Jūrmalas muzejs aicina uz Valda Buša 90 gadu jubilejas izstādi

Šī gada 25. jūlijā plkst. 17.00 Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majori, Jūrmala) tiks atklāta Valda Buša (1924 – 2014) 90 gadu jubilejas izstāde.

Bija pierasts, ka Valdis Bušs ne tikai regulāri un aktīvi piedalās dažāda formāta grupu un kopizstādēs, bet arī katrua gadu nostājas skatītāju priekšā ar personālizstādi. Nebija retas arī tās reizes, kad skatītāji pie viņa gleznām pulcējās tieši 25. jūlijā, mākslinieka dzimšanas dienā. Jā, viņš bija gatavs saņemt apsveikumus, bet ne par nodzīvotajiem gadiem vien. Dzīves un darba pieredze deva viņam tiesības uzrunāt skatītāju, un katra izstāde piedāvāja emocionālu un atklātu sarunu.

Glezniecības studijas Mākslas akadēmijā Valdis Bušs bija sācis 1945.gada rudenī. Tā bija viņa lielā izvēle. Pirmā izvēle pēc kara gadiem, kad, pakļaujoties varas diktātam, nācās karot un tikt ievainotam te vienā, te otrā frontes pusē. Tas Valdis Bušs, kādu mēs pazinām, nešaubīgi izdarīja savu izvēli visdažādākajos brīžos, nekad vairs nepakļaujoties lielākas vai sīkākas varas spiedienam. Dzīvē un glezniecībā viņš gāja paša izvēlēto vienīgo taisno ceļu.

Mākslinieka radošais mantojums aptver simtiem un simtiem gleznu, to uzskaite un izpēte vēl priekšā. Ir cerība, ka laika gaitā atklāsies kaut vai skopas liecības par viņa daiļradi 1950.-1960.gados. Šoreiz sadarbībā ar gleznotāja dēlu Ilmāru Bušu izstāde veidota kā atskats uz Valda Buša mūža otro pusi, t.i., par laiku pēc pirmās personālizstādes (1971).

Šo izstādi mākslinieks gaidīja, domāja, gleznoja. "Esmu atradis jaunu izteiksmes veidu, es gleznoju vēl vispārinātāk, tēlaināk, gribu attēlot Sauli, Gaismu, saprast tās filozofisko būtību," tā Valdis Bušs teicis kādā sarunā. Diemžēl, darbu aprāva viņa pēkšņā un negaidītā aiziešana.  Šī ir pirmā no gleznotāja lielajām izstādēm, kur eksponāti izvēlēti un kārtoti bez viņa līdzdalības.  Valda Buša glezniecībā atklājas cilvēka dialogs ar Visumu, iepazīstot un apjaušot tā būtību caur konkrētiem tuvākiem un tālākiem objektiem. Koki, zeme, ūdeņi, debesis. Saule. Pārsvarā gleznotas ainavas. Visvairāk strādāts dabā, tiesa gan, daļa gleznu pabeigtas darbnīcā. Gleznots tīrām krāsām, lieliem triepieniem, tādējādi radot pietiekami nosacītu dabas tēlu. Pakļaujoties gleznotāja acij, rokai un sirdij, krāsu un triepienu kontrasti viņa gleznās rada apbrīnojami harmonisku tēlu – vai tā Latvijas daba vai mākslinieka dvēsele? Augsts horizonts vai koki viņa gleznās bieži nostājas starp skatītāju un debesīm, tomēr līdz ar autoru skatāmies augšup, pāri koku galotnēm vai dievnamu torņiem.

Gadi un pieredze dara savu. Nav daudz mākslinieku, kas, gatavojoties 90.dzimšanas dienai, varētu atzīt, ka ir atraduši jaunu izteiksmes veidu... Valdis Bušs atrada. Jaunās atziņas ļāva viņam pacelt acis pāri tik ierastajiem tuvākās apkārtnes objektiem, liekot pievērsties Saulei un Visumam. Mākslinieks gara acīm redz jaunu, gaismas pārvaldītu harmoniju. Šajā ļoti personīgajā un brīvajā glezniecībā saklausu  patiesi latvisku dvēseli un dzīves izjūtu.

Valda Buša 90 gadu jubilejas izstāde Jūrmalas pilsētas muzejā skatāma līdz 24. augustam.

(Attēlā: Valda Buša glezna)

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
13.-14.07. VIVAT CURLANDIA Bauskā! Bauskas TIC
Senās mūzikas festivāls VIVAT CURLANDIA Bauskā ar ārvalstu un pašmāju senās mūzikas koncertiem Bauskas pilī, Bauskas Sv.Gara baznīcā, Bauskas | Skatīt vairāk
Latvija
Aizvadi vasaru "SAULI TVEROT" Cēsu novadā! Cēsu TIC
Jaunajā Cēsu novada vasaras ceļvedī ir apkopotas idejas neaizmirstamiem piedzīvojumiem, jautrām aktivitātēm un daudz kā cita noderīga! | Skatīt vairāk
Tukuma teātra izrāde "Trešā iespēja"  Tukuma TIC
12.jūlijā pulksten 19:00 Slampes Kultūras pilī būs skatāma Tukuma teātra izrāde "Pēdējā iespēja". Ieeja brīva. | Skatīt vairāk
Pasaules rallija čempionāta KURZEMES POSMS Tukuma TIC
Piektdien, 19. jūlijā, ātrumposmi norisināsies Tukuma novadā, tai skaitā automašīnu parāde divreiz būs skatāma arī pašā pilsētā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64232683sec.