Autors: Marta Mackeviča
Avots: Miltton.com
Bezalkoholisko alu bieži izvēlamies situācijās, kad jāvada transporta līdzeklis, bet ir vēlme baudīt alu. Lai gan tā nav ikdienas izvēle, šī alus veida patēriņš strauji pieaug. Tas aizvien vairāk tiek uzskatīts par funkcionālu vai sociāli atbildīgu izvēli, nevis tikai garšas faktoru. 12% alus baudītāju pēdējo sešu mēnešu laikā to iegādājušies veikalos, bet 8% - izvēlējušies šo alu bāros, restorānos un kafejnīcās, liecina tirgus pētījuma uzņēmuma “Rait” aptauja, ko iniciējis zīmols “Mežpils alus”. Pieaugot bezalkoholiskā alus popularitātei, rodas jautājums – vai to var lietot neierobežotā daudzumā, neriskējot ar promilēm organismā?
Daudzi ražotāji apliecina, ka pieaug patērētāju interese par bezalkoholisko alu – cilvēki to izvēlas arī ikdienā, ne tikai situācijās, kad izvēli diktē apstākļi, piemēram, auto vadīšana. Piemēram, pērn AS “Aldaris” bezalkoholiskā alus segments apjoma ziņā pieaudzis par 21,4%. Arī mazumtirgotāja “Rimi” pārdošanas dati liecina, ka arvien vairāk pircēju izvēlas bezalkoholisko alu – tas ik gadu aizņem mazliet lielāku pārdošanas daļu. Salīdzinot 2021. gada rādītājus ar pagājušo gadu, pērn bezalkoholiskais alus pārdots par 68% vairāk. Kopš 2021. gada 2,6 reizes pieaudzis arī alkoholisko dzērienu bezalkoholisko alternatīvu, tostarp bezalkoholiskā alus klāsts.
Reklāma

Bezalkoholiskais alus parasti satur līdz 0,5%, kas ir ļoti niecīgs, bet īpaši jutīgi alkometri uz īsu brīdi var fiksēt nelielu promiļu daudzumu, ja dzēriens lietots tieši pirms pārbaudes. Taču pēc pāris minūtēm alkohols izelpā vairs nebūs jūtams. Uztura speciālisti norāda, ka, lai gan bezalkoholiskais alus parasti satur mazāk kaloriju, tas nav pilnībā brīvs no kalorijām vai ogļhidrātiem.
Salīdzinot bezalkoholisko un tradicionālo alu (0,33 l), iespējams, secināt, ka bezalkoholiskais alus satur ievērojami mazāk alkohola (vidēji tikai 1 gramu salīdzinājumā ar 14 gramiem parastajā alū), arī kaloriju daudzums ir mazāks (attiecīgi 133 kcal un 153 kcal). Ogļhidrātu daudzums bezalkoholiskajā alum ir vairāk nekā divkāršs (attiecīgi 29 g un 13 g), savukārt, olbaltumvielu daudzums ir mazāks.
“Bezalkoholiskais alus arvien biežāk kļūst par apzinātu izvēli - ne tikai autovadītājiem, bet arī tiem, kuri vēlas baudīt alus garšu ikdienā, nezaudējot modrību un spēju koncentrēties. Lai arī šis dzēriens satur mazāk alkohola un kaloriju, tas nav pilnībā brīvs no ogļhidrātiem,” stāsta “Mežpils alus” vēstnesis Edgars Magons.
Bezalkoholiskais alus tiek radīts vairākos veidos - alus tiek brūvēts parastā veidā, un pēc tam no tā tiek izdalīts alkohols (karsējot vai filtrējot caur speciālu materiālu), vai fermentācija tiek pārtraukta jau agrīnā posmā, pirms alkohola saturs pārsniedz 0,5%. Alus rūgšanas laikā raugs pārveido iesalā esošo cukuru alkoholā un oglekļa dioksīdā, tāpēc, lai iegūtu bezalkoholisko alu, process tiek pārtraukts pirms 0,5% sliekšņa. Šādi tiek saglabāts vairāk cukura un alus iegūst nedaudz saldāku garšu. Daudzas alus darītavas izmanto vairāku metožu kombināciju.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.