Jelgavas pilij top svētki [1]

Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) aizvien vairāk jaušama maija nogales un jūnija tuvošanās, kad vairāk nekā divu nedēļu ritējumā studenti un augstskolas darbinieki, kā arī pilsētas iedzīvotāji un viesi kļūs par izcilā kultūrvēstures pieminekļa Jelgavas pils 270 gadu jubilejas svinību dalībniekiem.

Jau tagad latviešu un angļu valodā klajā laists kādreizējā Kurzemes un Zemgales hercoga rezidences, vēlāk guberņas administratīvā centra un Viestura piemiņas pils jubilejai veltīts krāšņi ilustrēts buklets. To atverot, uzzinām, ka Jelgavas pils ir lielākais šāda veida arhitektūras piemineklis Baltijas valstīs. Gandrīz 700 telpas pilī aizņem vairāk nekā divu hektāru lielu platību. Pilī ir 674 logi un 615 durvis, bet uz jumta atrodas 25 skursteņi. Bukletā sniegta kodolīga informācija par pils muzeja ekspozīciju, parku, Kurzemes un Zemgales hercogu kapenēm, kā arī atrodami zīmīgākie gadu skaitļi pils vēsturē.

Nupat beigusies pils jubilejai veltītā fotokonkursa darbu iesūtīšana. Fotogrāfu atsaucība bijusi liela, jo pavisam saņemts vairāk nekā 170 krāsainu un melnbaltu fotogrāfiju. Pēc vērtēšanas, aptuveni pusi no darbiem izmantos jubilejas fotoizstādes iekārtošanā, bet labāko bilžu autorus apbalvos. Tāpat nobeigumam tuvojas pilij – jubilārei veltīto eseju konkurss skolēniem.

Savukārt visi tie Jelgavas pils patrioti, kuri klātienē piedalās ziedojumu vākšanas akcijā pieminekļa atjaunošanai, pretī saņem īpaši šim mērķim iespiestu atklātni ar universitātes rektora Jura Skujāna pateicību. Atklātnes izgatavošanā izmantots fotogrāfa Valda Āboliņa pils fotouzņēmums, kas atzīts par labāko starp šāda veida piedāvājumiem. Zīmīgi, ka Valda tēvs, profesors Jānis Āboliņš pēckara gados ņēmis aktīvu dalību lauksaimniecības augstskolas pārcelšanā no Rīgas uz atjaunoto Jelgavas pili, kur nostrādājis garus darba gadus, līdz pat dzīves pēdējam mirklim, bet pats Valdis ikdienā strādā par pils ekspluatācijas grupas vadītāju.

Līdz aprīļa trešajai dekādei akcijā pavisam piedalījušies vairāk nekā 230 ziedotāju un Jelgavas Pils fondā ieskaitīts vairāk nekā 19540 latu. Šie un vēl citi ziedotāji, jo akcija turpinās, arī saņems minēto atklātni ar pateicību un savu vārdu varēs atrast īpašā ziedojumu reģistrā.

Tāpat nobeigumam tuvojas sagatavošanās darbi Jelgavas pils izgaismojuma ierīkošanai, kas iespējama pateicoties Jelgavas pašvaldības un akciju sabiedrības „Latvenergo” finansiālam atbalstam. Konkursā uzvarējušās SIA „Ekscelsiors” speciālisti, meklējot labāko risinājumu, jau vairākkārtīgi veikuši izmēģinājumus pils dienvidu fasādes izgaismošanā. Plānots, ka maija beigās, Pilsētas svētku laikā svinīgi varēs iedegt pirmos 34 zemē iebūvētos gaismekļus un 12 lieljaudas prožektorus, kas tumsas stundās ļaus izcelt pieminekļa arhitektoniskās vērtības un radīs jubilejai cienīgu noskaņojumu.

Tikmēr Jelgavas pils parkā iebiruši dzeltenu pavasara ziedu akcenti, bet rūpīgi koptais zāliens līdz maija pirmajām dienām būs sagatavots gadskārtējās Latvijas Stādu parādes dalībnieku un apmeklētāju uzņemšanai. Jelgavas pils un tās parka ainava aplūkojama pilsētas mākslinieka Gunāra Ezernieka jaunākajā lielformāta eļļas gleznā, kas ir centrālais darbs vietējo mākslinieku darbu pavasara izstādē Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā. Jubilejas dienās šo un vēl daudzus citus jelgavnieku mākslas darbus pils Sudraba zālē varēs skatīt tematiskajā izstādē, kas būs neliela daļa no plašās svētku programmas.

Bez ekskursijām, izstādēm, koncertiem un citiem pasākumiem kā pieaugušajiem tā bērniem, svētku dienās iecerēta pils vēsturei veltīta konference, vērienīgs ziedu vītņu festivāls, zirgu figurālās jāšanas demonstrējumi un NBS orķestra uzstāšanās, pils jubilejas monētas kalšana, burātāju sacensības Lielupē un vēl citas aktivitātes. Svētku programma ir jau gatava, tālab ikviens interesents universitātes mājas lapā un plašsaziņas līdzekļos var iepazīties ar tās saturu, izbrīvēt laiku un posties ceļā uz Jelgavu, lai lieliski atpūstos un piedalītos majestātiskās jubilāres godināšanā. 

 

JELGAVAS PILS 270 gadu jubilejai veltītie pasākumi

Mūsu pils. Tava un mana pils. Mūsu sirds pils.

Mūsu jubilāre - 270 gadus senā, godināmā un sumināmā Jelgavas pils

 

8.maijs - 15.jūnijs

8.maijs plkst. 12.00Jelgavas pils aula foajē, Sudraba zāle

Ø Studentu darbu izstādes „Mana pils” atklāšana

Ø Foto izstādes „Jelgavas pils” atklāšana

30. maijs – 1. jūnijs Jelgavas pilsētas svētki, veltīti Jelgavas pils 270 gadu jubilejai

10.jūnijs - 12.00 Jelgavas pils Sudraba zālē

Ø Jelgavas mākslinieku darbu izstādes „Jelgavas pils mākslinieku darbos” atklāšana

14.jūnijs Jelgavas pilī

Ø Plkst. 8.00–14.00 Latvijas floristu apvienības „Vītņu festivāls pils jubilejai”

Ø Plkst. 10.30 Jelgavas pils piemiņas plāksnes atklāšana

Ø Plkst. 11.00 Jelgavas pils Sudraba zālē pils vēstures izpētei veltīta konference

Ø "Jelgavas pils sirds gaisma …" no plkst. 23.00 naksnīga pastaiga pa pils parku un pagalmu - sirmo, cēlo un majestātisko Jelgavas pili. Sveču uguntiņas kā mūsu sirds ceļa gaisma pie 270 gadus senās jubilāres.

Ø Plkst. 23.30 Jelgavas pils pagalmā klasiskās mūzikas koncerts. Spēlē NBS štāba orķestris.

Ø Plkst. 24.00–2.00 „Jelgavas pils nakts noslēpums”

Pastaiga pa 270 gadus senās jubilāres - Jelgavas pils - kolonādēm. Sveces, senatnes tēli, vītņu smarža, mūzika...

15. jūnijs Jelgavas pils - 270 gadus senās jubilāres godināšanas diena

Jelgavas pils 270 gadu jubilejas dienā viesi satikties ar JUBILĀRI dodas kājām. Iespēja piebraukt pie pils ir liegta. Ap pili aktīvajiem viesiem ir iespēja apbraukt goda apli ratos ar LLU zirgkopības mācību centra “Mušķi” zirgiem.

ü Jelgavas pils likteņupe – Lielupe

o plkst. 11.00–12.00 burātāju sacensības

ü Jubilejas pastaiga Jelgavas pils parkā plkst. 11.00-15.00

o Jelgavas pils 270 gadu jubilejas viesu grāmata ar pils rakstv edi

o Jelgavas pils jubilejas radošā darbības zonas bērniem un jauniešiem

o Jelgavas Mākslas skolas audzēkņu radošais darbs pie molbertiem

o Pils jubilejas monētu kalšana

o Pils atspulga radīšana burbuļu darbnīcā

o Pils galma garderobe ( iespēja ikvienam pārģērbties un izīrēt seno laiku kostīmus)

o Studentu svētku koncerti pils saliņā plkst. 11.30 un 13.30

o Pils parkā NBS štāba orķestra uzstāšanās plkst. 12.30 un 14.40.

ü Pils jubilejas pagalms plkst. 11.00-15.00

o Plkst. 11.00-12.00 Jelgavas pils 270 gadu jubilejas vītnes veidošana un siešana

Vītni veido floristi kopā ar pils jubilejas viesiem – aicinājums ikvienam pie jubilāres ierasties ar pašdarinātu 1 metru garu svētku vītni, kas gatavota uz 1,30 metru garas auklas pamatnes.

Plkst. 12.00 pils jubilejas vītnes mērīšana un vērtēšana

o Plkst. 11.00-15.00 pils beķerejas darbnīca

o Pils pagalma mazā skatuve:

§ Jelgavas Mūzikas skolas audzēkņu, LLU darbinieku bērnu klasiskās mūzikas koncerts plkst. 11.30 un 13.00.

§ Viesi laikmetu tērpos no Kuldīgas jauniešu teātra „Focus” un Latvijas pilīm un muižām.

o Plkst. 14.00 LLU zirgkopības mācību centra “Mušķi” zirgu figurālās jāšanas demonstrējumi un NBS orķestra uzstāšanās

o Plkst. 14. 30-15.00 AKCIJA - Jelgavas pils 270 gadu jubilejas viesu fotografēšanās un dzīvā jubilejas gada iemūžināšana no putnu lidojuma. (Pils pagalmā viesi veido gadu skaitli „270”)

o Jelgavas pils jubilejas noslēguma ceremonija pils aulā plkst. 15.15 (Ieeja ar ielūgumiem)

Mūsu pils jubilejas svētkus radīsim kopā - summēsim labas domas, savas sirds siltumu un enerģiju, lai mūsu majestātiskā pils rod jaunu pastāvēšanas spēku.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Andrejs 06/19/2008 23:08 "Jelgavas pils 270 gadu jubilejas viesu fotografēšanās un dzīvā jubilejas gada iemūžināšana no putnu lidojuma."
Kur ir foto ?

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR
🇬🇷 Vasaras piedzīvojums Peloponesā! Latvia Tours
Tieši Peloponesas kūrortos iespējams patverties no lielpilsētas kņadas, izbaudīt klusumu un ilgi gaidīto atpūtu. | Skatīt vairāk
no 425.00 EUR
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
🇹🇳 Piedzīvojumu, atpūtas un garšas oāze! Latvia Tours
Tās ir baltas, bezgalīgas smilšu pludmales, komfortablas viesnīcas, tūkstošgadu sena kultūra, spilgta un daudzveidīga dzīve. | Skatīt vairāk
no 325.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67384195sec.