Autors: Renata Dante
Avots: Ikea.lv
Talantīgais šefpavārs Māris Jansons ir radījis unikālus ēdienus, izmantojot tradicionālās zviedru virtuves gaļas bumbiņas, un pasniegs tos IKEA rīkotajā Bumbiņ’festā 4.-5. jūnijā. Vasaras sākumu ikviens ir aicināts atzīmēt, svinot svētkus un piedaloties dažādās aktivitātēs, kuras būs piemērotas visai ģimenei – sākot no gaļas bumbiņu degustācijām līdz sportiskām aktivitātēm un spēlēm. Par svētku atmosfēru rūpēsies pazīstamie mūziķi – Būū, Rahu the Fool, Elza Rozentāle, Katrīna Dimanta un citi.
IKEA ielūdz sagaidīt vasaras sezonas sākumu svētku noskaņās, apmeklējot Bumbiņ’festu un baudot dažādu pazīstamu mākslinieku uzstāšanos, kā arī nogaršojot dažādu ēdinātāju piedāvātās variācijas par zviedru klasiku – gaļas bumbiņām. Arī viens no Latvijas labākajiem un talantīgākajiem šefpavāriem – Māris Jansons – speciāli šim pasākumam ir radījis 4 dažādas receptes, izmantojot arī zviedru gaļas bumbiņas, un pats pasniegs šos ēdienus festivāla viesiem. Ieeja festivālā un visas izklaides aktivitātes – spēles, mūziķu koncerti, ir bez maksas.
Reklāma
Kā, ēdot zviedru gaļas bumbiņas, vari palīdzēt aizsargāt planētu
„Zviedru gaļas bumbiņas ir labi pazīstamas visa pasaulē. Zviedri tās tradicionāli ēd ar kartupeļu biezeni, krēmīgu mērci un brūkleņu ievārījumu. Tieši šādā veidā tās pasniedzam arī mūsu restorāna apmeklētājiem. Taču tas ir ļoti daudzveidīgs ēdiens, ko var ēst ļoti dažādos veidos. Par to festivālā ļaus pārliecināties mūsu viesis – pazīstamais šefpavārs un citi ēdinātāji,” stāsta IKEA pārtikas nodaļas vadītājs Oļegs Soročins.
Papildus tradicionālajām gaļas bumbiņām, IKEA apmeklētājiem piedāvā arī vistas, veģetārās un pat augu bumbiņas, kas tekstūras un garšas ziņā līdzinās gaļas bumbiņām. Kā stāsta O. Soročins, bumbiņas radītas ne tikai, lai dažādotu uzturu, bet arī, lai kopīgiem spēkiem saudzētu vidi.
„Ikvienam klientam ir iespēja baudīt videi draudzīgākas tradicionālo gaļas bumbiņu alternatīvas. Piemēram, augu bumbiņu uzturvērtība ir līdzvērtīga gaļas bumbiņu uzturvērtībai, bet ietekme uz vidi – līdz pat 25 reizēm mazāka. Lielas pārmaiņas var sākties ar mazumiņu, un mēs uzskatām, ka ēdienam jābūt tādam, kas ir labs ne tikai cilvēkiem, bet arī planētai. Tādējādi, pat dažreiz izvēloties augu izcelsmes alternatīvas, ikviens var pievienoties cīņai ar klimata pārmaiņām,” uzsver IKEA pārstāvis.
Māra Jansona iedvesmojošās receptes nedēļas nogalei
Šajā nedēļas nogalē daudzi varēs nogaršot Māra Jansona ēdienus, kas gatavoti no zviedru gaļas bumbiņām un citu bumbiņu variācijām, kā arī smelties iedvesmu receptēm, ko viegli pagatavot pēc tam mājās. Visi, kuri no 30. maija līdz 4. jūnijam būs fiziski IKEA veikalā iegādājušies preces vērtībā virs 100 eiro, saņems kuponu bezmaksas maltītei, ko gatavos Māris Jansons Bumbiņ’festā. Turpretim citi varēs piedalīties dažās aktivitātēs un laimēt šādu kuponu arī pasākuma laikā. M. Jansons katru festivāla dienu piedāvās divus dažādus ēdienus no cūkgaļas, vistas, dārzeņu vai augu bumbiņām. Ēdieni ir pielāgoti visdažādākajām gaumēm, un ikviens tos vēlāk vienkārši arī pats varēs pagatavot mājās.
“Zviedru gaļas bumbiņas ir ļoti daudzpusīgas – tās piemērotas un izmantojamas neskaitāmos ēdienos, kā arī atbilst dažādām gaumēm. Turklāt tās ir ērti pagatavot. Vēlējos piedāvāt pēc iespējas daudzveidīgākas receptes, lai ikvienam būtu iespēja izmēģināt kaut ko neierastāku: uz iesma ceptas bumbiņas tempuras mīklā, kartupeļu sacepumu ar augu bumbiņām, manu iecienīto itāļu kāzu zupu ar vistas gaļas bumbiņām un veģetāro Taizemes poke ar dārzeņu bumbiņām. Esmu sagatavojis gardus ēdienus, kas garšos daudziem – arī pašiem mazākajiem, kuri bieži vien ir izvēlīgi attiecībā uz ēdienu,” uzsver M. Jansons.
Festivāla programma
Bumbiņ’fests norisināsies pie IKEA āra kafejnīcas, Biķeru ielā 2. Festivāla vadītāja lomu uzņemsies harizmātiskā TV un radio personība Kristaps Tālbergs. Abās festivāla dienās tā apmeklētāji varēs piedalīties jautrās spēlēs visai ģimenei un citās aktivitātēs. Tāpat festivālā uzstāsies un viesus priecēs vairāki labi zināmi mūziķi.
Sestdien, 4. jūnijā apmeklētājiem būs iespēja redzēt Comedy Latvia komiķu uzstāšanos (plkst. 13:00 un plkst. 14:00), baudīt vienas no spilgtākajām Latvijas popzvaigznēm Būū uzstāšanos (plkst. 15:00), džeza izpildītāju Ivo Grīsniņu-Grīsli. (plkst. 16:30 un plkst. 19:00) un šarmanto Elzu Rozentāli (plkst. 18:00). Pārtraukumos mūziku ikvienai gaumei piemeklēs un atskaņos DJ Cimmis.
Svētdien, 5. jūnijā uz skatuves kāps muzikālā apvienība Rahu The Fool (plkst. 12:00 un plkst. 13:30), kā arī enerģiskā, vienmēr dzirkstošā dziedātāja Katrīna Dimanta (plkst. 15:00 un plkst. 16:00). Muzikālo priekšnesumu starplaikos par muzikālo fonu rūpēsies pieredzējušais dīdžejs Jānis Kozlovskis.
Tradicionālās zviedru gaļas bumbiņas, veģetārās bumbiņas un augu bumbiņas dažādās kombinācijās pasniegs ne tikai Māris Jansons, bet arī citi Latvijā zināmi ēdinātāji, kas apmeklētājiem piedāvās arī dzērienus, mājās gatavotu saldējumu, pankūkas un citus gardumus.
Tāpat festivāla viesiem būs iespēja baudīt īpašu maltīti, ko gatavos ukrainietes no pop-up kafejnīcas Borščs - vakariņas pie ukrainietēm. Tiks gatavota zupa, kuras sastāvā būs tradicionālās zviedru gaļas bumbiņas un visi ieņēmumi no šīs maltītes, kā arī ziedojumi, tiks novirzīti bēgļu atbalstam.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.