TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Nosaka kārtību bezpilota gaisa kuģu un tādu cita veida lidaparātu lidojumiem

22.novembrī, Ministru kabineta (MK) sēdē akceptēti noteikumi “Kārtība, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un tādu cita veida lidaparātu lidojumi, kuri nav kvalificējami kā gaisa kuģi”.
 
Spēkā esošais normatīvais regulējums (2006. gada 15.augusta MK noteikumi Nr. 656 "Kārtība, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un tādu cita veida lidaparātu lidojumi, kuri nav kvalificējami kā gaisa kuģi”) par bezpilota gaisa kuģiem nav visaptverošs un ir morāli novecojis, tāpēc nolemts precizēt virkni normu attiecībā uz bezpilota gaisa kuģiem, izdodot jaunus MK noteikumus.

Noteikumi  paredz pamatprasības attiecībā uz bezpilota gaisa kuģi (piemēram, prasības attiecībā uz gaisa kuģa konstrukciju un aprīkojumu; gaisa kuģa identificēšanu (atpazīšanu); kopējo pacelšanās masu;  apdrošināšanu pret trešajām personām nodarīto kaitējumu). Kā arī attiecībā uz lidojumiem (piemēram, diennakts laiks, kad lidojumi atļauti; to redzamība; attālums no personām, īpašuma uz zemes, citiem gaisa telpas lietotājiem, publisko pasākumu norises vietām; lidojumi virs  Aizsargjoslu likumā minētajiem infrastruktūras objektiem un to tuvumā); pieļaujamais lidojumu augstums).

Noteikumos paredzētas prasības attiecībā uz bezpilota gaisa kuģa pilotu un lidojumu novērotājam (piemēram, vecums; pilota identificēšanas (atpazīšanas) iespējamība; lidojumu novērotāja pieaicināšanas nepieciešamība; nosacījumi par alkoholisko un citu apreibinošo vielu lietošanu); nosaka kārtību, kādā veic bezpilota gaisa kuģa lidojumus Latvijas kontrolējamā gaisa telpā un tās tuvumā (tajā skaitā – lidojumu nosacījumus lidlauka ar kontrolējamo gaisa telpu tuvumā).

Noteikumos ir noteikta kārtība bezpilota gaisa kuģa lidojumu atļaujas saņemšanai, ieviešot vienotu iesnieguma veidlapu.

MK noteikumi paredz pārejas periodu līdz 2018. gada 1. janvārim tiesību norma, ja bezpilota gaisa kuģa kopējā pacelšanās masa pārsniedz 1,5 kg, tās īpašnieks apdrošina savu civiltiesisko atbildību pret zaudējumiem, kurus bezpilota gaisa kuģis varētu radīt trešās personas veselībai, dzīvībai vai mantai, kā arī videi, izņemot gadījumus, kas noteikti Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 21. aprīļa Regulā (EK) Nr. 785/2004 par apdrošināšanas prasībām, kas attiecas uz gaisa pārvadātājiem un gaisa kuģu ekspluatantiem.

Vienlaikus ar šo noteikumu spēkā stāšanos par spēku zaudējušiem atzīti MK 2006. gada 15. augusta noteikumus Nr. 656 “Kārtība, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un tādu cita veida lidaparātu lidojumi, kuri nav kvalificējami kā gaisa kuģi”.

Šie MK noteikumi ir pagaidu regulējums, līdz stāsies spēkā Eiropas regula, kura ir šobrīd izstrādes stadijā.
 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.06.2024 - 29.06.2024 Disku golfa sacensības Bauska Open 2024 Bauskas TIC
29. jūnijā Bornsmindes parkā norisināsies Disku golfa sacensības Bauska Open 2024. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.05.2024 - 29.06.2024 ROKA DZIESMU SVĒTKI | Džūkstē Tukuma TIC
29. jūnijā pie Džūkstes Kultūras nama pirmie “ROKA DZIESMU SVĒTKI” sadarbībā ar Latvijas Rokmūzikas Asociāciju. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.06.2024 - 30.06.2024 Piedzīvo mākslas burvību izstādēs TUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma novads aicina mākslas cienītājus un kultūras entuziastus jūnijā apmeklēt daudzveidīgās izstādes | Skatīt vairāk
NE-parastumi Madonas novadā Madonas TIC
Seriāls par "NE parastām" Madonas novada tūrisma vietām dodas uz Ērgļu pusi, aicinot izsaukt Džinu un nakšņot hipsterīgā brīvdienu mājā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55715394sec.