Viesnīca – arheoloģisko izrakumu poligons

Kad kāds turku uzņēmējs izlēma būvēt viesnīcu, viņš par tās atrašanās vietu izvēlējās Antakju Turcijas dienvidos – nelielu pilsētiņu, kura šobrīd piedzīvo strauju izaugsmi, pateicoties tirdzniecības uzplaukumam un tūrisma nozares attīstībai.

Uzņēmējs Necmi Asfuroglu bija gatavs īstenot vienu no ambiciozākajiem viesnīcu projektiem pasaulē. Taču, jau ierokot celtnes pamatus, strādnieki uzdūrās kam negaidītam – bagātīgām pagātnes liecībām. Šķita, ka projekts cietis neveiksmi, jo acumirklī viesnīcas būvlaukums kļuva par arheoloģisko izrakumu poligonu, kurā ieradās desmitiem zinātnieku no visas pasaules.

Pateicoties senajai vēsturei, kurā figurē grieķi, romieši, pirmie kristieši, bizantieši un Otomaņu impērijas turki, Turcijas zeme slēpj neiedomājami daudz pagātnes liecību. Antakja senāk, domājams, bijusi nozīmīga romiešu pilsēta, kas tolaik varēja konkurēt pat ar Aleksandriju tās ziedu laikos. Tas bija arī sākotnējās kristietības centrs: tiek uzskatīts, ka šeit kādu laiku mitinājies svētais apustulis Pēteris.

Viesnīcas būvniecības uzsākšanas laikā nejauši atklāta viena no lielākajām mozaīku grīdām pasaulē, kuras platība pārsniedz 800 kvadrātmetru. Viena no atrastajām mozaīkām, visticamāk, saglabājusies no kādas 6. gadsimta valdības ēkas.

Pēc iespaidīgā atklājuma uzņēmējam bija jāpieņem nepatīkams lēmums – pārtraukt projekta īstenošanu. Taču pārrunās ar Turcijas Kultūras un tūrisma ministriju viņam izdevās vienoties par viesnīcas būvdarbu turpināšanu ar noteikumu, ka tajā tiktu radīts arī muzejs.

Pēc pārrunām ar dizaineriem un arhitektiem, sākumā paveicamais šķita neiespējams. Taču drīz vien kāda arhitektu kompānija piedāvāja izveidot viesnīcu, kas atrastos aptuveni 10 metru augstumā virs izrakumiem, kā arī nodrošinātu skatu uz antīko grīdu pat no viesnīcas numuriņiem. Projekts atbilda nosacījumiem, ka viesnīcas kompleksā jāiekļauj muzejs.

Īstenojot šādu projektu, tiek saglabātas gan gadsimtiem senās vēstures liecības, gan radīts unikālas dizaina viesnīcas projekts. Sākotnēji plānotās izmaksas pārsniegtas vairāk nekā trīs reizes, sasniedzot 100 miljonus ASV dolāru, taču visas iesaistītās puses atzīst, ka "atrasts lielisks risinājums sarežģītā situācijā". Projekta autori pieļauj, ka grandiozais objekts, kuru plāno pabeigt 2014. gadā, varētu būt pasaules mēroga celtne.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
Ernsta Glika vārds mūsdienu Alūksnē Alūksnes TIC
Atzīmējot mācītāja un skolotāja Ernsta Glika 370.gadadienu, aicinām doties aptuveni 4 kilometrus garā pastaigā iepazīstot vietas Alūksnē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.05.2024 - 26.05.2024 🇬🇷 Vasaras piedzīvojums Peloponesā! Latvia Tours
Tieši Peloponesas kūrortos iespējams patverties no lielpilsētas kņadas, izbaudīt klusumu un ilgi gaidīto atpūtu. | Skatīt vairāk
no 425.00 EUR
️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.89117312sec.