Latvijas Radio koris Liepājā atskaņos meditatīvo meistardarbu «Rotko kapela»

Latvijas Radio koris Liepājā atskaņos meditatīvo meistardarbu «Rotko kapela»

Latvijas Radio koris diriģenta Kaspara Putniņa vadībā kopā ar izciliem latviešu instrumentālistiem 28. septembrī plkst. 18.00 festivālā “Liepājas Mākslas forums” atskaņos amerikāņu komponista Mortona Feldmena meistardarbu “Rotko kapela”, ko iedvesmojusi meditatīvā Marka Rotko kapela Hjūstonā. Liepājā šis skaņdarbs izskanēs pirmo reizi un tas koncertzāles “Lielais dzintars” Lielo zāli pārvērtīs par vietu pārdomām, garīgai apziņai un mierinājumam.

Rotko kapela Hjūstonā ar slavenā mākslinieka milzīgajiem tumši violetajiem audekliem ir klusa pārdomu vieta, kur ikviens aicināts ieskatīties sevī, rast spēku un gūt garīgu piepildījumu – gluži kā baznīca visām reliģijām. Šo nosaukumu nes vēl viens iespaidīgs mākslas darbs – amerikāņu komponista Mortona Feldmena kompozīcija “Rotko kapela”, kas kļuvusi par festivāla desmitgades centrālo darbu.

VIDEO. Orests Silabriedis iepazīstina ar Marka Rotko kapelu: https://youtu.be/4_Oyu0CIJkI

 “Feldmena darbs ir atrašanās Rotko pasaulē, viņa vibrējošajos, nospriegotajos krāsu laukumos un to attiecībās. Šī mūzika ir telpa, kas ļauj sajust citu psiholoģisko temperatūru un laika ritmu. Un vienlaikus tā ir arī tēlu, formu, krāsu procesija: atvērta forma, kas ir sākusies ilgi pirms Rotko, Feldmena un katra no mums,” skaņdarbu raksturo Kaspars Putniņš.

Pirms šī skaņdarba klausītājus šai pārlaicīgajai noskaņai sagatavos vairāku citu ievērojamu amerikāņu komponistu pārdomu rosinoši darbi. Karolīnas Šo skaņdarbā korim “And the Shallow” ietverti 84. psalma motīvi, kas pauž ilgas pēc mājām un tuvošanos Dievam. Džona Keidža “Once Upon a Time” ritmiskā spēle ar vārdiem no Ģertrūdes Steinas bērnu grāmatas iedrošinās pārdomāt mūsu saikni ar pasauli, savukārt Stīva Reiha sarakstītajā runas melodijā “Proverb” atklāsies teiciens no austriešu filozofa Ludviga Vitgenšteina traktāta “Kultūra un vērtība”: “Lai cik maza doma, tā tomēr spēj aizpildīt visu dzīvi!”

Koncertprogrammā tiks atskaņots arī japāņu komponista Tosjio Hosokavas jūtu pilnais skaņdarbs perkusijām un dziesma “Die Lotusblume”, kas ietver dialogu starp lotosa ziedu un mēnesgaismu. Hosokava skaidro: “Budismā Buda sēž uz lotosa zieda kā transcendentāla simbola. Lotosa saknes iegrimst dubļainā zemē, izaug cauri ūdenim un atveras debesīs. Mēness gaismā slēgtais pumpurs atgādina tāda cilvēka rokas, kas iegrimis lūgšanā.”

Līdzās Latvijas Radio korim šos skaņdarbus ar košām instrumentācijām bagātinās Ineta Abakuka (alts), Sanita Glazenburga (čelesta), Juris Žvikovs (klavieres), Juris Āzers (sitaminstrumenti) un Guntars Freibergs (sitaminstrumenti).

Festivālu “Liepājas Mākslas forums” organizē SIA “Lielais Dzintars”. Biļetes uz festivāla maksas notikumiem pieejamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv. Plašāka informācija par festivālu: www.lielaisdzintars.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.08.2024 - 21.08.2024 Mājas kafejnīcu dienas Ziemeļlatgalē Balvu TIC
24. un 25.augustā aicinām uz breineigu* sajūtu un garšu piedzīvojumu! *breineigs - brīnišķīgs no latgaliešu val. | Skatīt vairāk
Latvija
Maizes svētki Otaņķos Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
10. augustā Otaņķu pagasta Rudes estrādē no pulksten 13.00 līdz 16.00 norisināsies “Maizes svētki”, aicinot piedalīties meistarklasēs un citās | Skatīt vairāk
Izstāde “7xDivi Jūliji=?” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 3. augusta līdz 1. septembrim Jelgavas Vecpilsētas mājā skatāma izstāde ar neparastu nosaukumu - “7xDivi Jūliji=?”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.19525194sec.