Vēro tiešraides no mazā ērgļa ligzdas

Līdzīgi kā iepriekšējā gadā arī šosezon šīs pasaulē vienas no apdraudētāko putnu sugas viena pāra dzīves ainas Madonas mežos var vērot tiešaraidē mājas lapā www.pomarina.lv.

Mazie ērgļi arvien kuplākā skaitā atgriežas no ziemošanas vietām Āfrikā. Tas nozīmē, ka sākusies šīs putnu sugas ligzdošanas sezona un arī, iespējams, "karstākie" gada mēneši Latvijā kompetentākajam mazo ērgļu pētniekam Uģim Bergmanim.

Šopavasar priekšdarbi sākās 1.aprīlī. Kameras tika izvietotas pie divām mazo ērgļu ligzdām. Viena no tām pagājušā gada galveno varoņu ērgļu Grietas un Ginta ligzdā. Pēc Uģa Bergmaņa novērojumiem, ka viens pieaugušais putns, visticamāk – tēviņš – šobrīd uzturas ligzdas apkārtnē un gaida ierodamies otro pāra putnu. Otra kamera novietota pie citas ligzdas aptuveni septiņu kilometru attālumā, Mētrienas apkārtnē. No ieraksta secināts, ka tajā pirmo reizi nolaidās mātīte 8.aprīlī plkst. 15:35 un palika vairākas minūtes. 12.aprīlī mazie ērgļi uz šo ligzdu sāka nest zarus. Pāsreiz tiešraide notiek tieši no šīs ligzdas. Gadījumā, ja arī Grietas un Ginta ligzdā ērgļi uzsāks ligzdošanu, par ko varēs spriest apmēram pēc 10 dienām, tiks sagādāts papildus tehniskais nodrošinājums, lai internetā varētu sekot abās ligzdās notiekošajam.

Tiem, kas vēlas paust pārdomas un dalīties ar emocijām par novēroto, var ieteikt piebiedroties mazo ērgļu diskusiju forumam mājas lapā DABASDATI >>>. Pirms tam gan jāreģistrējas šajā lapā >>>.

Tāpat kā pērn, interneta tiešraidi no mazo ērgļu ligzdas atbalsta Vācijas Savvaļas dzīvnieku aizsardzības fonds, kā arī TELE2 un SIA Belss, datu pārraidi nodrošina Latvijas Universitāte.

Atgādinam, ka 2008.gadā tika uzsākta mazo ērgļu barības izpēte, izmantojot interneta tehnoloģijas. Papildus tika iegūta arī vērtīga informācija par šo putnu ligzdošanas bioloģiju. Ar interneta kameras starpniecību iegūtie dati par mazo ērgļu barību un ligzdošanas bioloģiju tiek apstrādāti un analizēti. 2010.gadā, izmantojot iegūtos datus, LU Bioloģijas fakultātē bakalaura darbus izstrādāja Evita Višņevska un Līga Feodorova-Fedotova. Savukārt šogad Evita Višņevska turpinās datu analīzi, strādājot pie bioloģijas maģistra darba.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Latvija
Tūrisma karte "Iepazīsti kaimiņus Zemgalē" Bauskas TIC
“Iepazīsti kaimiņus Zemgalē!” – tūrisma maršruts un karte ģimenēm ar bērniem! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.06.2024 - 07.07.2024 Baleta kamerfestivāls KURZEMES KLASIKA 202 Tukuma TIC
Jau trešo reizi vasaras vidū - 7.jūlijā Jaunmoku pilī uzplauks starptautiskais baleta kamerfestivāls “Kurzemes klasika 2024”.​Pasākumu vadīs | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.06.2024 - 17.06.2024 Koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ Tukuma TIC
7.jūlijā pulksten 16:00 Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" - koncertuzvedums ATGRIEŽAMIES LATGOLĀ. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60675311sec.