Noslēpumainā Irbenes maģija: Piejūras Stirnu buks aicina uz skriešanas piedzīvojumu Ventspils novadā

Noslēpumainā Irbenes maģija: Piejūras Stirnu buks aicina uz skriešanas piedzīvojumu Ventspils novadā

2024. gada 17. augustā, Ventspils novadā, Irbenē, norisināsies 2024. gada sezonas 5. posms “Piejūras Stirnu buks” populārajam taku skriešana seriālam "Stirnu buks". Pēc sešiem gadiem "Stirnu buks atgriezīsies Ventspils pusē, vairākiem vadošajiem valsts skrējējiem un skriešanas mīļotajiem izbaudot Irbenes noslēpumaino maģiju.

Kā ierasts, pulksten 10:00 sacensību dienu atklās ENEFIT pārgājiena distanču dalībnieki, kuri trasē pavada laiku bez steigas un laika kontroles, 12:00 startēs mazākie GARDU MUTI Susuri, kam sekos garākās GARMIN Lūsis un VENDEN Stirnu buks distances, 13:00 trasē dosies 6km distances Vāvere dalībnieki, kam pa pēdām sekos KARTE VESELĪBA Zaķis skrējēji, un startu sarakstu noslēgs LATVIJAS VALSTS MEŽI skolēnu čempionāta skrējiens, kas šoreiz pārcelts uz pulksten 14:00. Vakara noslēgumā, ap pulksten 17:00 apbalvošana, pēc kuras sekos jau ierastā momentizloze apmeklētājiem, kas klātesoši. Šis noteikti ir viens no sezonas noslēpumainākajiem un intriģējošajākajiem posmiem. Irbene solās aizraut gan dalībniekus, gan līdzjutējus ar savu unikālo vēsturi, dabas skaistumu un piedzīvojumu garu.

Stirnu buka dalībnieki izbaudīs skrējienu cauri Irbenes radioteleskopa teritorijai, kas nes sevī ne tikai zinātnes, bet arī vēstures un dabas maģiju. Vēl nesen tā bija Padomju armijas slepena bāze ar kodēto nosaukumu "Zvjozdočka" ("Zvaigznīte"), kurā veikta kosmisko sakaru pārtveršana. Mūsdienās, pēc militārās infrastruktūras pārņemšanas, šeit darbojas Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs ar lielāko Ziemeļeiropas radioteleskopu – RT-32.

Papildus buki piedzīvos arī meža, kāpu un purvu burvību, kā arī garāko distanču dalībnieki piedzīvos ekskluzīvu pieredzi izbaudīt daļu Jūrtakas - cauri Ovīšu dabas liegumam, kur raksturīgu krasta ainavu veido plaši, smilšaini liedagi un kāpas. Šejienes liedagā dabas materiāli – oļi un smiltis – veido lielas, dabiskas mozaīkas. Lūžņā interesi piesaista dažādu laiku militārā mantojuma objekti. Distances ievedīs dabas liegumos "Ances purvi un meži" un "Ovīši" - atrasties šeit ir privilēģija, tāpēc organizatori lūdz nenovirzies no iezīmētās takas, cienīt vidi un šeit valdošos noteikumus, kas palīdz saglabāt apkārt esošo skaistumu, pretējā gadījumā Kurzemnieki sola Kājgriežu ierašanos no vēsturiskā Lībiešu krasta. Par Kājgriežiem dēvēja Kurzemes piekrastē dzīvojošos vietējos, kas maldināja kuģus, kurinot ugunskurus, lai tie uzskrietu uz sēkļiem un netiku līdz Rīgai. Tad krastā izskalotiem līķiem grieza kājas nost, jo garos ādas zābakus nevarēja tik vienkārši novilkt. “Tā kā, Stirnu buk, uzmani savus dārgos Salomonus, ja plāno lēkt, kur atļauts nav,” iesmej galvenais pasākuma organizators Rimants Liepiņš.

Piejūras Stirnu buks, tāpat kā pārējie posmi,  nav tikai par sācensību – tā ir iespēja izbaudīt dabu un tās neparasto skaistumu, kā arī izjust Lībiešu krasta kultūrvēsturisko mantojumu, kurā palīdzēs iejusties arī vietējie tirgotāji. Pārsteidzošā Irbenes un tās apkārtnes daba aicina atgriezties dabas pirmatnējā skaistumā, tādējādi atgādinot, cik svarīgi ir cienīt vidi un saglabāt tās unikalitāti nākamajām paaudzēm.

Taku skrējienu seriāls "Stirnu buks" ir lielākais tautas sporta seriāls Latvijā. Ik posmā, skrējējiem un nūjotājiem, kā arī pārgājienu distances dalībniekiem bez laika kontroles - ir iespēja iepazīt skaistākās un ainaviskākās Latvijas vietas un mežus. Stirnu buka sezona sākas martā un noslēdzas oktobrī, sezonas laikā piedāvājot septiņus dažādus posmus, dažādās ainaviskās vietās. Distances piemērotas gan maziem, gan lieliem bukiem, kuri ar fiziskām aktivitātēm nodarbojas jau sen, kā arī tiem, kas savus spēkus sākuši attīstīt tikai nesen.

Reģistrācija Piejūras Stirnu bukam mājaslapā stirnubuks.lv atvērta līdz 15. augusta 12:00.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Apceļo Tukuma puses pilis! Tukuma TIC
No 1. jūnija līdz 26. oktobrim visā Latvijā norisinās akcija “Apceļo Latvijas pilis un muižas 2024”, kurā piedalās arī Durbes pils un Tukuma Pils | Skatīt vairāk
Latvija
Kartingi Tukumā - Game o'clock Tukuma TIC
Spēļu un izklaižu nams "Game o'clock" piedāvā arī izbraucienus ar kartingiem ēkas trešajā stāvā! Seko Facebook! | Skatīt vairāk
Izstāde “7xDivi Jūliji=?” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 3. augusta līdz 1. septembrim Jelgavas Vecpilsētas mājā skatāma izstāde ar neparastu nosaukumu - “7xDivi Jūliji=?”. | Skatīt vairāk
Magnētiņu krāšana ar "Sakrāj Latviju" Tukuma TIC
Tukuma pusē magnētus var iegādāties Tukuma TIC un vīna darītavā "ABAVAS"! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.8888979sec.