Par alkohola pudeli ceļa somā var ceļotājam draudēt kriminālatbildība

Personai, kura atgriežas Latvijā no Krievijas, Baltkrievijas vai jebkuras citas valsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, ir jāatceras, ka alkoholisko dzērienu pārvietošanai pāri robežai ir noteikti stingri ierobežojumi. Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) atgādina, ka no valstīm, kas neietilpst Eiropas Savienībā, ceļotājiem bez nodokļa maksāšanas atļauts ievest vienu litru stipro alkoholisko dzērienu, piemēram, degvīnu, viskiju, brendiju, konjaku, vai divus litrus vieglā alkohola (deserta vai liķiera vīnus, dzirkstošos vīnus), kā arī tos stipros alkoholiskos dzērienus un aperitīvus, kas tapuši uz vīna vai spirta bāzes, piemēram, sakē un tamlīdzīgus, un divus litrus nedzirkstošo (negāzēto) vīnu. Tātad, pat tad, ja muitas darbinieks ceļotāja bagāžā atklāj, piemēram, divas 0,7 litru tilpuma stipro alkoholisko dzērienu pudeles, ko viņš mēģinājis ievest nedeklarējot un nesamaksājot nodokļus, tiek konstatēts pārkāpums, par kuru šobrīd draud kriminālatbildība.

VID atgādina, ka 2007.gada 19.jūlijā spēkā stājās grozījumi Krimināllikuma pantā „Preču un vielu, kuru aprite ir aizliegta vai speciāli reglamentēta, pārvietošana pāri Latvijas Republikas valsts robežai”. Līdz 2007.gada 19.jūlijam par šādu pārkāpumu fiziskai personai tika sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols, savukārt kopš 2007.gada 19.jūlija lietas materiāli par šāda veida pārkāpumiem tiek nosūtīti VID Muitas kriminālpārvaldei jautājuma izlemšanai par kriminālprocesa uzsākšanu.
No 2007.gada 19.jūlija, kad stājās spēkā minētie grozījumi, līdz 2007.gada 31.decembrim VID teritoriālo iestāžu Muitas pārvalžu Muitas noteikumu pārkāpumu novēršanas daļu darbinieki 17 gadījumos personu darbībās ir saskatījuši noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes saskaņā ar Latvijas Krimināllikuma 190.1pantu – spirta un citu alkoholisko dzērienu pārvietošana pāri Latvijas Republikas valsts robežai jebkādā nelikumīgā veidā. 14 šādi pārkāpumi konstatēti muitas kontroles punktos Latgalē, divi – Rīgā un viens gadījums – Kurzemē. Visos gadījumos lietas materiāli pārsūtīti VID Muitas kriminālpārvaldei jautājuma izlemšanai par kriminālprocesa uzsākšanu.
VID Muitas kriminālpārvalde pagājušā gadā par šādiem pārkāpumiem, ko izdarījušas fiziskas personas, ievedot nelielu daudzumu alkoholisko dzērienu, ir uzsākusi 17 kriminālprocesus, no kuriem 12 jau ir nosūtīti kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Minēto kriminālprocesu ietvaros ir izņemti 68,5 litri alkohola.

Visbiežāk ceļotāji aizbildinās ar to, ka nav zinājuši par alkoholisko dzērienu pārvietošanas ierobežojumiem. Tomēr reti kad šis it kā nezināšanas dēļ pārvadātais alkohols ir novietots redzamā vietā automašīnas salonā vai bagāžas nodalījumā. Parasti persona pudeles paslēpj zem sēdekļiem vai citās vietās, cerot, ka transportlīdzekli nepārbaudīs. Dažas personas paskaidrojušas, ka ved lielāku daudzumu alkohola, jo plānotas svinības. Personas min vēl citus iemeslus, kādēļ mēģinājušas pārvietot pāri robežai lielāku daudzumu alkohola, nekā tas ir atļauts, taču nekādi aizbildinājumi neatbrīvo personu no atbildības.
Saskaņā ar Krimināllikuma 190.1 par narkotisko vai psihotropo vielu, šo vielu izgatavošanai paredzēto izejmateriālu (prekursoru), spirta vai citu alkoholisko dzērienu, kā arī par radioaktīvo vai bīstamo vielu, stratēģiskas nozīmes preču vai citu vērtību, sprāgstvielu, ieroču, munīcijas pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai jebkādā nelikumīgā veidā - soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tās izdarītas lielā apmērā, – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divpadsmit gadiem vai ar naudas sodu līdz divsimt minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarījusi organizēta grupa, – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

VID informē, ka iepriekš minētie ierobežojumi neattiecas uz alkohola ievešanu savam patēriņam no Eiropas Savienības dalībvalstīm, taču arī uz tām ir noteikti ierobežojumi.
No citām Eiropas Savienības dalībvalstīm savam patēriņam, nemaksājot nodokli, drīkst ievest 110 litrus alus, 90 litrus vīna vai pārējo raudzēto dzērienu, 20 litrus vidēji stipro dzērienu un 10 litrus stipro dzērienu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.05.2024 - 05.05.2024 Mārča Auziņa solo programma Jaunmoku pilī Tukuma TIC
Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienā, 4. maijā plkst. 18.00, Jaunmoku pils terasē notiks virtuozā ģitārista Mārča Auziņa solo | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.85903716sec.