7 ieteikumi, kā ieekonomēt degvielu, ceļojot ar auto

Degvielas cenu pieaugums būtiski ietekmē ikviena autobraucēja izdevumus. Šobrīd, kad Latvijā degvielas cena par litru 95. markas benzīnu daudz neatpaliek no viena lata atzīmes, ietaupīšanas jautājums ir aktuālāks nekā jebkad agrāk.

Lūk, 7 ieteikumi, kas palīdzēs samazināt jūsu automašīnas degvielas patēriņu – gan ikdienā, gan dodoties tālākā izbraucienā.

1. Izvēlieties vidēju brauciena dinamiku

Ir pašsaprotami, ka gaisa pretestības un rites berzes dēļ degvielas patēriņš lielākajai daļai automašīnu ievērojami pieaug, ja ātrums pārsniedz 80-90 kilometrus stundā. Kā varētu noprast, arī strauji uzsākot braukšanu, patēriņš palielinās, taču tas nebūt nenozīmē, ka kāja uz gāzes pedāļa jātur kā uz trauslas olas. Uzsākot braukšanu pārāk gausi, paiet salīdzinoši ilgs laiks, kamēr tiek sasniegts vēlamais ātrums, un šajā laikā dzinējs sadedzinās vairāk degvielas nekā gadījumā, ja akselerators būs nospiests vismaz līdz pusei. Kad vēlamais braukšanas ātrums sasniegts, lietojot manuālo ātrumkārbu, pārslēdzieties augstākajā pārnesumā un izvairieties no ātruma izmaiņām – piemēram, arī pilsētā atsevišķās automašīnās labāk lietot piekto, nevis ceturto pārnesumu.

2. Gaisa kondicionieri lietojiet tikai nepieciešamības gadījumā

Bieži dzirdēts, ka gaisa kondicioniera lietošana ievērojami palielina degvielas patēriņu. Tā, protams, ir taisnība, taču karstā vasaras dienā bieži vien šķiet, ka nav iespējams to neieslēgt. Eksperti gan iesaka šādu rīcības plānu – pārvietojoties pa pilsētu, labāk tomēr izvairīties no "aukstā gaisa pūtēja" un atvērt automašīnas logus, lai gūtu vismaz minimālu veldzi. Taču, braucot lielākā ātrumā, piemēram, ārpus apdzīvotām vietām, kondicioniera lietošana patērētās degvielas izteiksmē izmaksās mazāk nekā atvērti logi – šādā gadījumā aerodinamiskā pretestība ir tik ievērojama, ka bieži vien borta datorā var nolasīt momentālu degvielas patēriņa pieaugumu pēc logu atvēršanas. Tas pats attiecināms uz lūkas lietošanu. Protams, lielākā ātrumā var nelietot arī kondicionieri, bet izlīdzēties ar parasto ventilāciju. Nenāk par sliktu atcerēties, ka arī šķietami nenozīmīgas darbības kā automašīnas novietošana ēnā galu galā var palīdzēt ieekonomēt naudu degvielai.

3. Samaziniet spēkrata svaru

Pašsaprotami, ka jumta bagāžnieks degvielas patēriņu ietekmē diezgan pamatīgi. Taču tas pats attiecināms uz, piemēram, liekām mantām automašīnas bagāžniekā, jo dzinējam nākas cīnīties ar katru iekrauto kilogramu, līdz ar to sadedzinot vairāk degvielas. Katri 50 "liekie" kilogrami patēriņu palielina par aptuveni 2 procentiem – patiešām ir vērts apsvērt domu tomēr ikdienā nevadāt līdzi piknika komplektu.

4. Sekojiet līdzi automašīnas tehniskajam stāvoklim

Automašīnas tehniskais stāvoklis viennozīmīgi ir pats svarīgākais faktors, kas ietekmē degvielas patēriņu. Tādi faktori kā zems gaisa spiediens riepās, zems dzesēšanas šķidruma līmenis, bojāts termostats un nenoregulēti bremžu suporti liek maksāt dārgāk par katru nobraukto kilometru. Tas pats attiecas uz ziemas vai vissezonas riepu lietošanu vasarā, nemaz nerunājot par nolietojušies gultņiem un citām ritošās daļas detaļām. Uzturot savu automašīnu tehniski perfektā stāvoklī, uz degvielas rēķina noteikti ieekonomēsiet līdz pat vairākiem desmitiem latu mēnesī.

5. Nesildiet dzinēju pārāk ilgi

Dzinējam strādājot tukšgaitā divas minūtes, tiek sadedzināts aptuveni tikpat daudz degvielas, kā nobraucot pusotru kilometru. Neapšaubāmi, dzinējs ir jāuzsilda jebkādos apstākļos, taču pat aukstā laikā pietiks, ja to padarbināsiet 30 sekundes, bet pēc tam lēni un laideni uzsāksiet braucienu, vēl kādu brīdi izvairoties no augstiem motora apgriezieniem.

6. Veltiet laiku izdevīga maršruta izvēlei

Nokļūšana sastrēgumā vienmēr izmaksā dārgi – jūs varat nokavēt svarīgu tikšanos, turklāt auto dzinējs visu laiku darbojas, tātad – patērē degvielu. Protams, ja nepieciešams riņķot pa Rīgas centru, neiztikt bez piespiedu nīkšanas pie sarkanās luksaforu gaismas. Taču plānojot, piemēram, brīvdienu izbraucienu vai nokļūšanu kādā priekšpilsētā, ne vienmēr sekošana GPS iekārtas norādītajam ceļam būs ekonomiskākais variants. Centieties veltīt mazliet laika, lai izplānotu maršrutu pa tādām brauktuvēm, kur sastrēgumi veidojas reti un kuras nav luksaforu "pārbagātas" – nereti brauciens pa nelielām šķērsielām var būt ne tikai izdevīgāks, bet arī kļūt par interesantu piedzīvojumu.

7. Bez nepieciešamības nepārtrauciet kustību

Katra apstāšanās reize būtiski iedragā degvielas ekonomiju, jo pēc tās nākas uzsākt kustību no jauna, un tas, kā zināms, izmaksā visdārgāk. Ja jums ikdienā jāveic vidēji gari starppilsētu maršruti, paturiet prātā, ka visizdevīgāk tomēr būtu pa ceļam neapstāties – visu, kas nepieciešams, izdariet pirms došanās ceļā vai pēc galamērķa sasniegšanas. Galu galā, ir 21. gadsimts, un jums nav jāapstājas ceļmalā, lai veiktu zvanu – izmantojiet brīvroku sistēmas un runājiet pa tālruni, kamēr esat ceļā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Rēzeknes āra peldbaseins atsāk sezonu! Rēzeknes pilsētas TIC
Un beidzot pēc ziemas sezonas, no 7.maija ir atsākusi darbu Olimpiskā centra Rēzekne “karstā sirds” – brīvdabas peldbaseina zona. | Skatīt vairāk
𝐌𝐀𝐋𝐃𝐈̄𝐕𝐔 𝐒𝐀𝐋𝐀𝐒 Latvia Tours
🔥 ĪPAŠAIS PIEDĀVĀJUMS individuālam ceļojumam 𝐧𝐨 𝟐𝟏/𝟎𝟓/𝟐𝟎𝟐𝟒, ar 7 nakšu atpūtu All Inclusive kūrortā CLUB MED KANI. | Skatīt vairāk
no 2331 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.05.2024 - 20.05.2024 🇬🇷 KRĒTA tikai no 243 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskas košas dabas ainavas, saules pielietas pludmales, daudzveidīga virtuve un nesteidzīgs dzīvesstils. Izbaudiet vasaras brīvdienu pilnību | Skatīt vairāk
no 243 EUR
️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39036679sec.