Senās mūzikas festivāla noslēgumā Rundāles pilī skanēs Antonio Vivaldi valdzinājums

24. Starptautiskajā Senās mūzikas festivālā 14. jūlijā Rundāles pilī izskanēs pieci koncerti, ļaujot klausītājiem izbaudīt renesanses un baroka laikmeta mūzikas valdzinājumu.

Rundāles pils greznajās zālēs skanēs spāņu, itāļu, franču un Plāmu vecmeistaru darbi. Uz skatuves redzēsim Latvijā iemīļoto kontrtenoru Sergeju Jēgeru, Lielās mūzikas balvas laureāti klavesīnisti Ievu Salieti, pasaulslaveno čellistu Mišu Maiski, baroka orķestri “Collegium Musicum Riga”, senās mūzikas ansambli no Šveices – “Fantasia Ficta”, kamerorķestri “Maskavas virtuozi” un citus māksliniekus. Visu vainagos viens no populārākajiem klasiskās mūzikas opusiem - Antonio Vivaldi vijolkoncertu cikls “Gadalaiki” solista Dmitrija Siņkovska un kamerorķestra “Kremerata Baltica” atskaņojumā.

14. jūlijā Senās mūzikas festivāla Rundāles dienu Baltajā zālē pl. 13.00 iesāks muzikālais uzvedums bērniem „Laimes bērns”, iepazīstinot mazos klausītājus ar pasaku par puisēnu, kas piedzimis laimes krekliņā. Kad puisēns būs izaudzis liels, tas viņu pasargās no ļaunā Ķēniņa viltībām, palīdzēs paveikt visgrūtākos uzdevumus, tiekot galā gan ar laupītājiem, gan Velnu un Velna vecmāmuļu. Pasaku izdziedās un izspēlēs baroka orķestra “Collegium Musicum Riga” solistu ansamblis Māra Kupča vadībā, koris “Collegium Choro Musici Riga”, tenori Rinalds Kandalincevs un Ansis Bētiņš, kontrtenors Sergejs Jēgers, mecosoprāns Ilona Bagele, kā arī Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas un Rīgas Doma kora skolas audzēkņi.

No pl. 11.30 pils pagalmā bērniem būs iespēja nogrimēties un piedalīties radošajās darbnīcās.

Savukārt pl. 16.00 Baltajā zālē koncertā “Itāļu un vācu baroka virsotnes” dzirdēsim klavesīnisti Ievu Salieti, čellisti Ilzi Gruduli un šveiciešu vijolnieci Meretu Litī. Abas latvietes – senās mūzikas virtuves pārzinātājas - Latvijas pilsētās koncertē ar zināmu regularitāti. Pirms pāris gadiem Ilze Grudule Latgali un arī Rīgu pieskandināja ar šeit mazāk zināmām festivāla “Baroka mūzikas dienas Rēzeknē” koncertprogrammām, ieaicinot pirmklasīgus interpretus. Savukārt Ievas Salietes radošā ikdiena līdzās koncertdzīvei Latvijā rit Šveices baroka orķestrī “Les Passions de l`Ame”, ko dibinājusi un vada aizraujošā un oriģinālā šveiciešu vijolniece Mereta Litī.

Šī unikālā trio sniegumā skanēs itāļu un vācu baroka mūzikas izmeklētākie opusi, pamazām atklājot, cik oriģinālā un smalkā veidā vācieši kamermūzikā atbrīvojušies no 17. gadsimta itāļu vijoļmākslas kanona, radot vācu baroka vijoles repertuāru.

Programmā Johana Sebastiāna Baha, Heinriha Ignāca Franča fon Bībera, Johana Heinriha Šmelcera, Frančesko Marijas Veračīni un Antonio Vivaldi mūzika.

Pl.18.00 Rundāles pils Zelta zālē senās mūzikas ansamblis “Fantasia Ficta” no Šveices atskaņos  Renesanses meistardarbus. Līksmas un kaislīgas, enerģiski dzirkstošas un smagnēji lēnīgas, arī svinīgas un trakulīgi straujas – tādas ir dejas, kas caurvij šo koncertprogrammu. Gan labi zināmu, gan pavisam anonīmu renesanses autoru mūzika – spāņu, itāļu, franču un flāmu vecmeistaru darbi Rundāles pilī izskanēs gluži jaunu senās mūzikas speciālistu interpetācijā.

Senās mūzikas ansamblis “Fantasia Ficta” dibināts pirms diviem gadiem, kad Lukas Marencio mūzikai veltītā programmā “Mīla, nāve un resensanse” no jauna satikās seši kādreizējie Ženēvas Mūzikas augstskolas Senās mūzikas centra absolventi un nolēma turpināt kopīgi muzicēt. Viņi to dara tik pārliecinoši, ka droši dēvējami par vienu no interesantākajiem jaunajiem vārdiem senās mūzikas pasaulē. Mūziķu pārdomātajās programmās savijas dzīvespriecīgas enerģijas caurstrāvoti deju ritmi un apgarotas skaidrības apveltīti polifoniski skaņu raksti, liegi maigas melodijas sabalsojas ar izjustām harmonijām, kas sakņojas gadsimtiem senās tradīcijās.

Pl. 20.00 Rundāles pils Balto zāli ar krāšņu baroka un klasicisma laikmeta mūziku pieskandinās kontrtenors Sergejs Jēgers, baroka orķestris “Collegium Musicum Riga” un mākslinieciskais vadītājs Māris Kupčs. Orķestris tika nominēts Lielajai mūzikas balvai 2017 “Par izcilu sniegumu gada garumā”. Savukārt kategorijā “Gada jaunais mākslinieks” Lielajai mūzikas balvai 2017 tika nominēta Latvijā un Vācijā meistarību kaldinājusī traversflautiste Maija Kļaviņa, kuras flautas skanējums būs dzirdams šajā koncertā.

Pl. 22.00 Rundāles pils dārzā Senās mūzikas festivāla noslēgumā arī šogad skanēs Antonio Vivaldi vijolkoncertu cikls “Gadalaiki”, kas piedzīvojis neskaitāmus ieskaņojumus un interpretācijas visā pasaulē. Šoreiz saspēlē ar kamerorķestri “Kremerata Baltica” to apliecinās jauneklīgas enerģijas un nobriedušas emocionalitātes piesātinātā Dmitrija Siņkovska vijolspēle. Festivāla noslēgumā klausītājus priecēs arī pasaulslavenais čellists Miša Maiskis un slavenais Krievijas kamerorķestris “Maskavas virtuozi”, atskaņojot Antonio Vivaldi un Luidži Bokerīni skaņdarbus. Koncerts tapis sadarbībā ar fondu “Baltijas muzikālās sezonas”.

Sadarbībā ar “Skaisto skatu aģentūru” tiks nodrošināts transports uz Rundāles pili. Interesentiem jāzvana pa tālruni: 67221767, 26415127.

24. Starptautisko Senās mūzikas festivālu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome.

Biļetes “Biļešu paradīzes” kasēs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lieldienas Jūrmalā  Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Lieldienās! 2 naktis viesnīcā un izvēlētā dāvana. Vietu skaits ierobežots. Ceļošanas periods: 28.03. - 01.04.2024. | Skatīt vairāk
no 450 EUR
Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Klasiskā Itālija jau 24.03.! Latvia Tours
Garantēts ekskursiju ceļojums! 24.03.-31.03. Grāca, Venēcija, San Marino, Roma, Florence, Pyramidenkogel | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.53001213sec.