Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā atzīmē Linu dienu

Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā atzīmē Linu dienu

Sestdien, 2024. gada 15.jūnijā no 12.00-16.00 Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā varēs piedalīties pirmajā no jaunā cikla Senās prasmes norisēm – Linu dienā.

To, cik nozīmīgs kultūraugs bijuši lini, liecina vairāk kā 250 tautasdziesmas, kas piemin un apdzied linus, piemēram Ventspils apriņķī skandēta šāda daina:

Augat, mani labi lini,/Liniem labas pakuliņas,/Grib dieveris smalku kreklu,/Brālis garu skārteliti. Atliek tikai noskaidrot, kas tas dieveris un skārtele par smalkiem vārdiem?  Pirmo vārdnīca skaidro, kā sievas vai vīra brāli, bet otrais esot galdauts.  

Arī Ventspils Piejūras brīvdabas muzejs mēģinās skaidrot, ar ko un kā apstrādāja linus, lai no tiem iegūtu arī mūsdienās tika augstu vērtēto linu audumu, kas vasarā ir patīkami vēss, bet ziemā silda.

Muzeja jaunajā muzeja ēkā visas Linu dienas garumā varēs apskatīt linu apstrādes rīkus no muzeja krājuma un Meža zālē 12.00 un 15.30 noskatīties videostāstu par linu apstrādi.

Cik atšķirīgus materiālus saviem tērpiem izmanto mūsdienu sporta dejotāji, būs iespēja novērtēt 12.30 un 13.45 sporta deju kluba “Ventspils“ priekšnesumā.

Rokdarbu darbnīcā (13.000-14.00) šuvējas Aiva Vītoliņa (Aivas šūšanas salons) un Dace Zveja stāstīs par linu auduma īpašībām un īpatnībām, būs arī praktiskas nodarbes, kas 15.00 turpināsies kopā ar Amatu mājas studijas “Drellītis” audēju Sanitu Vārpiņu. Tiem, kas vēlēsies iepazīt jauno muzeja ekspozīciju kopā ar gidu, līdz 13.35 jāpiesakās muzeja kasē, un no 14.00-15.00 tāda izzinošas pastaigas iespēja būs!

Ventspils muzeja ciklā “Senās prasmes” vēl iecerēta Saimnieču diena (27.jūlijā), kur notiks bukstiņbiezputras meistarklase un Vilnas diena (24.augustā), kurā varēs izsekot vilnas dzijas un auduma tapšanas vēsturiskajam ceļam.  

Gaidīsim interesentus!

Ieeja ar muzeja ieejas biļetēm – pieaugušajiem EUR6; skolēniem, studentiem, pensionāriem, uzrādot apliecību - EUR3; ģimenēm – EUR12.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tukuma puses daiļdārzi gaida ciemos  Tukuma TIC
Tukuma puses daiļdārzi aicina ciemos jau tagad! Piedāvājam iepazīties ar skaistākajiem dārziem | Skatīt vairāk
Latvija
Jūnija vidū Bauskā uzsāks ceļu remontu! Bauskas TIC
Jūnija vidū uzsāks Kalna un Zaļās ielas seguma atjaunošanas un rotācijas apļa izbūves darbus | Skatīt vairāk
Neredzamā Pasaule- pārsteidzoša pieredze! Neredzamā Pasaule
Aicinām apmeklēt unikālu ekskursiju, kurā vari piedzīvot pasauli tumsā, vadoties pēc citām maņām, neredzīgu gida vadībā. | Skatīt vairāk
ROKA DZIESMU SVĒTKI | Džūkstē Tukuma TIC
29. jūnijā pie Džūkstes Kultūras nama pirmie “ROKA DZIESMU SVĒTKI” sadarbībā ar Latvijas Rokmūzikas Asociāciju. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56845689sec.