Valmieras 725 gadu jubilejā muzejā atklās jaunu ekspozīciju

Piektdien, 8.augustā, plkst.17.00 Valmieras Novadpētniecības muzejā tiks atklāta daļa pastāvīgās ekspozīcijas par Valmieru „Teic man, Gauja, Valmieras stāstu!”. Ekspozīcijā būs aptverti visi Valmieras attīstības posmi, vēsturiskos notikumus atainojot ar moderno tehnoloģiju un mūsdienīgu uzskates līdzekļu palīdzību. Tā būs veidota trīs daļās – „Senvēsture un pilsēta viduslaikos”, „Valmiera – apriņķa un rajona pilsēta”, kā arī „Valmieras lauku teritorija”. Pilsētas 725 gadu jubilejas svinību laikā tiks atklātas divas ekspozīcijas daļas – „Valmiera – apriņķa un rajona pilsēta”, kas atspoguļos notikumus no 1783.gada līdz 1949.gadam, kā arī „Valmieras lauku teritorija”, aptverot laika periodu līdz 20.gadsimta beigām, savukārt šā gada nogalē iecerēts atklāt SIA „Mākslas fabrika Nr.7” veidoto ekspozīcijas daļu par senvēsturi un Valmieru viduslaikos.

 Valmieras Novadpētniecības muzeja direktore Iveta Blūma pastāstīja, ka muzeja krājumos pieejams apjomīgs vizuālais materiāls, kas līdz šim plašākai apskatei bija pieejams tikai daļēji. Pastāvīgajā ekspozīcijā ar digitālo stendu palīdzību varēs aplūkot vairākus tūkstošus fotogrāfiju, ko papildinās arī informatīvais materiāls.

„Ekspozīcijas pirmā daļa par senvēsturi un pilsētu viduslaikos ir sarežģītākais un dārgākais posms, turklāt vēlamies to veidot ne vien vēsturisku, bet arī atraktīvu, tādēļ tās iekārtošanai nepieciešami vēl vairāki mēneši. Par vēsturiskajiem notikumiem mēģināsim stāstīt ar moderno tehnoloģiju un mūsdienīgu uzskates līdzekļu palīdzību – būs plašs digitālais materiāls, rotējošas vitrīnas, vaska figūras, dzīvnieku mulāžas un citi uzskates materiāli,” informē Iveta Blūma.

Ekspozīcijas otrā daļa par Valmieru kā apriņķa un rajona pilsētu 8.augustā tiks atklāta Vecās aptiekas ēkā. Tā atspoguļos laika periodu no 1783.gada, kad Valmiera kļuva par apriņķa pilsētu, līdz pat 20.gadsimta vidum. Apmeklētāji varēs uzzināt, kas jauns un būtisks pilsētā, arhitektūrā un cilvēku dzīvē noticis šajā laika posmā. Muzeja kolektīvs pie ekspozīcijas  strādā jau vairākus gadus, piesaistot finansējumu vairākos projektos – iegūts Valsts Kultūrkapitāla fonda, ES Phare programmas finansiāls atbalsts. Par piešķirtajiem līdzekļiem iegādātas vaska figūras, vitrīnas, norisinājusies arheoloģisko priekšmetu restaurācija. „Iepazīstoties ar pastāvīgo ekspozīciju, varēs uzzināt daudz jauna un interesanta, piemēram, 18.gs.beigās Valmierā, pēc 1872.gada iedzīvotāju revīzijas datiem, dzīvoja tikai 310 cilvēku, tomēr laika gaitā iedzīvotāji atgriezās un atjaunoja pilsētu. Valmiera atkal kļuva par nozīmīgu novada tirdzniecības, izglītības un administratīvo centru. 19.gs.vidū pilsētas iedzīvotāju vairākums bija vāciski runājošie pilsoņi, tikai katrs desmitais valmierietis runāja latviski. „Visstraujāko uzplaukumu pilsēta piedzīvoja 19.gs. otrajā pusē, kad pieauga pilsētas apbūve, palielinājās iedzīvotāju skaits, tika atvērti jauni veikali,” stāsta Iveta Blūma.

Savukārt ekspozīcijas trešā daļa „Valmieras lauku teritorija” stāstīs par laiku, kad tika paplašinātas Valmieras teritorijas robežas un kādreizējie ciemi pievienojās pilsētai. Muzeja apmeklētāji varēs uzzināt, kā veidojās to cilvēku dzīve, kuri dzīvoja pilsētā un tuvu pie pilsētas. Šī ekspozīcijas daļa vienlaikus būs vērtīga bāze muzejpedagoģiskajām programmām.
„Valmieras pastāvīgā ekspozīcija būs lieliska dāvana pilsētas 725.gadu jubilejā. Ekspozīcijā pakāpeniski tiks aptverti visi Valmieras attīstības posmi, bet pēdējo gadu desmitu notikumi un aktualitātes mūsdienu mākslā un  kultūrā, vēsturiski un politiski fakti būs redzamas izstādēs, ko regulāri eksponējam gan muzeja Izstāžu namā, gan izstāžu zālēs,” skaidro Valmieras Novadpētniecības muzeja direktore.
Pastāvīgā ekspozīcija „Teic man, Gauja, Valmieras stāstu!” tiek veidota ar Valmieras pilsētas pašvaldības finansiālu atbalstu, tai piesaistīti Valsts Kultūrkapitāla fonda un ES Phare programmas finansējumi.
Jau ziņots, ka Eiropas Savienības Phare programmas projekta „Kvalitatīvas kultūrvides izveidošana Valmieras vecpilsētā un muzeja pieejamības un ilgspējīgas attīstības veicināšana” ietvaros tika izbūvēta ēka Bruņinieku ielā 3, kurā ierīkotas telpas ekspozīcijas vienai daļai , muzeja krātuves, speciālā bibliotēka un lasītava.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Dienvidu saule un šarms Maljorkā!  Latvia Tours
Ceļojums piemērots visiem, kas ilgojas pēc saules un siltuma, mīl neparastus dabasskatus un patīk gozēties lieliskās pludmalēs Vidusjūras krastā. | Skatīt vairāk
no 576.00 EUR
️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR
Iztāde "Talsu rallijs" Talsu novada TIC
Maija mēnesī Valdemārpils izstāžu zālē, apskatāma dubultizstāde, kas ir kā ceļojums cauri laikam un emocijām. | Skatīt vairāk
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.23020887sec.