Latvijas Nacionālā vēstures muzeja izstāde "Latvija Brīvības cīņu laikā.1918.–1921"

2009.gada 7. oktobrī, plkst. 15.00, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) Rīgas pilī Valsts prezidents Valdis Zatlers atklās jaunu izstādi, kas raksturos notikumus un laikmetu periodā no Latvijas valsts proklamēšanas 1918. gada 18. novembrī līdz 1921. gada 26. janvārim, kad pēc lielvalstu lēmuma sākās vispārēja Latvijas de iure atzīšana.

Izstāde veidota divās daļās. Viena daļa sagatavota mobilā formātā un vēlāk tiks izstādīta arī citos Latvijas muzejos, kultūras namos un skolās. Otra daļa sastāv no priekšmetiem un būs aplūkojama tikai LNVM. Abas izstādes daļas vienuviet Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā apskatāmas no 7. oktobra līdz 21. novembrim.

Kā laika liecība izstādē dominēs fotomateriāls – eksponēts ap 200 vēsturisku fotogrāfiju un dokumentu, kuru lielākā daļa plašai sabiedrībai līdz šim nav zināma. LNVM apskatei būs izlikti arī unikāli krājuma priekšmeti, piemēram, ordeņu, pastmarku un nozīmju projektu skices, kuras savulaik veidojuši latviešu mākslinieki Ansis Cīrulis, Konrāds Ubāns, Romāns Suta, vienīgā mūsdienās zināmā ieejas karte uz Latvijas Proklamēšanas aktu Latviešu Operā (tagadējā Latvijas Nacionālajā teātrī), u.c..

Izstādes mērķis ir atainot Latvijas valsts veidošanos, Brīvības cīņu svarīgākos notikumus (armijas izveidi, cīņas pret lieliniekiem, Cēsu kaujas, bermontiādi), bēgļu atgriešanos no Krievijas, kara postījumus, Latvijas naudas ieviešanu, izglītības un kultūras dzīvi un ikdienu. Izstādes veidotāji vēlējās ne vien izcelt Latvijas armijas, Brīvības cīņu un Lāčplēša Kara ordeņa 90 gadu jubileju, bet radīt kopainu par Latvijas valsts sākotni – vienu no vissarežģītākajiem posmiem Latvijas vēsturē. Šis laikmeta vispārinājums arī ir izstādes lielākā vērtība.

11. novembrī izstādi papildinās vienīgais zināmais Lāčplēša Kara ordeņa pilns komplekts, ko LNVM tradicionāli izstāda savās telpās Rīgas pilī tikai reizi gadā – Lāčplēša dienā. Šogad to varēs apskatīt arī vidzemnieki - 13. novembrī ordeņa komplekts būs apskatāms Cēsu vēstures un mākslas muzejā.

Izstādes darba grupa: LNVM direktora vietniece zinātniskajā darbā un projekta vadītāja Irīna Zeibārte (2009. gadā saņēma Kultūras ministrijas Gada balvu par grāmatas – fotoalbuma ,,90 Latvijas gadi” projekta koordinēšanu un sekmīgu realizāciju), vēsturnieki Aija Jansone, Inta Robežniece un Toms Ķikuts. Izstādes mākslinieks - Ģirts Boronovskis.

Izstādes „Latvija Brīvības cīņu laikā 1918. – 1921.” ceļojošā daļa būs apskatāma arī Vidzemē, Cēsu vēstures un mākslas muzejā (no 27. novembra līdz 17. janvārim), Kurzemē – Skrundas kultūras namā (no 29. janvāra līdz 12. februārim).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Programma Vesela mugura Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Tava mugura jau sen to ir pelnījusi! 7 dienas un 6 naktis programmā VESELA MUGURA Kūrorta rehabilitācijas centrā pie jūras - KRC "Jaunķemeri". | Skatīt vairāk
no 427 EUR
Koncertuzvedums “Drošības festivāls” Valmieras novada Tūrisma pārvalde
25.oktobrī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies koncertuzvedums "Drošības festivāls”, kurā piedalīsies Arturs Gruzdiņš un “Knīpas | Skatīt vairāk
no 10 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.09.2024 - 13.10.2024 EMILIJA | Akustikais solokoncerts Akustikā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
12. oktobrī, 18:00 ielūdzam uz X-faktora 5.sezonas uzvarētājas, EMILIJAS akustisko solokoncertu Akustikā! | Skatīt vairāk
20 EUR
Performance "Aizņemtā ainava" Liepājas reģiona TIB
28. un 29. septembrī performance "Aizņemtā ainava" parādīs citādu Liepājas Pētertirgu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.08694506sec.