Liepājā aicina iepazīt mūsdienu kurzemnieka virtuves īpatnības

2016. gada 18. augustā plkst. 18:00 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18, atzīmējot Lienēm vārda dienu, aicina iepazīt mūsdienu kurzemnieka virtuves īpatnības pasākumā "Dienvidkurzemes virtuve mūsdienu cilvēkam".

Pasākuma ietvaros dažādu ēdienu degustācijas piedāvās radošās telpas "Ideju bode" veselīgās ēdināšanas kafejnīca sadarbībā ar Lejaskurzemes ēdienu pazinēju Veltu Cīpu.

Gunars Treimanis grāmatā "Vārdu noslēpumi" min, ka vārda "Liene" īpašniece ir "strādīga, mērķtiecīga, māk veidot dzīvi jau no pašas mazotnes. Vēlas saglabāt savu "es" un nepakļauties citu ietekmei. Neatzīst efektus. Pirmajā vietā prāts un savaldība."

Daudz kas no šīm īpašībām ir nepieciešamas mūsdienu latvieša identitātes stiprināšanā. Latvietim un tajā skaitā arī šīs puses kurzemniekam tikai iepazīstot tās vērtības, kas nāk no mūsu senčiem, un pielāgojot tās mūsdienu situācijai, ir iespējams augt tālāk – nākošās paaudzēs.

Šīs mantotās zināšanas ir veidojušās ilgā laika posmā, ejot cauri pieredžu simtiem, meklējot piemērotāko, un atbilstošāko tieši latvietim, kas veido viņa dzīvesziņu, nodrošina spēku un veselību. Šoreiz pievērsīsies Dienvidkurzemes virtuvei.

Pasākuma gaitā klātesošajiem būs iespēja ne tikai degustēt Dienvidkurzemei raksturīgos ēdienus, bet arī dzirdēt saistošu stāstījumu par ēdienu vēsturi un to pieejamību mūsdienās. Velta Cīpa ir viena no grāmatas "Kulinārais mantojums. Lejaskurzeme" autorēm, kas raksta: "Patiesi latviskais ēdiens pašlaik piedzīvo renesansi. Senču virtuves latviskās receptes, no jauna iegūtas, papildina kopējo izpratni par latviešiem - kas mēs esam, kurp ejam.

Svarīgi ir atgriezties pie gatavošanas no pašu audzētas, radītas produkcijas, lai atrastu mūsu latvisko garšas izjūtu. Mums ir svarīgi apzināties mūsu senču unikālo virtuvi, prasmes un receptes, kuras katrs var eksperimentējot īstenot ikdienā."

Savukārt radošā telpa "Ideju bode" piedāvās iepazīt Kurzemes bioloģiskajās saimniecībās audzētus produktus un pastāstīs par to vērtīgajām uzturvielām, kuras mūsdienās liela daļa cilvēku aizstājuši ar pusfabrikātiem, garšas pastiprinātājiem un nezināmas izcelsmes produktiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.09.2025 - 12.09.2025 Izpēti Rēzekni ar jauniem audiogidiem! Rēzeknes pilsētas TIC
Izmanto QR kodus un atklāj pilsētas vēsturi audio formātā, 4 valodās! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.08.2025 - 08.09.2025 Ūdenstūrisma maršruti Bauskā un apkārtnē Bauskas TIC
Izdota ūdenstūrisma karte ar 84 maršrutiem 24 upēs Zemgalē un Aukštaitijā - tajā arī ūdens tūrisma iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Ideāla vieta Jūsu konferencei Rixwell Elefant Hotel
Ērta atrašanās vieta starp centru un lidostu. Pasākumiem no 1000 € – 10% atlaide. Kafijas pauzes un ēdināšana. Piedāvājums līdz 30.04.2026. | Skatīt vairāk
no 100 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.09.2025 - 08.09.2025 Kukurūzas labirinta izaicinājums Ventspilī Ventspils TIC
Labirinta dalībniekiem tiek piedāvāts izaicinājums — atrast trīs slēptos zīmogus, kas paslēpti plašajās kukurūzas rindās. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5754199sec.