Ēvalda Dajevska radošais mantojums ir ceļā no ASV uz Liepāju

No 28. maija līdz 27. jūlijam Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18, būs skatāma izcilā latviešu mākslinieka un scenogrāfa Ēvalda Dajevska (1914-1990) 100 gadu jubilejas izstāde "Vieta, māksla un identitāte".

Liepājas muzeja istādē būs skatāmi galvenokārt ASV tapušie darbi – gleznas, izstāžu kostīmu un skatuves ietērpu meti, skices. Izstādes darbi šobrīd, pateicoties mākslinieka dēla Pētera Dajevska gādībai, ceļo uz Liepāju.

Pēteris Dajevskis īsteno tēva vēlēšanos – darbi tiks saglabāti kā viens vesels kopums. Ēvalda Dajevska darbu kolekcija ir kā dāvana Liepājas muzeja 90. pastāvēšanas gadskārtā, tas būs vērtīgs papildinājums Liepājas muzeja mākslas priekšmetu krājumam.

Kā Liepājas muzeju informēja Pēteris Dajevskis, konteiners ar gleznām ir ceļā pāri Atlantijas okeānam. Kuģis atstāja Ņujorkas ostu ar nedēļas nokavēšanos. Sagaidāms, ka sūtījums Liepājā ieradīsies 21. aprīlī.

Daļu transporta izdevumu apmaksā Pēteris Dajevskis no saviem personīgajiem līdzekļiem, daļu Amerikas latviešu apvienība, Amerikas latviešu mākslinieku apvienība, Latviešu kultūras biedrība Tilts.

Ēvalds Dajevskis (1914-1990) dzīvoja starp diviem vēsturiskiem 20. gadsimta pavērsiena punktiem – Pirmā pasaules kara sākumu 1914. gada augustā un Padomju Savienības sabrukumu, kad Latvija atguva savu neatkarību.

Lai arī gleznotājs nav dzimis Liepājā, Ēvalds Dajevskis vienmēr ar lepnumu teicis, ka esot liepājnieks, jo Liepāja ir vieta, kur izveidojās mākslinieka radošās personības pamati.

Tas notika, mācoties Liepājas Mākslas vidusskolā, kur viņa pedagogi bija Jānis Sudmalis, Hermanis Aplociņš, Nora Drapče. Laikā no 1940. līdz 1944. gadam Ēvalds Dajevskis strādāja Liepājas teātrī, kur viņam bija iespēja papildināt savas prasmes pie dekoratora Artūra Baumaņa. Kā liela autoritāte mākslinieka dzīvē minams arī Ansis Cīrulis, kuru savukārt vienoja garīga tuvība un draudzība ar Jāni Sudmali.

Pēc Otrā pasaules kara Ēvalds Dajevskis strādāja kā scenogrāfs un gleznotājs pēckara Vācijā un Amerikas Savienotajās Valstīs, kas Ēvaldu Dajevski iedvesmoja, bet Ņujorka pilnīgi pārņēma savā varā. Tomēr pat darbs Brodvejā un Linkolna centrā neliek aizmirst latviešu teātri, kas ir Ēvalda Dajevska lielā mīlestība. ASV viņš ir veidojis dekorācijas vairāk nekā 20 latviešu lugām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.09.2024 - 13.10.2024 "Čikāgas piecīši" Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
Tikai viens koncerts, tikai Tukuma novadā, tikai 13.10.2024 | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.09.2024 - 11.10.2024 Baudi rudeni dabas takās Bauskas novadā! Bauskas TIC
Atklāj senāko zemgaļu, augstāko iekšzemes, iespaidīgākās karsta kritenes Latvijā, mītisko Dievdārziņu un salu, kur Mūsai un Mēmelei satekot, | Skatīt vairāk
Kapteiņa Granta bērni Bauskā Bauskas TIC
Bauskas Kultūras centrā dodies piedzīvojumiem bagātā, bezgalīgā ceļojumā apkārt visai pasaulei! | Skatīt vairāk
Piesakies pirts skolai Lielzemenēs Bauskas TIC
2024. gada 27.oktobrī savas mācības uzsāks jaunā pirtnieku un pirtsmīļu grupa. Tev ir iespēja pievienoties! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.53277802sec.