UNESCO nedēļa 2024: kultūras mantojuma aizsardzība ir drošības jautājums

UNESCO nedēļa 2024: kultūras mantojuma aizsardzība ir drošības jautājums

2024. gadā UNESCO nedēļa – no 14. līdz 20. oktobrim – ir veltīta kultūras un drošības tēmai, atzīmējot UNESCO Konvencijas par kultūras vērtību aizsardzību bruņota konflikta gadījumā 70. gadadienu.

“Kultūras mantojuma aizsardzība nav sekundāra vajadzība krīžu laikā, bet gan drošības jautājums un humanitārs imperatīvs. Jebkuras tautas kultūras vērtību izpostīšana nozīmē visas cilvēces kultūras vērtību izpostīšanu, jo katra tauta sniedz savu ieguldījumu pasaules kultūrā,” uzsver UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.

1954. gadā Hāgā pieņemtā Konvencija ir pirmais starptautiskais tiesiskais regulējums, kas pilnībā veltīts kustamā un nekustamā mantojuma aizsardzībai. Konvencija un tās divi Protokoli nosaka pamatprincipus un rīcību mantojuma aizsardzībai bruņotu konfliktu gadījumā. Konvencijas dalībvalstis apņemas veidot aizsargājamā mantojuma elementu sarakstus un atbilstošus rīcības plānus, atzīmēt nozīmīgas ēkas un pieminekļus ar Konvencijas emblēmu, veidot īpašas vienības armijā, atbildīgas par kultūras mantojuma glābšanu.

UNESCO dalībvalstis visā pasaulē rīko Konvencijas jubilejai veltītus pasākumus, uzsverot tās noteikto principu aktualitāti šī brīža ģeopolitiskajā situācijā pasaulē. Kopš gada sākuma visos kontinentos norisinās aizsardzības ekspertu, politiķu, mantojuma profesionāļu, bruņoto spēku pārstāvju un citu jomu speciālistu kopīgi rīkotas konferences, diskusijas, apmācības un komunikācija ar sabiedrību. UNESCO nedēļas 2024 Latvijā mērķis ir vairot izpratni par kultūras un drošības sasaisti, Latvijas un starptautisko pieredzi kultūras vērtību aizsardzībā un stiprināt starpnozaru sadarbību.

Pirmdien, 14. oktobrī, norisināsies starptautiska konference politikas plānotājiem un kultūras mantojuma profesionāļiem “Kultūras mantojums un drošība”, kuru ikviens interesents varēs vērot tiešraidē. Konferenci rīko UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, Kultūras ministrija un Aizsardzības ministrija.

Laikā no 14. līdz 20. oktobrim ikviens ir aicināts pievērst uzmanību savā apkaimē esošajiem kultūras mantojuma objektiem, kuri ir apzīmēti ar zilibaltā vairoga zīmi “Blue Shield”, un izcelt šos objektus personīgos sociālo tīklu ierakstos ar fotogrāfijām un īsiem aprakstiem par to kultūrvēsturisko nozīmi, pievienojot tēmturi #kultūrairdrošība.

Piektdien, 18. oktobrī, ikvienam interesentam būs iespēja pārbaudīt savas zināšanas par kultūras un drošības tēmām tiešsaistes erudīcijas spēlē “UNESCO viktorīna”, ko rīko UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar erudīcijas spēļu rīkotāju “Lielā viktorīna” un ar Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu.

Lai veicinātu bērnu un jauniešu izpratni par kultūras mantojuma nozīmi miera veicināšanā, līdz 30. septembrim skolēni no visas Latvijas ir aicināti piedalīties radošajā konkursā “Mantojums mieram”. Radošo konkursu organizē Latvijas Kara muzejs un UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, Kultūras ministriju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina ne vien piedalīties UNESCO nedēļas 2024 pasākumos, bet arī dalīties ar savu pieredzi, izmantojot mirkļbirkas #UNESCOnedēļa2024, #kultūrairdrošība.   

UNESCO nedēļa Latvijā norisinās ik gadu oktobrī kopš 2011. gada, tā iezīmējot 1991. gada 14. oktobri, kad Latvija tika oficiāli uzņemta UNESCO. UNESCO nedēļa ir platforma dažādu institūciju un nozaru sadarbībai, starptautiskas un nacionālas pieredzes, viedokļu un ideju apmaiņai, kā arī jaunu iniciatīvu īstenošanai, iedvesmojoties no UNESCO izceltajām vērtībām gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Raimonda Paula un Guntara Rača koncerts Tukuma TIC
Īpaši ģimenēm un mūsu mazajiem skatītājiem 6.oktobrī pulksten 14:00 piedāvājam apmeklēt Raimonda Paula un Guntara Rača jauno dziesmu programmu | Skatīt vairāk
Latvija
Īpašais rudens/ziemas piedāvājums Nurmuižas pils
Baudiet romantisku atpūtu muižā ar Smēdes SPA apmeklējumu, prosecco, vakariņām un gardām brokastīm nākamajā rītā! | Skatīt vairāk
Esi izbraucis ar Abavline?  Tukuma TIC
Zviedru Cepure ir atpūtas bāze gleznainajā Abavas senlejā. Abavline ir trosu nobrauciens 200 m garumā. | Skatīt vairāk
Rudens ekskursijas skolēniem 2024 Bauskas TIC
Iepazīsti novada plašo piedāvājumu–radošās meistarklases, degustācijas, aktīvās atpūtas izklaides, gan ceļojumu laikā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.15096903sec.