Rundāles pils restauratoram piešķir Triju Zvaigžņu ordeni

11.11.2010, kad Latvijā tiek atzīmēta Lāčplēša diena, ilggadējam Rundāles pils restauratoram Gunāram Grīnfeldam tiks piešķirts valsts augstākais apbalvojums – Triju Zvaigžņu ordenis.

Baltā zāle, kura tika atklāta 1981. gadā, bija viņa pirmais darbs stuka veidojumu restaurācijā un kopš tā laikā G.Grīnfelds ir nepārtraukti strādājis šajā grūtajā un atbildīgajā pieminekļu restaurācijas laukā. Viņš ir papildinājis savu profesionālo izglītību restauratoru kursos Krievijā, un ieguvis vecmeistara nosaukumu, Latvijas restauratoru augstāko kvalifikācijas pakāpi.

Rundāles pils stuka veidojumi, kuru autors ir Berlīnes tēlnieks Johans Mihaels Grafs, veido vieno no galvenajām Rundāles pils mākslinieciskajās vērtības sastāvdaļām, tas ir šī vācu meistara lielākais saglabājies darbs. Līdz ar to īpašu lomu iegūst restauratora kvalifikācija un spēja ne tikai veikt mazus oriģinālo veidojumu labojumus, bet arī radīt papildinājumus plašu bojājumu vietās un pat rekonstruēt veselas bojā gājušas kompozīcijas. Tas prasīja gan profesionalitāti, gan talantu, gan spēju identificēties ar 18. gadsimta meistara domāšanas veidu un tehniku.

Gunārs Grīnfelds šajā jomā ir sasniedzis izcilus rezultātus, un, pateicoties viņam, pils stuka veidojumi pilnā mērā ir atguvuši savu māksliniecisko viengabalainību un vērtību.

Arī pēc tam, kad 1992. gadā beidzās Rundāles pils atjaunošanas programmas finansēšana no valsts puses un sašaurinājās darbu apjoms, G.Grīnfelds nepameta Rundāli, bet izveidoja restaurācijas uzņēmumu «Rokajs».

Tikai pateicoties G.Grīnfelda firmas esamībai, muzejam bija iespējams turpināt telpu apdares restaurācijas darbus. Arī šobrīd tas ļauj ne tikai augsti kvalitatīvi, bet arī ļoti ekonomiski realizēt B. un I. Teterevu fonda finansēto Hercoga bibliotēkas un Hercoga otrā darba kabineta gleznojumu restaurāciju.

G.Grīnfelda profesionālais diapazons ir neizsmeļams, viņa darbībā bez interjeru stuka restaurācijas darbiem ietilpst bronzas detaļu atliešana, dārza vāžu rekonstruēšana, portretu bistu veidošana muzeja tērpu ekspozīcijai, Kurzemes hercogu sarkofāgu restaurācija, keramikas krāšņu detaļu rekonstrukcija un daudzi citi ļoti specifiski restaurācijas gadījumi. Patlaban viņš rekonstruē bojā gājušo kamīnu Hercoga otrajā darba kabinetā.

Arī citi nozīmīgi kultūras pieminekļi Latvijas pilīs un muižās (Kabile, Mežotne, Krustpils, Skaistkalne u.c.) restaurēti, pateicoties G.Grīnfeldam vai ar viņa piedalīšanos.

Uzziņai: Gunārs Grīnfelds dzimis 1957.gada 18. martā Elejā, viņš beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu un 1980. gadā sācis strādāt Rundāles pils atjaunošanā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.06.2024 - 07.07.2024  Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra",” Vitalite”, "Relax". Zvaniet | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Aizvadi vasaru "SAULI TVEROT" Cēsu novadā! Cēsu TIC
Jaunajā Cēsu novada vasaras ceļvedī ir apkopotas idejas neaizmirstamiem piedzīvojumiem, jautrām aktivitātēm un daudz kā cita noderīga! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.06.2024 - 07.07.2024 Baleta kamerfestivāls KURZEMES KLASIKA 202 Tukuma TIC
Jau trešo reizi vasaras vidū - 7.jūlijā Jaunmoku pilī uzplauks starptautiskais baleta kamerfestivāls “Kurzemes klasika 2024”.​Pasākumu vadīs | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Dobeles novada TIC
,


Zemgales Tūrisma asociācija
,


Atpūtas komplekss “Miķelis”
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.14831805sec.