Jauns audio gids cilvēkiem ar redzes traucējumiem Mežtakas maršrutā caur Kuldīgu

Jauns audio gids cilvēkiem ar redzes traucējumiem Mežtakas maršrutā caur Kuldīgu

Šovasar izveidots un izmēģināts pirmais audio gids pārgājienu maršrutā Mežtaka, pielāgots cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Ar šo specializēto audio gidu aprīkotais Mežtakas posms ved cauri Kuldīgas vecpilsētai un pa dabas taku gar Ventu.

Audio gida funkcionalitāte

“No skatu torņa pa grantēta seguma taku izejam ap 70 m garu loku un nonākam līdz Krasta ielas gājēju ietvei. Dodamies tālāk pa ietvi, kuras segums ir mūsdienu bruģis...” skan audio gida stāstījums, papildu informācijai par Kuldīgas vēsturiskajām vietām, raksturojot arī iešanas apstākļus. Šis specializētais gids apraksta arī maršruta gaitu, palīdzot cilvēkiem ar redzes traucējumiem to droši un ērti iziet. 3.5 km garajā maršrutā ir 27 pieturas punkti, un stāstījums tiek atskaņots viedierīcē automātiski, kad cilvēks nonāk audio gida darbības zonā.

“Pa Mežtaku cauri Kuldīgai cilvēkiem ar redzes traucējumiem”

Šis ir pirmais specializētais audio gids garo pārgājienu takās – Mežtakā un Jūrtakā. Tā veidošanas pieredze izmantota vadlīnijās, kuras sniedz ieteikumus pārgājienu maršrutu izveidei dabā un to pielāgošanai cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Vadlīnijas pieejamas saitē: https://baltictrails.eu/g/Res/Accessibility/trail-guidelines-acessibility-visually-impaired_lv.pdf.

Testa pārgājiena laikā gūtā pieredze, ejot kopā ar biedrības "Redzi mani" dalībniekiem, dokumentēta video materiālā, kurā iekļauti viņu komentāri par nepieciešamajiem uzlabojumiem konkrētās maršruta vietās. Video skatāms saitē: https://www.youtube.com/watch?v=Vd8F0CfzVZQ .

Audio gida veidotāji cer, ka šī pieredze būs noderīga arī citām organizācijām un uzņēmējiem, kas vēlas uzlabot pārgājienu taku pieejamību.

Specializētais audio gids pieejams:

•    izi.TRAVEL aplikācijā https://izi.travel/en/3ffc-pa-meztaku-cauri-kuldigai-cilvekiem-ar-redzes-traucejumiem/lv;

•    Mežtakas maršrutā izvietotajās informācijas plāksnītēs, kurās iekļauts Braila raksts un reljefa burti.

Audio gids cilvēkiem bez redzes traucējumiem pieejams izi.TRAVEL aplikācijā https://izi.travel/en/30c2-through-kuldiga-along-the-forest-trail-pa-meztaku-cauri-kuldigai/lv

Testēts kopā ar lietotājiem

Specializētais audio gids izveidots sadarbībā starp biedrību “Lauku ceļotājs”, Kuldīgas pašvaldību un Rīgas vājredzīgo un neredzīgo biedrību "Redzi mani". Kopā ar biedrības dalībniekiem tika rūpīgi pārbaudīta Mežtakas 92. posma daļa Kuldīgā, novērtējot tā piemērotību cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Līga Ķikute, izmēģinājuma pārgājienā dodoties kopā ar savu suni-pavadoni Rīgu, stāsta: “Cilvēki ar redzes traucējumiem ir ļoti dažādi. Būs sportiskāki, kas mierīgi aizies pa bruģi, un būs cilvēki gados, kam ar bruģi būs grūtības.”

Tādēļ audio gids jau iepriekš brīdina par tādiem faktoriem kā reljefa slīpums vai vēsturiskais nelīdzenais bruģis, ļaujot cilvēkam pašam izvērtēt takas posma drošumu un ērtumu. Testēšanas laikā sākotnēji izstrādātais maršruts tika nedaudz koriģēts, un audio gids papildināts ar informāciju par seguma virsmu, reljefu, potenciālajiem šķēršļiem, un citām nepieciešamām norādēm.

Līga Ķikute, Rīgas vājredzīgo un neredzīgo biedrības valdes priekšsēdētāja: “Mēs priecājamies, ka tūrisma produkti un pakalpojumi kļūst aizvien pieejamāki un maršrutu un audiogidu veidotāji domā par mērķauditoriju šī vārda visplašākajā nozīmē. Domāju, ka no šī jaunā audiogida ieguvēji būs ne tikai Latvijas cilvēki ar redzes traucējumiem, bet arī ārvalstu tūristi. Šādu produktu esamība parāda uz Latviju kā aicinošu valsti. Piemēram, Skandināvijā uzskata, ka ja konkrētais pakalpojums nav pieejams vienam ģimenes loceklim, tad tas nav pieejams visai ģimenei. Te nav runa tikai par vientuļu neredzīgo, bet visu ģimeni, kurā tāds ir. Piemēram, pusaudzim, kas ir ar redzes traucējumiem, ģimene no ārvalstīm tagad var izvēlēties Kuldīgu kā savu galamērķi, kur pusaudzis var iziet ar ģimeni maršrutu un noklausīties to t.sk. angļu valodā”.

Pārgājieni ikvienam

Audiogids izveidots projekta "Mežtakas un Jūrtakas pārgājienu taku pieejamības uzlabošana dažādām sociālajām grupām Latvijā un Igaunijā”,  kura mērķis ir uzlabot dabas taku infrastruktūru, padarot tās pieejamākas plašākam sabiedrības lokam, tostarp cilvēkiem ar kustību traucējumiem, vecāka gadagājuma cilvēkiem, ģimenēm ar bērniem un citiem, kam var būt vajadzīgas īpašas pielāgojumu iespējas. Projekta ietvaros Pērnavā, Igaunijā šī gada vasarā tika izveidota piekļuve pludmalei cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem - līdz pašam jūras krastam ved celiņš, kas nodrošina piekļuvi ūdenim arī cilvēkiem ratiņkrēslos, kā arī pieejami speciāli ratiņkrēsli peldēm jūrā. Šāda infrastruktūra vasaras izskaņā tika atklāta arī Latvijā - Apšuciema pludmalē. Projekta īstenotāji ir gandarīti, viņu darbu patiesi novērtē cilvēki, kam tas ir nepieciešams.

Atsauksme no pansionāta “Lauciene” pārstāvjiem: “Iesakām izmantot šo iespēju (peldošie rati) - cilvēkiem ar kustību traucējumiem - izpeldēties, izjust jūru, uzlādēties un gūt neaprakstāmas emocijas, ko neaizmirst – tikai atkārtot un atkārtot!”

Projekta ietvaros līdz 2026. gadam plānoti turpmāki uzlabojumi gan taku infrastruktūrā, gan arī veicināta izpratne par pieejamības jautājumiem, lai nodrošinātu, ka pārgājieni kļūst pieejami ikvienam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.09.2024 - 12.10.2024 Izmēģini izjādi ar zirgu Bauskas novadā Bauskas TIC
Izbaudi nesteidzīgu pastaigu zirga mugurā! | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu rudens ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Jelgavas TIC ir sagatavojis skolēnu rudens ceļvedi, kur idejas izzinošai dienas pavadīšanai Jelgavā un Jelgavas novadā atradīs kā klases, tā ģimenes | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.09.2024 - 09.10.2024 Ciemos pie NeParastā barona Bumbiera  Madonas TIC
NeParastumi Ērgļu pusē- barona Bumbiera "Bumbiermuižā". Viņš pats šeit iegriežas reti, tādēļ viesiem ir iespēja nakšņot muzikālajā sveču | Skatīt vairāk
Neparastā Neapole Madonā? Madonas TIC
Rudens beidzot ir atnācis pa īstam, bet mēs NEparasti sērijas turpinājumā dodamies uz saulaino Itāliju – picēriju “Neapole” Madonā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63569117sec.