Latviešu karikatūras attīstībā skatāma izstādē "Kā dadzis acī"

No 15.augusta līdz 12.oktobrim muzeja vestibilos būs skatāma izstāde „Kā dadzis acī”, kas tapusi sadarbībā ar satīras un humora žurnālu „Dadzis”. Izstādes iecere ir sniegt ieskatu latviešu karikatūras attīstībā pusgadsimta gada garumā. Izstādē būs skatāmi vairāk kā 100 Latvijā plaši pazīstamu un arī mazāk zināmu karikatūristu zīmējumu oriģināli, kā arī lielformāta plakāti ar atjaunotā „Dadža” vāku karikatūrām. Starp izstādē pārstāvētajiem vairāk kā 30 autoriem jāmin tādi karikatūras lielmeistari kā Romāns Tilbergs, Gunārs Vīndedzis, Gunārs Bērziņš, Uģis Mežavilks, Edgars Ozoliņš, Gunārs Cīlītis, Ēriks Ošs, Imants Melgailis, Agris Liepiņš, Ludmila un Jūlija Bulikinas. Daudziem „Dadža” lasītājiem noteikti spilgti atmiņā iespiedušies G.Bērziņa lieliski izstrādātie „masu skati”, E.Ozoliņa skaistās, „formīgās” meitenes, E.Oša izcili kariķētie „ļaundari” vai I.Melgaiļa mazliet naivās un asprātīgās ainiņas. Gribētos pieminēt un izcelt ikvienu no pārstāvētajiem autoriem, jo katrs no tiem savā laikā ir devis kvalitatīvu pienesumu latviešu karikatūras mantojumam.

Satīras un humora žurnāls „Dadzis” veidojis ap sevi Latvijas talantīgāko karikatūristu kodolu jau kopš 1957.gada. Padomju periodā „Dadzis” ātri kļuva par populārāko preses izdevumu Latvijā, sasniedzot rekordlielu tirāžu – 140000 eksemplārus. Pirmo nopietno krīzi „Dadzis” pārdzīvoja 1990-tajos gados un no 1995. gada 10 gadus tas netika izdots. Atjaunots 2005.gadā, “Dadzis” turpina pulcināt ap sevi labākos latviešu karikatūristus, caur satīras un humora prizmu rādot dzīvi šodienas Latvijā.

Viens no izstādes mērķiem ir aktualizēt karikatūru kā mākslas un komunikācijas formu šodien. Lai arī ik dienu mums apkārt, karikatūra, līdzīgi kā citi komiskie žanri, bieži tiek nepelnīti piemirsta un pieskaitīta vieglajiem vai zemajiem mākslas žanriem. Izstādē likts uzsvars uz darbu māksliniecisko un humoristiski satīrisko kvalitāti. Daudzas karikatūras nes līdzi arī sava laika kultūrvēsturisko bagāžu, kas ir ne mazāk interesanta. Pārsteidz tas, ka satīrisko karikatūru tēmas, laikiem mainoties, bieži palikušas tās pašas. Tomēr izstādes darbi atlasīti, lai sniegtu skatītājiem pozitīvas emocijas. Izstāde plānota kā prieka pilns atpūtas un mākslas baudījuma mirklis.

Grafiku oriģinālos ar apbrīnu var pētīt katru spalvas vilcienu, pārsteidz darbu lakonisms, perfektā līnijas izjūta, precizitāte domas un emociju tēlojumā. Bieži fascinē tieši to karikatūru trāpīgums, kas uztveramas bez vārdiem, tās arī veido lielāko daļu šai izstādei izvēlēto darbu. Karikatūru zīmēšana daudziem autoriem, šķiet, ir iekšēja nepieciešamība, dzīvesveida sastāvdaļa vai pat atkarība, kuras dēļ var atteikties no daudz kā cita.

„Dadzis” tik atšķirīgajiem un savdabīgajiem meistariem vienmēr bijis kā vieta, kur patverties, satikt citus māksliniekus, radoši realizēties un kaut vai paspēlēt šahu savējo lokā.

Ielūkoties īpašajā, savdabīgajā un aizraujošajā karikatūru pasaulē Jūs aicina izstāde „Kā dadzis acī”, kas no 15.augusta skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Seniora veselībai Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Aicinām seniorus atrast laiku, lai parūpētos par savu veselību, atjaunotu spēkus un enerģiju medicīniskā personāla uzraudzībā. Gaidīsim Jūs KRC | Skatīt vairāk
no 480 EUR
Piedzīvojumu ceļojumu oktobra atlaides  Estravel Latvia
Ceļojumu nelielās grupās, ar ekskursijām // Visa pasaule Jums pie kājām - gaida, kad to atklāsiet! Rezervējiet oktobrī par īpašām cenām. | Skatīt vairāk
no 529 EUR
Vasaras sezonas 2025 ceļojumi! Latvia Tours
🔥 Vasaras sezonas 2025 ceļojumu AGRĀ REZERVĒŠANA ir sākusies! 👉 Sāc plānot savu neaizmirstamo 2025.gada ceļojumu, jo labākās viesnīcas izķer | Skatīt vairāk
no 399 EUR
Vai esi gatavs ienākt rudenī? - SPA  Estravel Latvia
Dienas SPA, Ģimenes atpūta, rekalsācija, Baltija, Itālijas termālie ūdeņi... // SPA pieredze ir tik dažāda... Ienāc sasildīties! | Skatīt vairāk
no 50 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::6.58710217sec.