«Gardais siera ceļš» – jauns ceļvedis Latvijā ražoto sieru cienītājiem – ceļotājiem

Arvien biežāk uz latvieša ēdienu galda ir baudāms kāds gards, Latvijā gatavots siers. Sieru gatavo ap 60 lauku saimniecībās un piena pārstrādes uzņēmumos Latvijā, kurus varam apmeklēt un to produkciju nogaršot turpat uz vietas. Mēs Latvijā varam lepoties ar patiešām lielu sieru šķirņu daudzveidību.

Latvijā piedāvā svaigos nenogatavinātos, rīkotas, smērējamos, sālījumā nogatavinātos, mīkstos nogatavinātos, puscietos un cietos sierus. Mūsu tradicionālais Jāņu siers ir iekļauts Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību (GTĪ) reģistrā. Par produktiem ar garantētām tradicionālām īpatnībām sauc tos, kas tradicionāli lietoti šajā teritorijā un kuriem vismaz 30 gadu garumā ir apliecinājums par nodošanu no vienas paaudzes nākamajai. Siera gatavošanas tradīcijas Latvijā turpina pieaugt un kļūst arvien spēcīgākas.

Kā šo visu sieru daudzveidību apzināt, atrast un baudīt? "Lauku ceļotājs" izveidojis īpašu zīmi "Sierzinis". To piešķir saimniecībām un ražotnēm, kas ir meistari siera gatavošanā, stāsta par siera tapšanu apmeklētājiem, piedāvā to nogaršot vai iegādāties. Zīmi saņem arī lauku krodziņi, restorāni un citi, kas piedāvā savās ēdienkartēs vietējo meistaru gatavotos sierus. "Lauku ceļotāja" mājas lapā celotajs.lv, atrodama speciāla sadaļa "Sierzinis", kurā atrodama kontaktinformācija un apraksti par vietām un saimniecībām, kurās var iegādāties vietējos, pašu ražotos sierus un uzzināt, kā tie top. Ir iespējams arī doties gardās brīvdienās, apmeklējot saimniecības, kas ražo sieru un tajās iespējams arī iegādāties gardu sieru kolekciju, ko baudīt mājās. Šādām brīvdienām "Lauku ceļotājs" iesaka divu dienu piena tūres Kurzemē, Latgalē, Ziemeļvidzemē, Dienvidvidzemē. Tie ir kartē iezīmēti maršruti, kuros var doties gan ģimenes, gan nelielas grupas, iepriekš sazinoties ar saimniecībām un piesakot savu apmeklējumu.

Daudzi siera ražotāji būs sastopami pārtikas izstādē "Riga Food 2016", kas norisināsies 7.-10. septembrī, Ķīpsalas izstāžu hallē. Izstādē piedalīsimies arī  - "Lauku ceļotājs", prezentējot jaunizdoto bukletu "Gardā siera ceļš", kas ir ceļvedis vietējo sieru pasaulē un tapis sadarbībā ar "Latvijas Siera Klubu". Ceļvedis iepazīstina ar vietējo sieru veidiem un šķirnēm, kā arī ar 50 "Sierziņa" saimniecībām. "Riga Food" izstādes laikā  -  8. un 10. septembrī, plkst. 10:00-12:00 "Lauku ceļotāja" stendā (halle Nr. 1 , stends "Vieta, kur satiekas novadu garša)  varēs nogaršot lieliskos - no Latvijas govju un kazu ganāmpulku piena ražotos sierus un iepazīties ar jauno brošūru.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Svētku garšas tirdziņš Tukumā Tukuma TIC
Ikvienu interesentu gaidīs mājražotāji un amatnieki ar saviem gardumiem un darinājumiem. Notekti būs iespēja atrast svētku dāvanas. | Skatīt vairāk
Latvija
Jaungada sagaidīšanas ballīte Mārupē Hercogs Mārupe
Vakara vadītājs un DJ Reinis Ruska, dzīva mūzika Toms Auza, izklaides bērniem, bagātīgas vakariņas un vēl...! | Skatīt vairāk
110 EUR
Ziemassvētku koncerts Skaistkalnes baznīcā Bauskas TIC
Uz Ziemassvētku noskaņu koncertu Skaistkalnes katoļu baznīcā aicina dziedātāja Aleksandra ŠPICBERGA! | Skatīt vairāk
Izdota Bauskas novada tūrisma himna Bauskas TIC
Noklausies jauno hitu un seko līdzi izaicinājumam - tūrisma himna nu jāizveido #LiepājaTravel komandai! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::9.43433499sec.