Valmieras svētkos darbosies glāžu depozīta sistēma

Valmieras svētkos darbosies glāžu depozīta sistēma

Pasākumos ar lielu apmeklētāju skaitu tiek patērēts liels apjoms ar resursiem – enerģija, ūdens, trauki un glāzes, noformējums. 2022. gadā Valmieras pilsētas svētku laikā tika savākti 58,4 m3 atkritumu, savukārt 2023. gadā jau 68,4 m3. Būtisks apjoms no savāktajiem atkritumiem ir tieši atkritumi, kas radušies ēdināšanas zonā. Lai samazinātu radīto atkritumu daudzumu, šogad Valmieras pilsētas svētkos darbosies glāžu depozīta sistēma.

Depozīta sistēmas mērķis ir veicināt iepakojumu, materiālu atkārtotu izmantošanu vai pārstrādi, lai samazinātu to radīto ietekmi uz vidi.

Depozīta sistēmas ieviešana:

●    nodrošinās dabas resursu taupīšanu, novirzot glāzes atkārtotai izmantošanai;

●    dos ekonomisku stimulu izlietoto glāžu dalītai vākšanai;

●    samazinās savākto atkritumu daudzumu, kas pēc pasākuma nonāktu atkritumu poligonā.

Kā noritēs glāžu apmaiņa?

1.    Izvēlies dzērienu, ko vēlies iegādāties.

2.    Maksājot par dzērienu, iemaksā papildus 2 EUR depozītu un saņem glāzi.

3.    Lieto glāzi visu pasākuma laiku vai iemaini pret tīru, ja nepieciešams.

4.    Dodoties prom no pasākuma, nodod glāzi kādā no depozītglāžu atgriešanas punktiem un saņem iemaksāto depozītu (2 EUR) atpakaļ, izmantojot iespēju saņemt naudas atmaksu uz bankas kontu caur “dPays” sistēmu vai skaidrā naudā, vai ziedot nodotās glāzes summu Valmieras novada audžuģimeņu atbalstam, nododot glāzi atsevišķā kastē pie depozīta glāžu nodošanas punkta.

Jāņem vērā, ka depozītglāzes varēs nodot tikai speciālajos glāžu nodošanas punktos! Tirgotāji naudu par depozītglāzi neatgriezīs!

Lai naudas atmaksa par glāzēm noritētu raitāk, aicinām apmeklētājus, kuri vēlēsies saņemt depozīta atmaksu uz bankas kontu, jau iepriekš reģistrēties “dPays” sistēmā.

Izveido jaunu lietotāja profilu, izmantojot e-pastu un paroli. Pēc tam profilā ievadi savu vārdu un uzvārdu, kā arī norādi bankas kontu. Kad tas ir izdarīts, esat reģistrējušies sistēmā. Lai saņemtu atpakaļ depozīta naudu, dodies uz depozīta glāžu nodošanas telti. Savā “dPays” profilā spied pogu “Saņemt atkārtoti lietojamo depozītu”. Darbinieks teltī noskenēs QR kodu, kas būs redzams mobilajā ierīcē, atzīmēs, cik glāžu vienību nodevāt, un apstiprinās naudas atmaksu. Naudas atmaksa uz kontu var noritēt dažu minūšu līdz dažu stundu laikā, atkarībā no izmantotās bankas. Ārzemju bankām pārskaitījums var aizņemt vairākas dienas. Aicinām apmeklētājus izmantot iespēju un saņemt naudas atmaksu caur “dPays”!

Viena no Interreg Baltijas jūras programmas projekta “BALTIPLAST” aktivitātēm būs pasākuma ietekmes uz vidi analīze un aprēķini. Pasākuma “ekoloģiskā pēda” palīdzēs secināt, kā esam samazinājuši pasākuma ietekmi uz vidi, ieviešot depozīta sistēmu, kā arī ļaus piemeklēt konkrētus risinājumus kā turpināt samazināt atstāto ietekmi uz vidi.

Šogad svētki norisināsies no 26. līdz 28. jūlijam, kad svinēsim ne tikai Valmieras 741. dzimšanas dienu, bet atzīmēsim arī izcilā soļotāja, Latvijas pirmās olimpiskās medaļas ieguvēja, valmierieša Jāņa Daliņa 120. dzimšanas dienu. Svētku programmu meklē valmierasvin.lv. Svinēsim svētkus atbildīgi pret apkārtējiem un vidi!

Glāžu depozīta sistēmas ieviešana norisinās un tiek finansēta Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projekta “BALTIPLAST” ietvaros.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.07.2024 - 31.07.2024 IV Folkloras festivāls “Lipa kust" Balvu TIC
Ziemeļlatgalē svinēs IV starptautisko festivālu “Lipa Kust” un IX Latgales stāstnieku festivālu | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS GAISA BALONU FESTIVĀLS 2024 Tukuma TIC
Kandavas gaisa balonu festivāls būs no 9.līdz 11.augustam. Precīzāka svētku programma vēl sekos. | Skatīt vairāk
Izbaudi vasaras sauli Skrundā! Skrundas muiža
Viena no skaistākajām Latvijas muižām – Skrundas muiža – atrodas Kurzemē, stāvā Ventas krastā. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Valmieras novada Tūrisma pārvalde
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73903203sec.