Recepte: olimpiete Līna Mūze-Sirmā gatavo zupu no Latvijas lielākās ogas

Recepte: olimpiete Līna Mūze-Sirmā gatavo zupu no Latvijas lielākās ogas

Rudens ir īstais laiks, kad galdā celt Latvijas dabas veltes – gardas, smaržīgas, pilnas zemes spēka. Un kam gan tas vēl vairāk vajadzīgs nekā mūsu sportistiem! Šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā viesojas pie Rimi Gardēža, šefpavāra Normunda Baranovska un meistaro gardu krēmzupu no ķirbja, ar ko cienāt sporta menedžeri Ievu Zundu.

Profesionāliem sportistiem uzturs ir ārkārtīgi svarīgs. Tāpēc Līna Mūze-Sirmā šķīvī liek to, ko uztura speciāliste uzrakstījusi priekšā, lai maltīte būtu sabalansēta un uzturvielām bagāta. Arī uz veikalu viņa dodas ar sarakstu, kurā ir daudz ogļhidrātiem un proteīniem bagātu produktu. Brokastis parasti gatavo Līnas vīrs Zigismunds, viņa pati ir atbildīga par pusdienām, vakariņām un uzkodām. Toties svētku laikā var panašķēties!

“Es Ziemassvētkos gatavoju pīrādziņus un ļoti, ļoti, ļoti daudz,” saka Līna. “Man ir pieci brāļi un māsa, un viņi gatavo daudz garšīgāk nekā es. Tomēr Ziemassvētkos pīrādziņi ir mana specializācija. Reizēm ir tā, ka pirmā panna jau noēsta, pirms vēl izcepu nākamo, un tad ir jāuzrauj ātrums, lai vispār kaut kas paliktu svētku galdam.”

Līnai vislabāk garšo cepti kartupeļi ar sīpoliem, bet šoreiz kārta pienākusi citai Latvijas dārza veltei – ķirbim. Klasiskais dārza ķirbis ir kā rudens lapas uz ceļa – tās ir visur un arī ķirbji rudens sezonā ir visos dārzos. Un pat, ja nav tavā dārzā, noteikti atradīsies kāds draugs vai kaimiņš, kuram ir lieks ķirbis. Ķirbi var vārīt, marinēt, spiest sulā, izmantot zupās, kaltēt, cept. Ķirbju biezzupā var paslēpt teju jebkuru dārzeni, un tās var gatavot gan klasiski pikantas, gan arī pievienot kanēli, muskatriekstu un citas ziemai raksturīgas garšvielas. Ķirbja sēklas var kaltēt un grauzt kā uzkodas vai pievienot salātiem, zupām un citiem ēdieniem. Kad ciemos nāk sporta menedžere Ieva Zunda, Līna ceļ galdā ķirbja krēmzupu ar bulguru. Noskaties video un meklē rokā savu ķirbi arī tu! https://youtu.be/gLVbiiJ0HYs

Ķirbju krēmzupa ar bulguru

4 cilvēkiem

Gatavošanas laiks: 40 min

Izmaksas kopā: 3,33 eiro

Cena par porciju: 0,84 eiro

Nepieciešams:

1,2 kg ķirbja;

1 sīpols;

4 ķiploka daiviņas;

200 g bulgura Rimi;

200 ml saldā krējuma Rimi Smart 10%;

2 buljona kubiņi;

sāls, cukurs un pipari pēc garšas;

eļļa cepšanai.

Pagatavošana

Smalki sagriez sīpolu un apcep, līdz tas kļūst caurspīdīgs un viegli zeltains. Pievieno smalki sagrieztu ķiploku un vidēja izmēra ķirbja gabaliņus. Apcep visu 3–4 minūtes, līdz ķiploki kļūst aromātiski un ķirbji sāk mīkstināties. Citā katliņā uzkarsē 500 ml ūdens un pievieno 1 buljona kubiņu. Samaisi, līdz tas izšķīst, un saglabā šo buljonu turpmākai izmantošanai.

Katlā pie ķirbjiem un ķiplokiem pievieno iepriekš pagatavoto buljonu. Pēc tam samazini uguni un vāri, līdz ķirbji ir pilnībā mīksti (apmēram 15–20 minūtes). Tad izslēdz uguni un sablendē zupu, līdz tā iegūst vienmērīgu, krēmīgu konsistenci. Pievieno saldo krējumu un vēlreiz samaisi. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Ja zupa šķiet par biezu, vari pievienot vēl nedaudz ūdens vai buljona, līdz sasniedz vēlamo konsistenci.

Paralēli citā katlā liec vārīties bulguru, pievieno 1 buljona kubiņu. Vāri bulguru apmēram 10–12 minūtes, līdz tas ir gatavs. Nolej lieko šķidrumu, ja nepieciešams.

Pasniedz ķirbju krēmzupu ar bulguru kā garnējumu vai iemaisi to zupā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pasaku muzejā–rokoperas "Lāčplēsis" tērpi Tukuma TIC
Jaunā iestudējuma krāšņie tērpi un to skices, kuru autore ir tērpu māksliniece Anna Muna (Dana Dombrovska). | Skatīt vairāk
Latvija
Baudi atpūtu kādā no viesnīcām Bauskā Bauskas TIC
Baudi izsmalcinātu atpūtu kādā no 7 viesnīcām: kā Bauskā, tā arī Bauskas pievārtē, gūstot patiesu mieru Zemgalē! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.10.2024 - 19.10.2024 Iepazīsti Bausku ar autofotoorientēšanos Bauskas TIC
19.oktobrī notiks autofotoorientēšanās brauciens "Bauska 2024" | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.10.2024 - 19.10.2024 Maizes cepšana Ribbes dzirnavās! Bauskas TIC
19.oktobrī no plkst. 15:00 līdz plkst. 19:00 Grauda Spēks Maizes cepšanas meistarklase Ribbes dzirnavās! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63902593sec.