Valmieras Novadpētniecības muzejā izstāde „Zemes dzīles”

Valmieras Novadpētniecības muzejā no 19.oktobra līdz decembra vidum būs aplūkojama izstāde „Zemes dzīles”, kas veidota, izmantojot Latvijas Dabas muzeja speciālistu veidotās paleontoloģiskās kolekcijas. Izstāde dos priekšstatu par Zemes kā planētas attīstību no tās rašanās pirmsākumiem līdz mūsdienām, kā arī par dažādu seno vēsturisko periodu dzīvības formām.

Izstādes autore, Latvijas Dabas muzeja Paleontoloģijas nodaļas vadītāja Ligita Lukševiča pastāstīja, ka, aplūkojot eksponētās kolekcijas gan bērni, gan viņu vecāki un skolotāji varēs uzzināt vairāk par senās dzīvības pārstāvjiem, to evolūciju un apskatīt bagātīgu fosiliju materiālu, seno dzīvnieku rekonstrukciju attēlus un mulāžas. Bērniem tiks veidota īpaša programma „Senā dzīvība uz zemes”, apvienojot izstādes eksponātu apskati ar radošām izpausmēm – krāsošanu, zīmēšanu un dzīvnieku atveidošanu no plastilīna.

Dzīvības pirmsākumi atrodami pat 3,5 miljardu gadu tālā pagātnē. Pašas vienkāršākās dzīvības formas bijuši vienšūņi. Ligita Lukševiča informē, ka izstādē „Zemes dzīles” eksponēts arī no Valmieras urbuma 413 metru dziļumā iegūts Paleozoja ēras laika iezis, kas radies pirms vairākiem simtiem miljoniem gadu. Paleozoja beigās notika augu valsts evolūcija un attīstījās meži, izplatījās arī abinieki un rāpuļi. Valmieras Novadpētniecības muzejā būs eksponētas pirmatnējo zivju fosilijas un fragmenti.

Tāpat izstādē aplūkojamas Mezozoja ēras laika fosilijas, attēli un dzīvnieku mulāžas. Mezozoja ērā attīstījās rāpuļi, zīdītāji un pirmatnējie putni. „Bērnus visvairāk interesē senie dzīvnieki – šajā izstādē ikviens varēs redzēt, kā izskatījās senie dzīvnieki – būs aplūkojamas pīļknābja dinozaura, ihtiozaura, jūras ķirzaku un citu dzīvnieku mulāžas,” atzīst Ligita Lukševiča.

Pēcledus laikmetā Latvijā ir dzīvojuši ziemeļbrieži, tauri un sumbri. Izstādē redzami Sibīrijā atrastie mamutu zobi, kā arī tauru galvaskauss ar ragiem. Izstādē lasāms arī kāds aizkustinošs stāsts par mamutu mazulīti, kurš nosaukts par Dimu. Mamutēns atrasts Sibīrijā 1977.gadā aptuveni 2 metru dziļumā. Mazais mamuts nogulējis mūžīgā sasalumā aptuveni 40000 gadu – dzīvnieciņš gājis bojā, jo pazaudējis māti, nomaldījies un iestidzis dūņās.

Valmieras Novadpētniecības muzeja vēsturniece Regīna Valtenberga piebilst, ka novembrī dabas zinātņu skolotājiem iecerēts organizēt Ligitas Lukševičas lekciju, kurā vienlaikus pedagogi tiks iepazīstināti ar plašu informatīvo materiālu par Zemes attīstību.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.10.2024 - 17.10.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
ESKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI! Latvia Tours
Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar | Skatīt vairāk
no 53.00 EUR
Performance "Aizņemtā ainava" Liepājas reģiona TIB
28. un 29. septembrī performance "Aizņemtā ainava" parādīs citādu Liepājas Pētertirgu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.10.2024 - 14.10.2024 IESLĒDZAM APKURI - CEĻOJAM UZ SILTUMU! AirGuru
30% atlaide vairākiem galamērķiem līdz 14. oktobrim! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.25827003sec.