Skandināvijas brīnumzeme: Stokholmas Ziemassvētku tirdziņu burvība

Ziemassvētku gaidīšanas laiks izdaiļo Stokholmu ar īpašu svētku noskaņu, kas atspoguļojas tās burvīgajos un dažādajos pilsētas tirdziņos. Zviedrijā, īpaši Stokholmā, tirdziņi ir kā pasaku stāsti – sākot no senlaicīgām tradīcijām līdz pat moderniem tirdziņiem ziemas dārzos un siltumnīcās. Zemāk prāmju operatora DFDS ceļošanas eksperti apkopojuši piecas idejas Ziemassvētku brīvdienu pavadīšanai Stokholmā, kas piepildīs sirdi ar Ziemassvētku garu.

Ziemassvētku maģija vecpilsētas sirdī

Stokholmas vecpilsētas sirdī jeb Gamla Stan katru gadu norisinās “Stortorget” tradicionālais Ziemassvētku tirdziņš. Šis tirdziņš īpašs ar tā seno vēsturi – tā darbības pirmsākumi meklējami 1837. gadā, kas to padara par vecāko Ziemassvētku tirdziņu Zviedrijā. “Stortorget” ir viens no populārākajiem Ziemassvētku apskates objektiem Eiropā un tas konkurē pat ar lielajiem Ziemassvētku tirdziņiem Vācijā un Austrijā, jo īpaši tā unikālās viduslaiku atmosfēras dēļ.

Skaistajā “Stortorget” laukumā ir iespēja izbaudīt ne tikai Ziemassvētku noskaņas, bet arī apbrīnot izsmalcinātus amatniecības izstrādājumus un seno Stokholmas vēsturi, kas aizsākusies jau viduslaikos. Ziemassvētku tirdziņš un tā stendi ir skaisti izrotāti ar elfiem un Ziemassvētku vecīša palīgiem, to plauktos ir iespējams iegādāties gan grauzdētas mandeles, gan mākslas un amatniecības izstrādājumus. Tirdziņā līdzās dažādiem amatnieku darinājumiem no dzelzs un keramikas, tiek piedāvāti arī zviedru tradicionālie Ziemassvētku ēdieni un sezonālie gardumi – desiņas, brieža gaļa, grauzdētas mandeles, karstvīns un citi Ziemassvētku našķi.

Sniegotā un karaliskā Stokholma jeb Ziemassvētki brīvdabā

“Skansen” brīvdabas muzejs, kas atrodas Stokholmas karaliskajā “Djurgården” jeb valsts pilsētas parkā, jau kopš 1903. gada tiek atzīmēts kalendārā kā viens no galvenajiem Ziemassvētku notikumiem pilsētā. Šajā vēsturiskajā Ziemassvētku tirdziņā var ne tikai apskatīt zviedru amatnieku stendus, dažādus darinājumus un iegādāties tradicionālos Ziemassvētku ēdienus, bet arī ir iespēja arī sastapt Stokholmas vietējos dzīvniekus un piedalīties amatniecības darbnīcās, kas īpaši aizrauj mazos Stokholmas apmeklētājus. Šis tirdziņš atvērts katru piektdienu, sestdienu un svētdienu no 24. novembra līdz 2023. gada 17. decembrim.

Stokholmas saldumu tradīcijas – marcipāna kuģītis

Katros Ziemassvētkos jau 20 gadu garumā Stokholmas ostā piebrauc noslēpumainais Marcipāna kuģītis. Tas ir piepildīts ar augstas klases, rokām darinātiem šokolādes un marcipāna konditorejas izstrādājumiem, kas tiek gatavoti ģimenes uzņēmumā, Trosas pilsētā – ”Kutterkonfekt”. Uzņēmuma dibināšanas sākumā marcipāna kuģītis nebija tikai sezonālā izklaide Stokholmas apmeklētājiem, bet gan pārvietojamais veikals, ar kuru katrus Ziemassvētkus un Lieldienas uzņēmuma dibinātājs devās pārdot savus no marcipāna un beļģu šokolādes izgatavotos smalkos mākslas darbus.

Kaut arī uzņēmums kopš tā laika ir attīstījies līdz pieprasītam restorānam Stokholmā, tiek saglabāta tradīcija Ziemassvētkos un Lieldienās gatavot marcipāna un šokolādes konditorejas izstrādājumus – marcipāna figūriņas, šokolādes tāfelītes, augļu marmelādes, pralinē kastītes, krēms un daudz citu saldumu Ziemassvētku noskaņu radīšanai, kur ikviens bez maksas var nobaudīt izcilo marcipānu.

Ziemassvētki īpašā atmosfērā – stikla siltumnīcā un dārzā

“Ösmo Plantshop” ikgadējais Ziemassvētku tirdziņš ir atbalsts vietējo amatniecībai un delikatesēm, kas norisinās no 2. līdz 3.decembrim. Šajā burvīgajā dārzā ir apvienoti dažādi produkti no galvenokārt vietējiem talantiem un uzņēmumiem, lai apmeklētājiem būtu iespēja iegādāties ne tikai tradicionālās Ziemassvētku dāvanas, bet arī ievērot vietējo mākslinieku radošumu un personalizēto attieksmi pret katru dāvanu, ko viņi palīdz sagādāt. Tajā iespējams iegādāties zviedru amatnieku darinājumus no koka, ādas un tekstila, ar rokām darinātas sveces, pralīnes un delikateses. Turklāt šajā tirdziņā iespējams iesaistīties arī virknē aktivitāšu – izjādes ar poniju, Ziemassvētku vecīša sagaidīšana, deju skolu un gardās ēdiena bufetes baudīšana.

Ziemassvētku tirdziņā “Stora Sköndal” ir īpaša atmosfēra, jo tas norisinās lielā, taču mājīgā stikla siltumnīcā jeb ziemas dārzā. Siltumnīcu ieskauj autentiskais “Kristinahuset” laukums, no kura paveras skats uz Drevvikena ezeru Stokholmas dienvidos. Katru gadu tajā izvietoti aptuveni 50 stendi, kuros pārdod amatniecības izstrādājumus, dāvanas, ēdienus un dzērienus, īpašu uzmanību pievēršot vietējiem un bioloģiskajiem ražotājiem un māksliniekiem. Lai tirdziņa apmeklētājiem palīdzētu sasildīties, tiek piedāvāts karstvīns, karstā šokolāde un zviedru tradicionālā grilētā desa, kā arī iespējams izklaidēties kora koncertos un izjādēs ar ponijiem, kas paredzētas bērniem.

Prāmis - ērtākais risinājums ceļojumam uz Stokholmu

Ja plānojat doties Ziemassvētku noskaņu meklējumos uz Stokholmu, vislabākais veids, kā tur nokļūt, ir ar prāmi. DFDS prāmju pārvadātājs piedāvā regulārus maršrutus no Paldiski Igaunijā uz Kapelskāru Zviedrijā, ļaujot ceļotājiem baudīt ne vien rāmās jūras brauciena romantiku, bet arī pārvadāt savu transportlīdzekli un ceļot bez bagāžas ierobežojumiem, nodrošinot ērtības un komfortu ceļā uz galamērķi. Prāmja Kapelskāras terminālis atrodas nieka stundas brauciena attālumā no ziemas piedzīvojumiem bagātās Stokholmas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Zudušais un atklātais Bānīša ceļā! Alūksnes TIC
ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars | Skatīt vairāk
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis Valmieras TIC
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini. | Skatīt vairāk
40 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.72766805sec.