Islande – maģisko ledus alu zeme

Islande piedāvā daudzus dabas brīnumus, sākot ar īpatnējo vulkānisko ainavu un beidzot ar karstajiem geizeriem. Vēl viens Islandes dabas pārsteigums ir Vatnajokula (Vatnajökull) ledāja alas.


To, ka Islandes daba var būt, arī bīstama, mēs zinām kaut vai pēc tā, kādu nedēļām ilgu haosu Eiropas gaisa telpā izraisīja pēdējais lielais vulkāna izvirdums. Ekstrēmas var būt arī pastaigas aukstumā, ūdenī un ledus klajumos, piemēram, Islandes lielākā ledāja Vatnajokula ledus alās: 12 grādu sals un līdz 1000 metriem biezas ledus sienas, kas nepārtraukti kustās. Tāpēc pastaiga pa ledus alām var draudēt ar daudz nopietnākām nepatikšanām nekā tikai iesnas.


Vatnajokula 8000 kvadrātkilometrus lielā ledus sega klāj aptuveni vienu divpadsmito daļu Islandes teritorijas. Aptuveni 3000 kubikkilometru ledus spiež uz salas pamatni, bet, kopš sākusies ledāja kušana, zeme ceļas uz augšu, un mūsdienās ledāja centrs atrodas apmēram 100 metrus augstāk virs jūras līmeņa, nekā pirms 100 gadiem, kad ledājs bija ievērojami lielāks.

Ledus konsistence pastāvīgi mainās, tas kūst, sasalst no jauna un vietām veidojas lūzumi. Nesen ledus alās paviesojies islandiešu fotogrāfs Skarpi Trainsons (Skarpi Thrainsson), iegūstot neskaitāmas fantastiskas fotogrāfijas, tomēr tūristiem viņš iesaka šādu pārgājienu veikt tikai pieredzējušu vietējo gidu pavadībā, kas labāk pazīst ledu un spēs labāk novērtēt, vai nedraud briesmas. Tomēr arī pieredze ne vienmēr palīdz – nesen, sagrūstot kādai ledus alai, gājis bojā kāds cits fotogrāfs. Visdrošākais gadalaiks ekskursijām ledāja iekšienē ir ziema, kad gaisa temperatūra nepaceļas virs nulles.

Vairāk fotogrāfijas no Vatnajokula ledāja alām varat apskatīt šeit.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
🇬🇷 Vasaras piedzīvojums Peloponesā! Latvia Tours
Tieši Peloponesas kūrortos iespējams patverties no lielpilsētas kņadas, izbaudīt klusumu un ilgi gaidīto atpūtu. | Skatīt vairāk
no 425.00 EUR
🇨🇾 Atpūtas ceļojums uz Kipru Latvia Tours
340 saulainu dienu gadā, silta smaragdzila jūra, garšīgi ēdieni un daudzas izklaides! | Skatīt vairāk
no 299 EUR
5* atpūta Antālijas kūrortos Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri un 7 naktis 5* viesnīcā, viss iekļauts ēdināšanas programma // Akcija līdz 04.06. | Skatīt vairāk
no 435 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 15.05.2024 Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Riga Islande Hotel
,


Riga Islande Hotel boulinga centrs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.82245898sec.