Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta Ceļotāju dienā piedāvā iepazīt dabas un cilvēku radītās vērtības

Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta Ceļotāju dienā piedāvā iepazīt dabas un cilvēku radītās vērtības

Lai iepazīstinātu ar dabas un cilvēku radītajām vērtībām un to mijiedarbību, sestdien, 24. augustā norisināsies Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta (ZBR) Ceļotāju diena, kuras laikā notiks gan pirmais Vasaras niedru skulptūru festivāls Randu pļavās, gan būs iespēja baudīt saullēktu purvā un doties ekspedīcijā “Pikseļi un pedāļi”.

“Šogad Ceļotāju dienas fokusā ir dažādu dabas vērtību, kā arī kultūras mantojuma iepazīšana. Piemēram, Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centrs aicina piedalīties pārgājienā ar viktorīnas elementiem, bet Staiceles informācijas centrs ielūdz uz saullēkta pārgājienu purvā,” pauž Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta koordinatore Linda Kauliņa.

Centrālais Ceļotājdienu pasākums būs Niedru skulptūru festivāls Randu pļavās, kuru pirmo reizi Dabas aizsardzības pārvalde (pārvalde) rīko vasarā. Tas tiek organizēts kā radošas, izzinošas ģimeņu, draugu un citu interešu grupu sacensības, kurās divu līdz piecu cilvēku lielas komandas vāc lāmās augošās niedres un veido no tām dažādas skulptūras. Vienlaikus Niedru skulptūru festivāls ir arī aktīva iesaiste mitrāju apsaimniekošanā, jo visu gadu Randu pļavās esošais mitrums veicina niedru augšanu. Tās jāpļauj, pretējā gadījumā izzudīs maz palikušie bioloģiski vērtīgie zālāji un putnu ligzdošanai labvēlīgie apstākļi. Lai piedalītos Niedru festivālā, nepieciešams līdz 21.augustam pieteikt savu komandu, aizpildot pieteikuma veidlapu tiešsaistē.

Papildus dažādiem pasākumiem aicinām šajā dienā iepazīt Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātu arī individuāli vai draugu lokā, dodoties kādā no pārvaldes piedāvātajiem maršrutiem. Piemēram, aktīvās atpūtas cienītājiem interesants būs velomaršruts apkārt Burtnieku ezeram. Tas spēs aizraut ikvienu ar iespaidīgajām ainavām, dabas daudzveidību, kā arī ļaus iepazīt kultūrvēsturi un izbaudīt lauku mieru. Kājāmgājēji var doties vienā no Jūrtakas posmiem no Tūjas līdz Svētciemam. Šis ir viens no skaistākajiem Jūrtakas posmiem, kurā 24 kilometru garumā var iepazīt dabas liegumu “Vidzemes akmeņainā jūrmala”, aplūkot Ķurmraga bāku, vienīgos smilšakmens atsegumus Baltijas jūras krastā un nēģu taci pāri Svētupei.

Pilna ZBR Ceļotājdienas programma ar visiem pasākumiem un individuāli izbaudāmajiem maršrutiem atrodama pārvaldes tīmekļvietnes www.daba.gov.lv sadaļā "ZBR Ceļotājdiena".

Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāts ir vienīgā šāda veida īpaši aizsargājamā dabas teritorija Latvijā, kas aptver 457 600 ha sauszemes un 16 750 ha jūras akvatorijas. Tā teritorijā atrodas ainaviskā Salacas upe, bagātais Burtnieka ezers, īpatnais Sedas purvs, viena no garākajām smilšakmens alām Latvijā - Lībiešu upurala pie Svētupes, unikālie smilšakmens atsegumi jūras krastā, Vidzemes akmeņainā jūrmala.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Koncertfestivāls ar Guntaru Mucenieku |  Tukuma TIC
1. septembrī plkst. 17:00 Kandavas brīvdabas estrādē "Ozolāji" rokmūzikas taustiņu leģenda un komponists Guntars Mucenieks trīs stundu garā koncertā | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Seko līdzi radošiem pasākumiem Tukumā! | Skatīt vairāk
Apceļo Tukuma puses pilis! Tukuma TIC
No 1. jūnija līdz 26. oktobrim visā Latvijā norisinās akcija “Apceļo Latvijas pilis un muižas 2024”, kurā piedalās arī Durbes pils un Tukuma Pils | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.08.2024 - 18.08.2024 Šīs vasaras klusākais festivāls Bauskā Bauskas TIC
Kādā klusā Latvijas vietā, pilskalna pakājē, pussalā, kur divas upes kļūst par vienu - Bauskā, nolaižas Klusuma festivāls. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.00132799sec.