Citādi vasaras festivāli - neaizmirstamai vasarai

Citādi vasaras festivāli - neaizmirstamai vasarai

Vasara ir brīvlaiku, atvaļinājumu un ceļojumu laiks - laiks, kad atklāt jaunus apvāršņus, baudīt dabu, mūziku, dejas un dzīvi kopā ar pašiem tuvākajiem vai labā draugu kompānijā un doties ārpus pilsētas, lai noķertu īstu festivāla atmosfēru. Kur šovasar piedzīvot ģimenēm draudzīgus mūzikas festivālus un ķert labas vibrācijas?

Jūnijā - "Saulgriezis" Bauskas novadā

Jau 22. un 23.jūnijā zemnieku saimniecība "Jundas" Bauskas novada Vecsaulē aicina piedzīvot brīvdabas pasākumu "Saulgriezis", kas šovasar norisināsies pirmo reizi. Tā mērķis ir izzinoša atpūta ar plašu aktivitāšu un meistarklašu klāstu ikvienam - gan pieaugušajiem, gan bērniem, - apvienojot senlatviešu tradīcijas ar moderno pasauli.

Gaļas gatavošanas meistarklases kopā ar Grilētāju brālību, vasaras saulgriežu senlatviešu tradīcijas, vainagu pīšana, ugunskura kraušana, jāņusiera siešana, lāpu gatavošana, senlatviešu uguns rituāls, dīdžeji un dzīvās grupas danču iegriešanai un pasākuma kuplināšanai - to visu būs iespējams piedzīvot divās aizraujošās, piesātinātās dienās un naktīs. Par muzikālo noformējumu rūpēsies "Dārdaru muzikanti", latviešu kantri mūzikas apvienība "Dēka", hanga skaņu entuziasts Mārcis Palsiņš, "Martini Band" un Shota Adamashvili, kā arī dīdžeji Ieva Mits, Trashy Trax, Diablo, Holten, Kiploks, Tereza + Rolix.

Atraktīvākajiem apmeklētājiem pasākuma organizatori būs sarūpējuši tādas aktivitātes kā grilēšanas dueli un beerpong čempionātu, ogļu maisu turēšanas sacensības un citas izklaides. Pasākuma teritorijā visas dienas garumā būs pieejama arī spēļu zona un volejbola laukums, bet mazajiem - bērnu izklaides zona dažādām vecuma grupām. Lai pilnībā izbaudītu saulgriežu burvību, apmeklētājiem būs iespēja nakšņot telšu pilsētiņā, radot īpašu kopības sajūtu.

Jūlijā - Valmiermuižas etnomūzikas festivāls Valmiermuižas parkā un "Laba Daba" Līgatnes pagastā

Etnomūzikas grandi no Portugāles, Mongolijas, Igaunijas un Lietuvas, pašmāju folkroka grupa "Iļģi", milzīga ugunsskulptūra, buto dejas performance, krāšņa izklaides programma ģimenēm ar bērniem ar cirka mākslinieku piedalīšanos, izjādes ar zirgiem, radošas meistarklases - tā sevi šogad piesaka Valmiermuižas etnomūzikas festivāls, kas norisināsies 6.jūlijā Valmiermuižas parkā.

Uz divām skatuvēm visas dienas garumā gaidāmas aizraujošas, daudzkrāsainas muzikālas performances. Šogad festivālā gaidāmi īpaši un neparasti viesi: pirmo reizi Latvijā viesosies sekstets "Khusugtun" no Mongolijas, lai priecētu festivāla viesus ar khööömii un rīkles dziedāšanu. Vidusjūras reģiona mūzikas skanējumu ļaus izbaudīt Latvijas klausītājiem jau pazīstamā krāšņā portugāļu grupa "Albaluna", kas ar dūdu un elektronisko instrumentu skaņām ved ceļojumā starp seno un mūsdienu mūzikas pasauli. Viņu mūzikā jūtama tradicionālās turku, viduslaiku Ibērijas, ebreju, arābu un Balkānu mūzikuas ietekme, kas smalki saplūst ar progresīvo rokmūziku. Savukārt starptautiskā grupa "The Baltic Sisters", kas 2022.gada nogalē uzplaiksnīja tālu no Baltijas krastiem - pasaules mūzikas izstādē WOMEX Lisabonā, satiekoties trim dziedātājām no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas, - atskaņos sutartīnes jeb arhaiskas daudzbalsīgas lietuviešu dziesmas un Igaunijas un Latvijas tradicionālos dziedājumus, kā arī vadīs īpašu tradicionālās dziedāšanas meistarklasi.

Uz skatuves kāps arī leģendārie latviešu postfolkloras kustības aizsācēji "Iļģi", folkroka grupa "Laimas Muzykanti", romu un Balkānu tautu iedvesmotā gypsy-folk-rock žanra grupa "Alum Alu", etnoprieka grupa "Ogas", akustiskā reiva pārstāvji "Nielslens Lielsliens", meditatīvo priekšnesumu meistars Harijs Vagrants, ukraiņu dzejniece Ļuba Jakimčuka kopā ar latviešu koklētāju Latvīti Cirsi.

Etnomūzikas festivāla programmu papildinās dažādas aktivitātes un radošas amatu darbnīcas visai ģimenei, tai skaitā Rīgas cirka mākslinieku meistarklases, palīdzot izzināt žonglēšanas un līdzsvara noslēpumus, kā arī izjādes ar zirgiem un poniju pašiem mazākajiem.

Par ikgadēju festivāla tradīciju kļuvušas spāņu mākslinieka Jordi NN īpaši veidotās uguns skulptūras, un arī šogad festivāla kulminācijā notiks mākslinieka radītās skulptūras "Viļņošanās rezonanse" iedegšana, kuru pavadīs japāņu tradīcijā balstītās buto dejas performance Simonas Orinskas un citu dejotāju izpildījumā.

Plašāka informācija par gaidāmo pasākumu un programma pieejama festivāla Facebook lapā un vietnē etnovalmiermuiza.lv.

Savukārt uz piecām skatuvēm ar 60 muzikāliem, teatrāliem priekšnesumiem, kino, meistarklasēm, sportu, amatnieku tirgu un daudziem citiem labu labiem notikumiem skanēs un vibrēs kārtējais festivāls "Laba Daba", kas norisināsies no 12. līdz 14.jūlijam Līgatnes pagasta "Ratniekos". Tā ietvaros būs iespēja ne vien baudīt labu mūziku un spilgtu personību klātbūtni, bet arī piedalīties sporta un mākslas aktivitātēs, kas piemērotas dažādām vecuma grupām - arī ģimenēm ar bērniem un darba kolektīviem.

No citiem festivāliem "Laba Daba" atšķiras ar īpašo atmosfēru, ko veido vairāki faktori: skaistā daba, labdabīgie cilvēki, komfortablais apmeklētāju skaits, tīrība festivāla laikā, līdzsvars gan muzikālajā piedāvājumā, gan paralēlajās aktivitātēs.

Līdzās organizētajiem pasākumiem svarīgs arī neorganizētais skaistums - mežs, kas atrodas tuvu festivāla norises vietai un piešķir tai labu dabu un īpašu atmosfēru, kultūrvēsturiskais atpūtas komplekss, kurā norisinās festivāls, un ābeļdārzs, kas festivāla ietvaros saudzīgi pārtop par telšu pilsētiņu.

Šogad te būs iespēja satikt tādus mūziķus kā "Zāle", "Inokentijs Mārpls", "Laika Suns", "Jauno Jāņu Orķestris", "Ufo", "Baložu Pilni Pagalmi", "Dzeltenie Pastnieki", "Ogas", "Jakob Noiman Festival Band", Elizabete Balčus u.c.

Augustā - "Sansusī" Aknīstē

No 9. līdz 11.augustam Aknīstes novadā, vairs neeksistējoša ciema Susējas bijušās pagastmājas pagalmā un blakus mežiņos un cirsmās aptuveni 150 kilometru no Rīgas, ir iespēja baudīt festivālu kā māksliniecisku piedzīvojumu - klāt ikgadējais "Sansusī"! Skatītāji aicināti piedzīvot festivālu kā vienotu mākslas darbu, nevis plaši atpazīstamu mākslinieku un izdaudzinātu vārdu meklējumus. Katra detaļa festivāla teritorijā iekļaujas pārdomātā scenogrāfijā, kurā nav vietas komerciāliem reklāmas stendiem vai tirgotājiem, kas varētu novērst skatītāju uzmanību vai nogurdināt uztveri. Tādējādi apmeklētāji tiek aicināti ar atvērtību piedalīties festivālā no sākuma līdz beigām un atklāt jaunus mākslas darbus bez iepriekšējiem stereotipiem un aizspriedumiem.

Visi koncerti un izrādes ir vienlīdz svarīgi, tāpēc nenotiek vienlaicīgi, un starp programmas norisēm ir aptuveni stundu ilga pauze, lai ikviens varētu izbaudīt iepriekšējās norises mākslinieciskā pārdzīvojuma pēcgaršu un sagatavoties nākamajam. Festivāla nepiespiestā gaisotne veicina apmeklētāju izzināt kāri, tāpēc te tiek akcentēta laikmetīgā māksla, bet bērni un jaunieši var baudīt īpašu kvalitatīvi veidotu programmu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.06.2024 - 29.06.2024 Disku golfa sacensības Bauska Open 2024 Bauskas TIC
29. jūnijā Bornsmindes parkā norisināsies Disku golfa sacensības Bauska Open 2024. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.06.2024 - 02.07.2024 "Marta & Neftali"  Irlavā Tukuma TIC
No 5. - 7. jūlijam Irlavā tiks svinēti Irlavas pagasta svētki- Irlavas 570. jubileja! Visi tiek aicināti svinēt svētkus kopā ar Saksofonu duetu | Skatīt vairāk
NE-parastumi Madonas novadā Madonas TIC
Seriāls par "NE parastām" Madonas novada tūrisma vietām dodas uz Ērgļu pusi, aicinot izsaukt Džinu un nakšņot hipsterīgā brīvdienu mājā. | Skatīt vairāk
Bauskas novadā "Mājas Kafejnīcu dienas" Bauskas TIC
Ieplāno savlaicīgi: vasaras garšu piedzīvojums Bauskas novadā jau pavisam drīz – Mājas Kafejnīcu dienas 27. un 28. jūlijā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5487411sec.