Sabiedrības veselības aģentūra atgādina par drošu Līgo svinēšanu

Iegādājoties pārtikas produktus svētku mielastam, pārliecinieties – vai ēdienam nav slikta smarža, garša, vai nav beidzies derīguma termiņš, vai tirdzniecības vietā tiek ievēroti produkta uzglabāšanas nosacījumi. Pārtikas produkti, kuru lietošanai un uzglabāšanai būtu jāpievērš īpaša uzmanība, ir piena, gaļas un zivju produkti, kā arī olas un dažādi jau sagatavoti produkti vai pusfabrikāti. Lietojot nekvalitatīvus pārtikas produktus, var inficēties ar pārtikas toksisko infekciju jeb saindēšanos ar pārtiku, salmonelozi, dizentēriju, u.t.t.

Gatavojot gaļu, zivis un arī vistas gaļu, atcerieties, ka tikai kārtīgi izcepta (sagatavota) gaļa pasargās no saslimšanas. Pagatavoto ēdienu jāuzglabā piemērotā temperatūrā, lai tā nebojātos.

Par regulāru roku mazgāšanu, it īpaši pirms ēšanas, nepieciešams atcerēties arī brīvā dabā, kur ūdens pieejamība ir ierobežota.

Dodoties Jāņuzāļu meklējumos, atcerieties, ka ērču aktivitāte joprojām ir augsta, un ērces ir sastopamas ne tikai mežos, bet arī nekoptās pļavās, tādēļ apģērbs jāpielāgo tā, lai ērces zem tā nevarētu pakļūt – bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze/krekls jāliek biksēs. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas, un tās iespējams savlaicīgi notraukt. Rūpīgi pārbaudiet, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. No ērcēm arī jāuzmanās, nesot mājās jāņuzāles. Ja ērce piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk, bet uzmanīgi, lai nesaspiestu ērces iekšējo saturu brūcē.

Aicinām atturēties no alkohola lietošanas, tomēr, ja nolemts to lietot, izvēlēties kvalitatīvu alkoholu un nepārsniedziet 5 maksimālās devas. 1 deva ir apmēram 10 g absolūtā alkohola jeb aptuveni 330 ml alus, 150 ml vīna vai 30 ml degvīna. Atgādinām, ka, palielinoties alkohola reibuma pakāpei, strauji pieaug risks izraisīt ceļu satiksmes negadījumu:

- no 0,5 – 1,0 promilēm – 13 reizes;

- jauniešiem (18 - 24 gadi) ceļu satiksmes negadījumu risks, ja alkohola koncentrācija asinīs ir vairāk par 0,5 promilēm, pieaug pat 900 reizes;

- no 1,0 – 1,5 promilēm – 100 reizes;

- vairāk kā 1,5 promiles – 550 reizes.

Alkohols dabīgā ceļā organismā noārdās ar ātrumu vidēji 0,15 promiles stundā, un šo procesu nevar paātrināt. Tāpēc, ja vakarā ir lietots liels alkohola daudzums, nākošās dienas rītā nekādā gadījumā nedrīkst sēsties pie transportlīdzekļa stūres. Ja ir laba pašsajūta, auto var vadīt tikai nākamās dienas vakarā.

Drošus un priecīgus svētkus!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.06.2024 - 04.07.2024 Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk
Latvija
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.06.2024 - 04.07.2024 Ditas Lūses izstāde Mazajā Mežotnes pilī Bauskas TIC
Esi ielūgts apmeklēt Ditas Lūses izstādi "Saules laiks" Mazajā Mežotnes pilī no 21. jūnija līdz 1. augustam! Izstādes atklāšana 21. jūnijā, | Skatīt vairāk
NE-parastumi Madonas novadā Madonas TIC
Seriāls par "NE parastām" Madonas novada tūrisma vietām dodas uz Ērgļu pusi, aicinot izsaukt Džinu un nakšņot hipsterīgā brīvdienu mājā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47571898sec.