TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Vācu tūristu plānos – sava vieta Latvijai

Piedalīšanās ar nacionālo stendu izstādē Minhenē vieš pārliecību – šis nozīmīgais tirgus mūs nepievils arī šogad.

Nule kā notikušajā Dienvidvācijā lielākajā nozares izstādes “f.re.e 2017” (Die Reise - und Freizeitmesse) apmeklētāju skaits pretēji viena otra skeptiķa gaidītajam parādīja izcilu rezultātu. Izstādes piecās dienās no 22. līdz 26. februārim Minhenes milzīgajā izstāžu centrā apgrozījās 135 tūkstoši interesentu.

Tāpat kā vairākus iepriekšējos gadus, arī šogad šajā izstādē Latvija bija pārstāvēta ar nacionālo stendu, kuru organizēja LIAA Tūrisma departaments.

Pie letēm strādāja tūrisma speciālisti no Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra, Latgales tūrisma asociācijas “Ezerzeme”, Liepājas pilsētas pašvaldības un Kurzemes tūrisma asociācijas, Gaujas Nacionālā parka tūrisma biedrības un Latvijas kempingu asociācijas.

LIAA Tūrisma departamenta vadošā eksperte Anita Priedīte stāsta: “Minhenes izstāde ir viena no tām, kur Latvijas tūrismam noteikti ir jāpiedalās. Vislabāk būtu, ja mēs, Baltijas valstis, startētu kopā, jo interese no vāciešu puses ir par mums visām trim. Taču nacionālās tūrisma organizācijas nav spējušas atrast kopsaucēju un nacionālais stends ir tikai mums vieniem. Varbūt Baltijas valstu uzņēmēji varētu uzņemties iniciatīvu un organizēt kopīgu stendu, jo tas noteikti nestu pozitīvu rezultātu.”

Vislabākie tūristi - sirmgalvji


Jau izstādes pirmajā dienā apmeklētāju plūsma ir liela, un tā neiet secen arī Latvijas stendam. Pārsvarā tie ir vecāka gadu gājuma cilvēki, kas plāno savus ceļojumus varbūt šim, bet varbūt arī nākamajam gadam.

Sirmgalvju pāri izstādē nesteidzas, ir smaidīgi un draudzīgi. Viņi savā mūžā ir krietni strādājuši, un viens kārtīgs ceļojums gadā viņiem kļuvis par nepieciešamību. Mums par prieku, šie turīgie cilvēki interesējas par labu piedāvājumu arī no Latvijas puses un ir gatavi par to atbilstoši samaksāt.

Siguldiete Monta Liepa piekrīt: “Vācieši ir ļoti labvēlīgi pret mums noskaņoti. Viens otrs ir pat iemācījies latviski pasacīt - labdien!”

Ne viens vien izstādes apmeklētājs ir Latvijā jau bijis vai viņu saista ar mūsu zemi kādas atmiņas vai pieredze, un tā tiek pieminēta pozitīvā gaismā. Nejaušu garāmgājēju, kas apstātos pie mūsu dzīvespriecīgi zaļā stenda, ir maz. Pārsvarā apmeklētāji zina, ko meklē, un viņu interese saistās ar konkrētiem ceļojumu plāniem.

Vislielākā aktivitāte valda pie Latvijas kempingu asociācijas letes, jo vācieši garos ceļojumos ir iecienījuši doties ar kemperiem. Stenda apmeklētāji prasa gan pēc kempingu kartēm, gan interesējas par velomaršrutiem un braucieniem ar laivu.

 Kempingu asociācijas pārstāve Līga Rokpelne no SIA “Ozolkalna serviss” piedalīšanos izstādē vērtē ļoti pozitīvi: “Tas ir patiešām svarīgi, ka vari uzrunāt nākamos viesus tieši. Apmēram 90 % no tiem, kas apstājas šeit, pie letes, pilnīgi konkrēti jau plānoja braucienus un pateicās par noderīgu informāciju.”

Vairāk jādomā par vācu valodu

Līgatnes novada kultūras un tūrisma centra vadītāja Sarmīte Usāne vērš uzmanību uz to, cik svarīgi ir tūrisma poligrāfijas izdevumu vākus rotāt ar spilgtiem dabas skatiem vai meža zvēru foto: “Tas piesaista skatienus, un cilvēki grib uzzināt ko sīkāk. Piedalīšanos šajā izstādē vērtēju ļoti atzinīgu, jo redzu, ka Vācijā tās ir dzīvi apmeklētas un joprojām pievelk daudz interesentu.”

Citstarp Sarmīte Usāne rosina vairāk uzmanības veltīt tūrisma informācijai valodā arī ārpus izstādes. Jau šobrīd ir grūtības ar vācu valodas tulkiem un gidiem, bet tieši vācieši Līgatnes novadā un citur Vidzemē veido lielāko tūristu daļu.

Jautājumu loks, ko vācu tūristi uzdod mūsu stendā, ir ļoti plašs. Sākot ar jau pieminētajiem konkrētajiem jautājumiem, kas ir svarīgi, plānojot braucienu, un beidzot ar vispārīgiem vaicājumiem par mūsu valsti un pārējo Baltiju, kas dažkārt rada izbrīnu. Tā, piemēram, prasa, kādā valodā Latvijā runā, kāda ir valūta un pat – kur tāda valsts atrodas?

Iepretim Latvijas nacionālajam stendam strādāja divi Vācijas uzņēmumi – “Ebden Reisen” un “Partner Reisen”, kas jau gadus divdesmit piedāvā ceļojumus uz Latviju un Baltiju. Nils Ebdens, “Ebden Reisen” īpašnieks, par daļas vāciešu neinformētību nav pārsteigts.

“Minhene atrodas Dienvidvācijā, un tas atšķirībā, piemēram, no Hamburgas Ziemeļvācijā ir tālu no Latvijas. Bavārieši skatās uz dienvidiem un savos ceļojumos dodas uz Itāliju un citām tuvām dienvidu zemēm. Mēs piedalāmies izstādē šeit un citur Vācijā daudzus gadus, un reizē tas ir tādas izglītošanas darbs, cenšoties iepazīstināt ar Latviju.”

Pieredzējušais tūrisma komersants atzīst arī, ka sestdienā un svētdienā minhenieši dodas uz izstāžu centru vairāk tāpēc, lai tur tirgus gaisotnē pavadītu brīvo laiku. Visauglīgākais darbs, viņaprāt, rit tieši darbadienās, kad Nilam Ebdenam izdevies dažus ceļojumus jau rezervēt.

Izstādē strādāja arī Latvijas tūrisma uzņēmumu pārstāvji. Gan Vija Ķirķe no “Impro ceļojumiem”, gan Jeļena Orlova no “VIA Baltic” atzina, ka izstāde gan ir domāta galvenokārt patērētājiem, tomēr sniedza daudz vērtīgas informācijas par Vācijas tirgu un iespēju tikties ar sadarbības partneriem.

Akcents uz gastronomiju

Mūsu dzīvespriecīgās krāsās ieturēto stendu rotāja līdz šim ierastais nacionālais tūrisma logotips “Lettland. Nimm Dir Die Zeit” (Iepazīsti Latviju bez steigas!), un tā noformējumā bija izmantots Latvijas Valsts simtgades logotips. Daži apmeklētāji interesējās par svētku programmu un konkrētiem, bet pagaidām neizsludinātajiem Dziesmu svētku koncertu datumiem.

Aiz letes, pie kura strādāja Gaujas Nacionālā parka tūrisma biedrības pārstāvji, fonā bija likts akcents uz mūsu dzīves garšīgo pusi un paziņots, ka Rīgas un Gaujas reģions šogad ir Eiropas gastronomijas reģions.

23. februārī Minhenes centrā ēdienu gatavošanas skolā “Kochschule Kustermann“ notika pat īpaša Latvijas konferenču un kooperatīvo sarīkojumu tūrismam veltīta kontaktbirža, kurā prezentācijas par Latvijas piedāvājumu, uzsverot mūsdienu Latvijas gastromonijas augsto līmeni, mijās ar izmeklētām maltītēm. Kontaktbiržu rīkoja nacionālās lidsabiedrības „airBaltic“ pārstāvis Vācijā – uzņēmums „AVIAREPS“,  aktīvais konfrenču tūrisma celmlauzis Latvijā „MEET Rīga“, Latvijas viesnīcu un restorānu asociācija un 3 tūrisma firmas.

Atbilstoši LIAA Tūrisma departamenta mārketinga aktivitāšu plānam darbs Vācijā, popularizējot Latvijas tūrismu, ir intensīvs un aptver dažāda mēroga piedalīšanos nozares izstādēs. Pirms nacionālā stenda organizēšanas izstādē „“f.re.e 2017” Minhenē Latvijas tūrisms bija pārstāvēts Baltijas stendos Štutgartē, Hannoverē un Hamburgā.

Vēl tuvākajā laikā gaida darbs no 8. līdz 12. martam Latvijas nacionālajā stendā starptautiski nozīmīgajā “ITB Berlīnē”, kuru gan ir jāuzskata vairāk par visas pasaules, nevis tikai Vācijas izstādi, un no 15. līdz 19. martam Latvijas stendā Nirnbergā.  

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Vācija ir viens no galvenajiem tūrisma tirgiem, no kura tiek saņemta arvien pieaugoša tūristu plūsma. Pērn viesnīcās apkalpoto vācu tūristu skaits bija 188 tūkstoši, kas salīdzinājumā ar gadu iepriekš ir par 5,2% vairāk. Nakšņojumu skaits pagājušajā gadā pieauga par 3,5 % un bija vairāk nekā 350 tūkstoši nakšu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40448689sec.