Edgars Magons: Mazāk kaloriju un grādu – kas īsti ir alus no rudzu maizes?

Tradicionāli alus tiek darīts no četrām svarīgākajām sastāvdaļām – miežu iesala, ūdens, apiņiem un rauga. Papildus šīm, rudzu maizes eilam tiek pievienots rudzu iesals un arī rudzu maize. Lai gan pēc piesātinātās karameļu krāsas tas vairāk līdzinās tumšajam alum, patiesībā tas ir gaišais alus, kura stiprums ir mazāks par 5%. Ielejot glāzē, uzreiz uzvēdī rupjmaizes, karameles un apiņu aromāts. Baudot šādu garšu, nokrāsu un aromātu, neviļus nāk prātā teiciens par šķidro maizi, pauž “Mežpils alus” vēstnesis Edgars Magons.

Rūgtums kopā ar saldenumu

Rudzu maizes alus no tradicionālā alus atšķiras ne tikai ar krāsu, bet arī ar garšu un aromātu. Šim alum ir maigāka garša, saldenums, dzēriens ir vidējas intensitātes, ar patīkamu blīvumu. Tas ir slāpes remdējošs un vienlaikus tas, tāpat kā rudzu maize, dod spēku. Kas vēl padara šo alu atšķirīgu? Viennozīmīgi arī papildus izejvielas, kā piemēram, rudzu rīvmaize, kas tiek pievienota jau brūvēšanas procesa sākumā. Rudzu maizes alu raksturo arī “noapaļoti” un maigāki apiņi, kā arī augsta dzeramība - tas ir vidēji intensīvs, ar individuālu garšas raksturu, tāpēc šo miestiņu gribas baudīt vēl un vēl.

Mazāks alkohola stiprums un mazāk kaloriju

Iespējams, varētu šķist, ja reiz alum ir pievienota maize, tas noteikti ir kalorijām bagāts, taču patiesībā ir tieši pretēji. Runājot par alkoholiskajiem dzērieniem kopumā, jāpatur prātā vienkārša patiesība – jo vairāk dzērienā ir grādu, jo vairāk visticamāk būs arī kaloriju. Alus kopumā nav kalorijām bagāts dzēriens, bet, piemēram, “Mežpils alus” radītais rudzu maizes eils, kuram ir salīdzinoši neliels stiprums, satur pat mazāk kaloriju un cukura, nekā tradicionālais lager tipa alus. Saldenums rudzu alū veidojas no bagātīgi izmantota iesala, tajā nav papildus pievienotu cukuru vai citu saldinātāju. Mūsdienās, kad cilvēki aizvien vairāk cenšas sekot līdzi veselīgākam uzturam,  nereti dot priekšroku dzērieniem ar mazāku alkohola un kaloriju daudzumu, tādēļ šis alus ir lieliska izvēle.

No grauzdiņiem līdz rupjmaizes kārtojumam

Runājot par alus baudīšanu kopumā, jāatceras, ka svarīgākais ir kvalitāte, dzēriena baudīšanas process, kopā būšanas prieks ar draugiem, nevis alus stiprums vai pēc iespējas lielāks izdzertā alus daudzums. Kā baudīt rudzu maizes alu? Kā jau pasaka priekšā pats jēdziens “rudzu maizes alus”, tas veidos labu saderību ar ēdieniem no rudzu maizes – sākot no ķiploku grauzdiņiem, kanapē maizītēm līdz pat rudzu maizes desertiem, piemēram, pudiņiem un rupjmaizes kārtojumam. Tāpat to var baudīt ar gaļas vai siera plati, brusketu ar pesto mērci, ar cūkgaļas ribiņām, dažādiem vasaras grila ēdieniem vai pat viegli pikantākiem ēdieniem.

Svaigi ceptas maizes aromāts

Pateicoties īpašajam aromātam, rudzu maizes alus var lieliski papildināt arī pirts procedūru. Pirtī meklējam baudījumu miesai un garam un patiesībā to sniedz arī alus un kārtīga rudzu maize. Šoreiz gan stāsts nav par alus dzeršanu pēršanās laikā, taču, ja pirts rituāla laikā uz akmeņiem tiks uzliets nedaudz rudzu eila, pirtī izplatīsies patīkams, svaigi ceptas maizes aromāts, ka noteikti padarīs procesu patīkamāku. Savukārt, pēc pēršanās var arī nobaudīt glāzi miestiņa, paturot prātā, ka to labāk dzert +6C līdz +8C temperatūrā, pārlietu glāzē. Apiņi, kas ir viena no alus sastāvdaļām, nomierina nervu sistēmu un veicina labāku miegu, turklāt, pēc rudzu maizes alus baudīšanas nav smaguma sajūtas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
 AizraujošaisViduslaiku mantojums Alūksnē Alūksnes TIC
Ir vairākas iespējas, kā izzināt un izbaudīt Alūksnes viduslaiku pils īpašo stāstu, tomēr vispilnīgāk tas atklāsies, ja izmantosi tās visas. | Skatīt vairāk
Latvija no 4 EUR
Ziemas pasaka Durbes pilī Tukuma TIC
Katrs no mums sapņos un iedomās ir iztēlojies savu Ziemas pasaku. Pavisam noteikti katrs stūrītis šeit piepildīts ar ticību un mīlestību, bet ko vēl? | Skatīt vairāk
Piparkūku darbnīcas Brunavas mālotavā Bauskas TIC
Paredzētas draugiem, ģimenēm un skolas vecuma bērniem. Klašu eglīšu pasākumu vieta ar papildus aktivitātēm. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.11.2024 - 30.11.2024 Vecpilsētas mājā - H. Smilgas foto izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Jelgavas Vecpilsētas mājā līdz 1.decembrim skatāma Haralda Smilgas fotogrāfiju izstāde “Sarmīte un dzejnieks Čaks. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


1st-studio.com
,


Latvia Tours
,


Novatours
,


Restaurant Elefant
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.29023695sec.