bauska

Darba grupa uzsāk izvērtēt redzējumu par Rundāles pils muzeja iniciatīvu pārņemt Mežotnes pili

Darba grupa uzsāk izvērtēt redzējumu par Rundāles pils muzeja iniciatīvu pārņemt Mežotnes pili

24. aprīlī uz pirmo sēdi sanāca Kultūras ministrijas (KM) izveidotā darba grupa, kuras uzdevums ir izvērtēt risinājumus tālākai Mežotnes pils izmantošanai. Darba grupas locekļi uzklausīja VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) ziņojumu par Mežotnes pils apsaimniekošanas izmaksām un Rundāles pils muzeja redzējumu par potenciālo Mežotnes pils pārņemšanas modeli.

“Mums ir ļoti svarīgi, ka, risinot Mežotnes pils jautājumu, pirmkārt, mēs saglabājam kultūrvēsturisko mantojumu, un tas ir atvērts visai sabiedrībai un, otrkārt, rosinām diskusiju par kultūrvēsturiskā īpašuma apsaimniekošanu kopumā. Šajā darba grupā vēlamies rast racionālu risinājumu tālākai situācijas virzībai. Vienlaikus vēlos uzsvērt, ka kultūras jomā ir gana daudz vajadzību, kam nepieciešami papildu līdzekļi, tomēr ir jāsaprot, ka visam tūlīt un tagad līdzekļus nevaram rast,” uzrunājot darba grupas dalībniekus, norādīja kultūras ministre Agnese Logina.

Rundāles pils muzeja direktore Laura Lūse informēja darba grupas locekļus par piedāvājumu Mežotnes pili izveidot par Rundāles pils muzeja filiāli: pārņemt Mežotnes pils kompleksa apsaimniekošanu, iekļaut Mežotnes pils kompleksu kultūras tūrisma apritē, pēc iespējas ātrāk atverot pili apmeklētājiem un organizējot kultūras pasākumus tajā, izstrādāt Mežotnes pils muzeja koncepciju un sagatavot darbības plānu, kā arī lietderīgi izmantot viesmīlības nozares infrastruktūru, atsākot restorāna un viesnīcas servisa darbību pils kompleksā. Nepieciešamais provizoriskais, ikgadējais finansējums piedāvājuma īstenošanai no valsts budžeta – 2024. gadā – 50 000 eiro, savukārt nākamajos 3 gados - 300 000 eiro ik gadu.

Tāpat L.Lūse pieteica darbus, kurus pirms Mežotnes pils kompleksa nodošanas Rundāles pils muzejam būtu jāpaveic VNĪ: pils kanalizācijas vēdināšanas stāvvadu izbūve virs jumta seguma, ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas atjaunošana, balss izziņošanas sistēmas un evakuācijas apgaismojuma nomaiņa, elektroinstalācijas pārbaude un nepieciešamības gadījumā neatbilstību novēršana, kā arī pasažieru un kravas lifta darbspējas pārbaude un nepieciešamības gadījumā atjaunošanas darbu veikšana. Administratīvajā ēkā – ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas nomaiņa, sporta zālē ar piebūvi un garāžām – ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas nomaiņa.

Darba grupas locekļi aicināja Rundāles pils muzeju izstrādāt detalizētāku Mežotnes pils kompleksa attīstības stratēģiju un apsaimniekošanas, darbības un biznesa plānu, detalizētāk paredzot ieņēmumus un izdevumus 3 gadu periodā. VNĪ savukārt nodot Rundāles pils muzejam šim mērķiem nepieciešamo tehnisko informāciju un dokumentāciju, kā arī nodrošināt pieeju Mežotnes pils ēku stāvokļa apsekošanai klātienē.

Nākamā darba grupas sēde plānota š.g. 29. maijā.

Darba grupā strādā KM, Rundāles pils muzeja, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP), Finanšu ministrijas (FM), VNĪ un Bauskas novada pašvaldības nominētie pārstāvji: Juris Dambis, NKMP vadītājs, Anna Ancāne, NKMP Arhitektūras un mākslas daļas vadītāja, Laura Lūse, Rundāles pils muzeja direktore, Inga Pudenko, Rundāles pils muzeja direktores vietniece administratīvajā darbā, Andris Vārna, VNĪ valdes loceklis, Aija Ikstena, VNĪ Korporatīvās komunikācijas un ilgtspējas daļas vadītāja, Rolands Bogdanovs, FM biroja vadītājs, Ieva Braunfelde, FM Administrācijas vadītāja, Agija Leitāne Šķēle, FM Juridiskā departamenta direktore, Elīna Bite, FM Juridiskais departamenta Iepirkumu politikas un valsts nekustamo īpašumu pārvaldīšanas politikas nodaļas vecākā eksperte.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 06.05.2024 Tukuma pilsētas Kultūras nama aktualitātes Tukuma TIC
Tukuma pilsētas kultūras nams šajā nedēļā piedāvā Latvijas NBS Jūras spēku orķestra koncertu, aicina uz Strūklakas modināšanas svētkiem, kā | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52067685sec.