Autors: Kristīne Luca
Avots: Entergauja.com
Gaujas Nacionālajā parkā tiek radītas pārbagātas garšas buķetes ēdieni un dzērieni. Receptes ievītas tradīcijās un aizvien jaunas izcilības sasniegšanā, un ar mīlestību radītā kulinārija lutina garšu kārpiņas un vēderus.
Gardi kūpinājumi uz alkšņa malkas ir Rāmkalnu jaunums. Alkšņa malka un īstā marināde vistu, mājas un mednieku desiņu kūpināšanā piešķir smeķi un izcilu aromātu. Gaļas kūpinājumi ir tradicionāli un latvieša sirdij tuvi produkti gan ikdienā, gan svētku galdā. Un vēl viens jaunums ir Rāmkalnu hot-dogs - mednieku desiņa, kūpinātu vista vai zirņu desiņa pašu ceptā maizītē ar dārzeņiem un īpašo mērci. Atnākot vasarai, realizēts arī jauns un izlolots gastronomiskais projekts “Maize & Delikateses” un “Bella Pizza” – dzīves garšu baudītājiem. Maize un pica Rāmkalnos top īstā malkas krāsnī un katra sastāvdaļa ir paša augstākā labuma. Rāmkalnu plašais sortiments sniedzas no sāļām līdz saldām garšu notīm. Pelmeņi ir roku darbs un radīti ar rūpību veselās septiņās pildījuma variācijās - gan ar gaļu, gan dārzeņiem. Rāmkalnos tiek ražotas arī vitamīniem bagātās augļu un ogu sukādes, un sukādes ir saglabājušas augļos un ogās uzkrāto dabas spēku un vērtīgās vielas. Sukāžu garšu izvēle ir patiesi liela – ķirbji, dzērvenes, upenes, rabarberi, ērkšķogas un pat selerija – un pat ietērptas šokolādes glazūrā.
Reklāma
Siguldas saldējums ir rūpīgi atlasītu un dabīgu izejvielu veidots, un vairo prieku un smaidus. Siguldas saldējuma apmeklējums ir īsts gastronomiskais piedzīvojums – saldējumu degustācija, saldējuma burbuļkūkas gatavošanas meistarklase un degustācija, un pat saldējuma servēšanas meistarklase. Izvēlē klasiskās vērtības garšas vaniļa un šokolāde, kā arī neparastāku garšu baudījumam radīts saldējums ar iesala, rabarberu un smiltsērkšķu garšu. Jau pirmajā kumosā sajūtams īsts piens un krējums, īstas zemenes, rabarberi, šokolāde, rupjmaize un vaniļa.
Īstas un latviskas garšas dzīvo arī Valmiermuižā. Valmiermuižas alus virtuves ir Latvijas zemē sakņotu garšu meistardarbnīca, kas, godājot ieražas un dabu, rada nebijušus garšas salikumus. Galdā tiek celta no labām vietējo zemnieku veltēm gatavota garda un veselīga maltīte. Te no lauku un dabas veltēm tiek radīti našķi, svaigi cepta maize, dažādas alus mērces, kā arī visplašākais Valmiermuižas brūvējumu klāsts. Brūvējumu klāsts ir patiesi varens: degalus, dūmalus, medalus, porteris, eils, zelteris, kvass, bērzu sula un morss. Degustācijās caur stāstu un nobaudīšanu dāvāta iespēja izzināt kā Valmeirmuižas klasiskās garšas, tā arī īpašus brūvējumus un rūpīgi izmeklētas uzkodas.
Gaujas Nacionālajā parkā augušās ogas, augļi, ziedi un augi tiek pārvērsti 20 dažādu garšu vīnos, ievārījumos, zāļu un ogu tējās. Bagātīgo un izteiksmīgo garšu buķeti, aromātu un izteiksmīgo krāsu uzbur dabīgās dabas veltes. Zemenes, avenes, mellenes, sarkanās jāņogas, upenes, ērkšķogas, purvājos augošās lācenes un pat sulīgās pīlādžu ogas top par izsmalcinātiem dzērieniem. Degustācija smilšakmens alā ”Lustūzis” Līgatnes upes krastā uzbur neparastu atmosfēru, un tiek organizēta romantiskā sveču gaismā.
Gaujas Nacionālā parkā atrodas daudzi izsmalcināti restorāni, mājīgas kafejnīcas un tirdziņi, kuros iespējams iegādāties vietējās un sezonālās dabas veltes no mežiem, upēm, pļavām un mazdārziņiem. Rīgas – Gaujas reģions 2017.gadā ieguva Eiropas Gastronomijas reģiona titulu. Tas bija stāsts par Latviju – stāsts par ziemeļnieku spītību, izturību un saikni ar pirmatnējo un autentisko.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.