Autors: Zane Leimane
Avots: Tourism.sigulda.lv
Siguldas novads no 2025. gada 20. līdz 30. martam jau otro gadu aicina piedzīvot “Siguldas novada garšu ceļojumu 2025” – kulināro notikumu, kas izceļ vietējos produktus, sezonālos ēdienus un novada viesmīlību. Šopavasar restorāni, kafejnīcas, mājražotāji, tirgi un lauku saimniecības sagatavojuši īpašus piedāvājumus, kas ļaus iepazīt Siguldas novada garšu daudzveidību. Katra ēdienkarte ir papildināta ar novada komplimentu – dabas, kultūras vai izklaides piedāvājumu, kas “uz paplātītes” pasniegts ikvienam garšu piedzīvojuma meklētājam.
“Siguldas novada garšu ceļojums 2025” piedāvā plašu un daudzveidīgu kulināro pieredzi – no augstvērtīgām vairākkārtu maltītēm izsmalcinātos restorānos līdz mājražotāju degustācijām un lauku saimniecību viesmīlībai. Vairāki piedāvājumi īpaši izstrādāti grupu apmeklējumiem – ģimenēm, kolēģiem vai draugu lokam.
Reklāma

Viesnīcas “Sigulda” restorāns, atzīmējot 135 gadu jubileju, piedāvās trīs kārtu maltīti, iedvesmojoties no viesnīcas dibinātāja kņaza Kropotkina iemīļotiem ēdieniem un laikmeta kulinārā mantojuma. Šefpavārs Aigars Šāvējs, izpētot tā laika ēdienkartes un liecības, ir sagatavojis piedāvājumu, kas ļaus izbaudīt vēsturiskās garšas. Īpašajā trīs kārtu ēdienkartē iekļauta pildīta līdaka zivju virumā ar anšoviem un lociņiem, kas tiks pasniegta kopā ar degvīnu, tieši tā, kā to savulaik baudīja kņazs Kropotkins, kam ir nozīmīga loma Siguldas pilsētas attīstībā.
Savukārt Mālpils muižas restorāns aicina baudīt pavasarīgas garšas – šefpavāre Aija Gabrāne piedāvā mazsālītu foreli ar paipalu olām un zaļumu dīgstiem, pildītu paipalu, kā arī pašu gatavota alus saldējumu ar rupjmaizi. Maltītei īpaši pieskaņota vīnu un bezalkoholisko vīnu izlase, kas izceļ pavasarīgo garšu nianses. 29. martā baudījumu papildinās Mārtiņa Baloža muzikālais sniegums, radot harmonisku garšu un noskaņu saspēli Mālpils muižā.
Par godu šim kulinārajam izaicinājumam tapuši īpaši pavasarīgi ēdieni un dzērieni, kas izceļ Siguldas novada garšu daudzveidību. “Džapsī pica” pārsteidz ar netradicionālu sastāvdaļu saspēli, picā integrējot Siguldas novada pagastu īpašās garšas no Inčukalna un Mālpils – “Inčukalna vistiņas”, “Mālpils siers” un zaķskābenes. Turpat aicinām nobaudīt īpašo kokteili “Baltais ķimelis”, kas tapis par godu tradicionālajam ķimeņu liķierim “Allažu ķimelis”, kurš sakņojas Siguldas novada Allažu pagastā un kopš 1823. gada ir izplatījies, kļuvis pazīstams un iecienīts visā pasaulē.
“J WOK Āzijas garša” piedāvā “Siguldas ramen” – īpašu versiju ar skābenēm un liellopa fileju, kas piešķir internacionālam ēdienam vietējo raksturu. “Murr…Cafe” aicina baudīt uz oglēm grilētus ēdienus, aktualizējot grilsezonas sākšanos. Grilētu varavīksnes foreli vai sulīgu liellopa steiku, pasniegtu ar sparģeļiem un svaigiem zaļumu salātiem, papildina gleznains skats no terases pār Gaujas senieleju.
Šogad “Pavasara garšu ceļojumā” pirmo reizi varēs baudīt arī viesu namu viesmīlību – dalībnieku vidū ir viesu nams “Mauriņi”, kā arī “Gulbju mājas” ar to saimnieci Gintu. “Pavasara garšu ceļojuma” ietvaros tās piedāvās vietējos produktus un sezonālas maltītes, kuras papildinās ar autentisku viesmīlību un īpašiem pārsteigumiem – meistarklasēm un atpūtu gleznainā vietā. Tā ir iespēja ne tikai atpūsties gleznainā vidē, bet arī baudīt īpašus pavasara garšas piedāvājumus – īpaši izstrādātus un aicinošus grupu ekskursijām un plašākam lokam.
Jaunums! Piedzīvojumu brauciens “Apēd Siguldu ar prātu!”
Šogad pirmo reizi būs iespēja doties izglītojošā kulinārajā ceļojumā “Apēd Siguldu ar prātu!” Rīga–Sigulda–Rīga. Tajā elegantas garšas tiks apvienotas ar aizraujošām ekskursijām un prāta spēlēm, radot īpašu pieredzi gan garšas, gan prāta ziņā.
Rezervācijas ir atvērtas! Nepalaidiet garām iespēju izbaudīt Siguldas novada pavasari caur garšām! Satieciet vietējos garšu meistarus, nogaršojiet unikālus ēdienus un atklājiet Siguldas novadu no jauna!
Plašāka informācija, ēdienkartes un dalībnieku saraksts pieejams vietnē tourism.sigulda.lv.
Tiekamies “Siguldas novada pavasara garšu ceļojumā 2025”!
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.