Atklāta jauna laivu piestātne Gaujas krastā Valmierā

17.11.2010 ekspluatācijā tika nodota laivu piestātne Gaujas krastā (Pilskalna ielā 5), kas tapusi projekta Vecpilsētas ainava pie Gaujas – Valmieras vēsturiskā centra revitalizācija ietvaros.

„Nobrauktuve un laivu piestātne izvietota būvniecībai sarežģītā vietā, nereti applūstošā Gaujas upes krastā ar stāvu nogāzi un lieliem kokiem. Senās fotogrāfijas liecina, ka piestātne te atradusies arī pagājušā gadsimta sākumā un 20.-30.gados. Arī pēdējos gados ūdenstūrisma cienītāji vasarās kā laivu piestātnes vietu Valmieras centrā visbiežāk izmantoja Gaujas līkumu zem vecās pirts,” informē Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma. „Piestātnes izmantošanai paredzētas vairākas funkcijas. Pirmkārt, laivu piestātne nodrošinās ūdenstūristiem iespēju izkāpt un viesoties vecpilsētā un Valmierā. Piekļuve Gaujas krastam tiks nodrošināta arī vieglajām automašīnām ar piekabi vai kravas ratiņiem (laivu pārvadāšanai), kā arī tagad pie upes būs iespēja piekļūt cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, ģimenēm ar bērnu ratiņiem, kā arī varēs ērti piebraukt ar velosipēdu.”

Nobrauktuve noslēdzas ar platformām, pie kurām tiks stiprināts peldošais pontons, kas vienlaikus būs arī laipa, makšķerēšanas vieta un piestāšanās vieta ūdenstūristiem. Pontonu sistēma tiks uzstādīta pavasara sākumā pēc Gaujas paliem un tiks nojaukta rudenī, kad noslēdzas ūdenstūrisma sezona. Piestātnes projekta autore ir arhitekte Alla Mellēna, savukārt būvdarbus veica SIA „Ekers”.

Iveta Blūma stāsta, ka objekts atrodas valsts nozīmes arheoloģisko pieminekļu „Valmieras viduslaiku pils” teritorijā un „Valmieras senpilsēta” aizsardzības zonā, tāpēc pirms būvniecības uzsākšanas piestātnes teritorijas nobrauktuves sākuma posmā notika arheoloģiskie izrakumi, bet pārējā teritorijā nodrošināta arheoloģiskā uzraudzība.

Projekta „Vecpilsētas ainava pie Gaujas – Valmieras vēsturiskā centra revitalizācija” kopējais finansējums ir 694918 latu, no kuriem 85% ir EEZ finanšu instrumenta finansējums, bet 15% - Valmieras pilsētas pašvaldības līdzfinansējums. Projektā vēl tiks īstenotas vairākas nozīmīgas aktivitātes – Valmieras vecpilsētas reģenerācijas plāna izstrāde, amatnieku apmācība koka ēku restaurācijā, kā arī vēsturiskā ārstniecības augu dārza ierīkošana.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Latvija
IGO Cepļa ceturtdienu koncerti jūlijā Bauskas TIC
Igo Mūzikas un mākslas Centrs CEPLIS ieskandina jūlija mēnesi ar ceturtdienu vakara koncertiem! | Skatīt vairāk
Tukuma novada svētki TIEKAMIES TUKUMĀ! Tukuma TIC
Šovasar no 18. līdz 21. jūlijam Tukumā svinēsim Novada svētkus “Tiekamies Tukumā!” Svētku laikā tiksimies Brīvības laukumā un vairākās citās | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.06.2024 - 04.07.2024 Ditas Lūses izstāde Mazajā Mežotnes pilī Bauskas TIC
Esi ielūgts apmeklēt Ditas Lūses izstādi "Saules laiks" Mazajā Mežotnes pilī no 21. jūnija līdz 1. augustam! Izstādes atklāšana 21. jūnijā, | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Siguldas novada TIC
,


Vidzemes Tūrisma asociācija
,


Valmieras novada Tūrisma pārvalde
,


Liepupes muiža
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54840302sec.