Iznākusi jauna grāmata par Latgales pilskalniem un to folkloru

Iznākusi jauna grāmata par Latgales pilskalniem un to folkloru

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Kultūras un mākslu institūta vadošais pētnieks, arheologs Juris Urtāns sagatavojis jaunu grāmatu "Latgales pilskalni un to folklora". Grāmatas atklāšana notiks 7. septembrī plkst. 16.00 Dzirkaļu pilskalna un Baznīckalna pakājē Jēkabpils novada Kūku pagastā Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros.

“Grāmata ir mēģinājums salikt vienuviet arheoloģiskās un folkloristiskās izziņas rezultātus par visiem viena Latvijas novada – Latgales – pilskalniem,” tā grāmatas ievadā norāda autors Juris Urtāns. Grāmatā arheoloģiski aprakstīti pavisam 180 zināmie Latgales pilskalni. Par katru no pilskalniem apkopotas un publicētas arī pieejamās folkloras liecības – teikas un nostāsti. Kopumā izdevumā par Latgales pilskalniem ir savākti un apkopoti ap 400 folkloras teksti, kas ir visai atšķirīgi pēc to apjoma. Grāmatas sākumā lasāms Jura Urtāna sagatavots apjomīgs, monogrāfisks ievads, kurā analizētas un aprakstītas tādas tēmas kā pilskalnu pazīmes un verifikācija, pilskalnu atklāšana un apzināšana Latvijā un Latgalē, Latgales pilskalnu folklora. Latgales pilskalnu teiku datu kopa publicēta, respektējot latgaliešu valodas un izlokšņu savdabību. Izdevums būs saistošs gan Latgales vēsturiskās zemes iedzīvotājiem, gan arheoloģijas, folkloras un kultūrvēsturiskā mantojuma cienītājiem.

2024. gada Eiropas kultūras mantojuma dienas veltītas kultūras mantojuma pieejamībai un drošībai. Šogad uzmanība tiek pievērsta trīs galvenajiem virzieniem: kultūras mantojuma publiskajai pieejamībai, piekļūstamībai cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem un drošībai, kas ietver arī sabiedrības atbildību un zināšanas par kultūras vērtību saglabāšanu. Jura Urtāna jaunā grāmata par Latgales pilskalniem un to folkloru sniedz jaunas, starpdisciplināras zināšanas par pilskalniem, kas ir vizuāli nozīmīgākais Latvijas arheoloģisko pieminekļu veids. “Pilskalniem ir ne tikai zinātniskās atslēgas nozīme kā arheoloģiskajiem izpētes objektiem, bet arī nozīme kultūrvēsturiskās ainavas izpētē, lokālās identitātes, vietas piederības un nacionālās pašapziņas veidošanā, tās attīstībā un stiprināšanā,” uzskata Juris Urtāns.

Grāmatas atvēršanas svētkos notiks gan Eiropas kultūras mantojuma dienu atklāšana, svinīgi paceļot karogu, gan ekskursija pa Dzirkaļu pilskalnu un tā tuvējo apkārtni. Ciemos būs atbraucis arī Baltinavas amatierteātris “Palādas”, lai nelielā skečā apspēlētu gan pilskalnu folkloras motīvus, gan 2024. gada Eiropas kultūras mantojuma dienas tēmu.

Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākums Dzirkaļu pilskalnā tiek rīkots sadarbībā ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi, Jēkabpils novadu un Kūku pagasta pārvaldi, biedrību “Silta sirds”.

Laipni aicināti septembra pirmās sestdienas pēcpusdienu pavadīt pilskalnā kultūras mantojuma noskaņās! Dzirkaļu pilskalna atrašanās vieta: https://maps.app.goo.gl/weUaXDyqbkbmAVjk7 (marķējums no Rēzeknes šosejas puses).

Grāmatas sagatavošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds, izdošanu – valsts pētījuma programmas projekts "Identitāšu ainavas: vēsture, kultūra un vide"/IDEUM.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.08.2024 - 04.09.2024 Rundāles pils aicina uz senioru trešdienu Bauskas TIC
4. septembrī no plkst. 12.00 līdz 14.00 seniorus aicinām uz kārtējo tikšanos Rundāles pils muzejā – šoreiz tuvāk tiks aplūkoti popuriji. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.08.2024 - 05.09.2024 Rikšotāju zirgu sacensības “Kotiņu kauss" Balvu TIC
Ziemeļlatgalē norisināsies rikšotāju zirgu sacensības “Kotiņu kauss 2024” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.08.2024 - 08.09.2024 Eiropas kultūras mantojuma dienas 2024 Bauskas TIC
No 6. līdz 8. septembrim Latvijā un citviet Eiropā tiks atzīmētas Eiropas kultūras mantojuma dienas. | Skatīt vairāk
VĀCIETIS. ZIEDONIS. JAKOVĻEVS  Tukuma TIC
15.septembrī pulksten 16:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izskanēs īpaša programma - "VĀCIETIS. ZIEDONIS. JAKOVĻEVS". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64861798sec.